REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (6 august 2019)

Codul galben de secetă hidrologică a fost prelungit pînă la 15 august

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit pînă la 15 august Codul Galben de secetă hidrologică. Hidrologii atestă secetă în răurile și lacurile din Republica Moldova, din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor înalte. „Solicităm agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă”, se arată într-un comunicat al instituției. De asemenea, începînd de marţi, 6 august, după cîteva zile de răcoare, revine canicula. În contextul arşiţei şi secetei stabilite în ţară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a atenţionat populaţia asupra respectării regulilor antiincendiare.

 

Euro se va scumpi cu 16 bani

Moneda unică europeană se va scumpi marți, 6 august, cu 16 bani și va avea un preț oficial de 19 lei și 95 de bani. Totodată, dolarul se va scumpi cu doi bani, pînă la cotația de 17 lei și 86 de bani, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei. Leul românesc se va aprecia cu trei bani. Ca rezultat, prețul oficial al acestuia va fi de 4 lei și 21 de bani. Totodată, valoarea hrivnei ucrainene și cea a rublei rusești vor rămîne neschimbate. Astfel, cea din urmă va costa în continuare 27 de bani, iar hrivna va rămîne la prețul de 69 de bani.

 

Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA în R.Moldova

Președintele parlamentului, Zinaida Greceanîi a avut luni, 5 august, o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan. Părțile au discutat subiecte actuale din agenda social-politică a țării, precum și prioritățile pentru următoarea perioadă. Zinaida Greceanîi a reiterat decizia de a convoca în luna august o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a examina o serie de proiecte importante.

 

Un procuror din Orhei a fost condamnat la şapte ani de închisoare

Un procuror din cadrul Procuraturii raionului Orhei a fost condamnat la şapte ani închisoare cu executare şi amendat cu 160 mii lei. Potrivit Procuraturii Generale, în luna iunie 2015, procurorul a extorcat şi primit 600 de dolari pentru a clasa o cauză penală în privinţa unui bărbat, bănuit de comiterea unui accident rutier în stare de ebrietate. Procurorul a fost prins în flagrant delict în incinta Procuraturii Orhei, imediat după primirea banilor extorcaţi. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată conform legii.

 

Şcoli din cinci raioane din ţară vor beneficia de granturi pentru educaţie

Cincisprezece școli din raioanele Cahul, Orhei, Rezina, Făleşti şi Ungheni vor primi mini-granturi pentru promovarea educației pentru sănătate în comunitate. Donaţia se înscrie în cadrul Programului Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) de promovare a educației pentru sănătate a tinerilor. Începînd cu anul 2018, 37 de localități din raioanele Cahul, Orhei, Rezina, Făleşti şi Ungheni participă la campania menționată, cuprinzînd peste 5600 de persoane - părinți, profesori, tineri, reprezentanți ai autorităților locale, alți membri ai comunității.

 

În unele puncte de trecere a frontierei, circulația este îngreunată

În unele puncte de trecere a frontierei, este înregistrat un flux majorat al unităților de transport, iar ca rezultat, circulația devine anevoioasă și cresc timpii de așteptare. Astfel, în dimineața zilei de marți, 6 august, în punctul de trecere Mirnoe, de la ora 06:00 a început să crească timpul de așteptare la traversarea frontierei pe sensul de ieșire din țară, ajungînd la 30 de minute. Trafic îngreunat a fost înregistrat în această dimineață în punctul de trecere comun Criva, după barieră fiind format un rînd de 40 de mijloace de transport, iar timpul de așteptare nu depășește 20 de minute.