REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (5 mai 2022)

Charles Michel a vizitat Centrul pentru refugiați de la Moldexpo

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a efectuat ieri o vizită la Centrul de plasament temporar pentru refugiați din cadrul Centrului expozițional Moldexpo, în contextul aflării sale în Republica Moldova. Secretarul general al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Tudor Mancaș, a prezentat oficialului european măsurile întreprinse de instituție în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. După vizitarea celor două pavilioane care adăpostesc refugiați, oficialii au mers și la punctul de înregistrare a refugiaților în cadrul programului de suport financiar susținut de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, situat pe teritoriul Moldexpo.

 

Parlamentul se întrunește în ședință plenară

Deputații se întrunesc joi, 5 mai, în ședință plenară. Decizia de convocare a ședinței a fost adoptată de Biroul permanent al Parlamentului. Proiectul ordinii de zi pentru perioada 5-12 mai, include proiectele de modificare a Legii bugetului de stat, Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul curent. De asemenea, în cea de-a doua lectură urmează a fi examinat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind terenul pentru construcția Ambasadei SUA la Chișinău, precum și proiectul de modificare a Codului de executare al Republicii Moldova.

 

Familiile care găzduiesc refugiați se pot înregistra pînă pe 7 mai pentru a primi ajutor financiar

Programul Alimentar Mondial al Organizației Națiunilor Unite (WFP) încurajează familiile din Moldova care găzduiesc refugiați să continue să se înregistreze, pînă la data de 7 mai, pentru a primi ajutorul financiar. Pentru a se înregistra pentru primirea ajutorului, familiile din Chișinău pot folosi portalul de înregistrare online (UAHelp) unde trebuie să se înregistreze atît capul familiei gazdă, cît și refugiatul (refugiații), folosind același cod primit la înregistrarea online. În alte raioane ale R. Moldova, familiile pot continua înregistrarea în persoană la consiliile locale (primării) pînă la data limită – 7 mai.

 

Igor Grosu a efectuat o vizită de lucru la Kiev

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întîlnit ieri seara cu președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, în cadrul unei vizite de lucru la Kiev, la care a participat și președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp. Igor Grosu i-a reiterat omologului său solidaritatea Moldovei și a întregului popor moldav față de Ucraina. ”De la începutul războiului, țara noastră a condamnat cu fermitate agresiunea militară a Federației Ruse și a exprimat deplina susținere pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a subliniat președintele Parlamentului. Igor Grosu și Lilian Carp au vizitat și localitățile Bucea, Gostomel și Irpin. care au suferit atrocități ce au șocat o lume întreagă.

 

A fost lansat proiectul „Scriitorii pentru Capitală, Capitala pentru scriitori”

La Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a fost lansat proiectul cultural „Scriitorii pentru Capitală, Capitala pentru scriitori”, coordonat de Uniunea Scriitorilor din Moldova în parteneriat cu instituția gazdă. Vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Ivan Pilchin, coordonatorul proiectului, a menționat că acesta va constitui o platformă de promovare a creației scriitorilor autohtoni, membri ai Uniunii Scriitorilor din Moldova, precum și a experienței creatoare și a viziunilor artistice ale acestora.

 

Registrul monumentelor ocrotite de stat va fi completat

Registrul monumentelor ocrotite de stat va fi completat cu trei clădiri din Chișinău și „Peștera lui Bechir” din Soroca. O hotărîre în acest sens a fost aprobată de Executiv. Potrivit documentului, în Registru urmează a fi incluse clădirea fostului sediu al Ministerului Alimentației Publice, clădirea cu parc a Maternității nr. 2, edificiul Circului din Chișinău, dar și Schitul rupestru „Peștera lui Bechir” din ocolul silvic Soroca.

 

Moldovenii care au muncit în Elveția ar putea beneficia de pensii

Cetățenii moldoveni, care au muncit în Elveția, ar putea beneficia de pensie. De asemenea, aceștia ar putea primi prestații sociale, în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale. Un acord în acest sens ar urma să fie semnat între Republica Moldova și Confederația Elvețiană. Membrii Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană au avizat pozitiv inițierea negocierilor în acest sens. Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți din Moldova, care au muncit sau locuiesc pe teritoriul Elveției.

 

ASP sistează primirea cererilor de perfectare a documentelor în regim de urgență

Agenția Servicii Publice (ASP) a anunţat cetățenii că, din motive tehnice, pînă pe data de 11 mai va fi sistată primirea cererilor de perfectare a mai multor tipuri de acte. Potrivit ASP, este vorba de buletine de identitate, pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare pentru vehicule, eliberate în regim de urgență. „Se au în vedere actele eliberate în ziua adresării şi la o zi lucrătoare”, indică instituţia. Cetățenii, care au depus cererile pînă pe data de 3 mai, își pot ridica documentele perfectate la centrele multifuncționale respective.

 

Tudor Gheorghe revine cu un spectacol la Chișinău

Interpretul român Tudor Gheorghe va reveni în Sala Palatului Republicii din Chișinău joi, 5 mai, ora 19.00, cu un program în premieră absolută - „Tandru, senzual, uitat”. Evenimentul este organizat de Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”. Interpretul va fi acompaniat de Orchestra ”Concertino”, dirijor și orchestrator – Marius Hristescu.

 

Leul s-a mai devalorizat puțin în raport cu dolarul

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cedat dolarului american circa 4 bani, iar monedei unice europene – aproape 9 bani.. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 5 mai un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,6914 lei pentru un dolar (+3,85 bani) și 19,6812 lei pentru un euro (+8,91 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 18,6529 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,5921 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 5 mai, constituie: 0,6326 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 3,9786 lei pentru 1 leu românesc și 0,2791 lei pentru 1 rublă rusească.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31