REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (6 aprilie 2020)

Procesul educaţional la distanţă a fost reluat

Procesul educațional la distanță ar urma să fie reluat începînd cu ziua de luni, 6 aprilie, după ce săptămînă precedentă orele nu s-au desfășurat întrucît profesorii au avut zile libere, la fel ca mai multe categorii de bugetari. Despre aceasta a anunțat Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Preşcolarii, elevii şi studenţii din ţară sînt în regim de carantină de pe data de 11 martie, în legătură cu pandemia coronavirusului de tip nou COVID-19. Odată cu suspendarea procesului de studii, mai multe instituţii de învăţămînt şi profesori au lansat cursuri online de predare.

 

Un incendiu a izbucnit într-un bloc de locuit din capitală

Un incendiu a izbucnit în dimineața zilei de 5 aprilie într-un bloc de locuit din sectorul Rîșcani al capitalei. La fața locului au fost îndreptate trei echipaje de intervenție. Pompierii au stabilit că un apartament de la etajul 6 este cuprins de flăcări. Salvatorii au evacuat proprietara apartamentului, o femeie în vîrstă de 73 de ani, care risca să moară intoxicată cu fum. Femeia a fost preluată de serviciul medical de urgență pentru ulterioare îngrijiri. Mai mult, pompieri au evacuat alte 10 persoane de la etajele superioare pentru a evita intoxicarea acestora cu produsele arderii.

 

Un copil de trei ani, dat dispărut la Căușeni, a fost găsit de salvatori

Un copil de trei ani, dat dispărut în localitatea Baccealia, Căușeni, a fost găsit de salvatori și polițiști. Potrivit primelor informații, băiatul a ieșit din ogradă în seara zilei de trei aprilie, aproximativ la ora 18:00. Părinții acestuia, ajutați de vecini și săteni, l-au căutat pe tot parcursul nopții, însă nu au reușit să-l găsească. În dimineața zilei de 4 aprilie, oamenii au cerut ajutorul salvatorilor și polițiștilor. După două ore de căutări, angajații MAI au depistat copilul dormind într-o livadă la distanța de aproximativ 1 km de casa minorului. Băiatul a fost preluat de specialiști și transportat pentru investigații medicale la spital. Din fericire minorul nu a suportat traumatisme sau hipotermie, în pofida temperaturilor joase înregistrate pe parcursul nopții.

 

Un bloc locativ din capitală a fost plasat în carantină

Un bloc de locuinţe de pe strada Alba Iulia din sectorul Buiucani al capitalei a fost plasat în carantină. Decizia a fost luată de Celula de Criză a sectorului Buiucani, după ce mai mulți locatari au fost diagnosticaţi cu Covid-19. Astfel, pe parcursul a 14 zile, va fi permisă ieșirea din casă a unui singur membru din familie pentru a procura produse de primă necesitate de la magazin și farmacie. Accesul persoanelor străine în clădire va fi interzis.

 

Numărul cazurilor de COVID-19 în Moldova a ajuns la 864

Numărul cazurilor de COVID-19 în Moldova a ajuns la 864 după ce duminică, 5 aprilie, au fost examinate încă 349 de probe și au fost testate pozitiv 112 persoane. Datele au fost prezentate de către președintele Igor Dodon, după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID -19. Potrivit oficialului, în total, din 864 de cazuri depistate în R. Moldova, avem 15 decese și 30 de cazuri tratate.

 

Ministrul Economiei îndeamnă antreprenori să-și treacă vînzările pe online

Ministrul Economiei și Infrastructurii a îndemnat întreprinderile mici și mijlocii să nu-și sisteze vînzările din cauza restricțiilor de activitate, impuse de Situația de Urgență, dar să le redirecționeze pe online și pe livrarea la domiciliu. În același timp, Sergiu Railean îndeamnă companiile IT din țară să ajute producătorii autohtoni cu platforme de comerț electronic. „Închiderea piețelor și magazinelor non alimentare în această perioadă afectează dramatic comerțul cu bunuri și servicii. Acest fapt, însă, nu înseamnă, că întreprinderile nu au soluții pentru a-și vinde produsele. Baza legală privind comerțul electronic este funcțională și de ea fac uz deja peste 400 de companii locale. Comunitatea IT din țară a demonstrat că este una foarte competitivă și vă poate oferi soluțiile tehnologice necesare. Mai mult, peste 75% din populație folosește internetul, atît prin rețele de fibră optică, cît și internetul mobil. Peste 98% din localități au acces la fibră optică și Internet mobil de înaltă capacitate”, susține ministrul Railean.

 

240 de angajați medicali din Moldova au fost testați pozitiv la COVID-19

240 de angajați medicali din Moldova au fost testați pozitiv la COVID-19. Anunțul a fost făcut de șeful statului Igor Dodon. Cele mai multe cazuri de infectare sînt în raioanele Soroca și Ștefan Vodă. În total, au fost testați 862 de medici și lucrători din sistemul medical. Potrivit ultimelor informații, duminică la Glodeni au fost confirmate încă 18 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Dintre aceștia 11 medici și asistenți medicali.

 

Cetățenii moldoveni de peste hotare, vor putea intra la bordul curselor charter, chiar dacă nu au poliță medicală

Cetățenii moldoveni blocați peste hotarele țării, vor putea avea acces la cursele charter, autorizate pe perioada stării de urgență de Comisia pentru Situații Excepționale, fără a avea polița de asigurare medicală obligatorie. Despre acest lucru președintele PDM, Pavel Filip a discutat cu prim- ministrul Ion Chicu. Liderul democrat a spus că pentru cetățenii Republicii Moldova care revin acasă cu avionul trebuie să fie aplicate aceleași condiții ca și pentru cei care ajung în țară cu mașina. „Am convenit că se va permite cetățenilor din diasporă care nu au poliță să vină acasă cu cursele charter organizate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, cu condiția ca în termen de trei zile să achite polița, așa cum fac cei care vin în țară cu mașina, modificarea urmînd să fie aprobată de Comisia Situații Excepționale”, a declarat Pavel Filip.