REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (5 februarie 2020)

Chişinău a fost desemnat oraşul anului în Europa de Sud-Est pentru dezvoltarea IT

Capitala R. Moldova a fost desemnată drept orașul anului din Europa de Sud-Est pentru susținerea și dezvoltarea sectorului tehnologiilor informaţionale, inclusiv a serviciilor de outsourcing (externalizare). Chişinăul a cîștigat premiul „Emerging city of the year in SEE”, devansînd orașe precum Tbilisi și Sofia, în cadrul uneia dintre cele mai importante conferințe din domeniul Business Process Outsourcing & Shared Service Center – „CEE Business Services Summit and Awards 2020”, desfășurată recent la Varșovia, Polonia. Distincția a fost acordată capitalei Moldovei de către un juriu compus din aproximativ 30 de reprezentanți ai celor mai mari companii globale din domeniu.

 

Agenţii economici vor fi penalizaţi pentru executarea necorespunzătoare a lucrărilor de restabilire a carosabilului

Agenţii economici care prestează servicii de restabilire a carosabilului vor fi penalizaţi în caz de executarea necorespunzătoare a lucrărilor. Numai în ultimii doi ani, primăria municipiului Chişinău a aplicat penalități întreprinderii S.A. „Apă - Canal Chișinău” în sumă de circa 7,1 mln de lei, pentru executarea necorespunzătoare a lucrărilor de restabilire a carosabilului. Primarul general, Ion Ceban, a menţionat că măsura luată de administrația locală vine ca urmare a neexecutării în termen și calitativ de către prestatorul de servicii a lucrărilor de restabilire a suprafețelor asfaltice.

 

Conducerea Parlamentului s-a întîlnit cu misiunea FMI

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, vicepreședinții Alexandru Slusari și Mihail Popșoi au avut o întrevedere cu misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de Ruben Atoyan. Întrevederea a fost prilejuită de încheierea vizitei misiunii FMI, care s-a aflat în țara noastră începînd cu 22 ianuarie. Scopul vizitei a constat în analiza evoluțiilor în implementarea programului Guvernului Moldovei cu FMI și identificarea provocărilor pe termen mediu și a riscurilor cu care se confruntă economia R. Moldova.

 

Chișinăul și Tiraspolul vor coordona măsurile de prevenire și răspîndire a infecției coronavirus de tip nou

Experții în domeniul sănătății publice de pe ambele maluri ale rîului Nistru s-au întrunit într-o ședință în vederea coordonării și consolidării eforturilor de prevenire și răspuns la răspîndirea infecției coronavirus de tip nou. Specialiștii de profil de la Chișinău și Tiraspol au făcut un schimb de informații cu privire la etapa actuală și evoluțiile legate de înregistrarea cazurilor de infectare la nivel regional și global, evocînd acțiunile întreprinse pe ambele maluri pentru prevenirea răspîndirii virusului și informarea cetățenilor despre măsurile de protecție ce se recomandă a fi respectate.

 

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral are un nou director

Membrii Comisiei Electorale Centrale au aprobat planul de activitate al Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral /CICDE/ pentru anii 2020 - 2023. Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a declarat că "acest plan a fost elaborat cu suportul Consiliului Europei și reprezintă o completare a acțiunilor CEC în domeniul politicilor electorale". Totodată membrii CEC au numit în funcția de director al Centrului pe doctorul în științe politice, Doina Bordeianu, care a declarat că prima acțiune prevăzută în planul de activitate ține de educația electorală timpurie.

 

La Stația de epurare din Chișinău sînt depozitate 500 mii de tone de nămol

La Stația de epurare din Chișinău sînt depozitate 500 mii de tone de nămol. Fermentarea acestui nămol este cauza mirosurilor neplăcute cu care se confruntă municipiul Chișinău. Aflat într-o inspecție la depozitele de stocare a nămolului și a platformelor geotub de la Stația de epurare a apelor reziduale din capitală, primarul Ion Ceban, a declarat că situația înregistrată în prezent poate fi calificată ca o "catastrofă ecologică" și a acuzat de iresponsabilitate vechile conduceri ale municipiului pentru situația creată. Potrivit lui Anatolie Lichii, director general interimar la Apă-Canal Chișinău, pînă la 1 martie 2020, va veni cu un plan pentru lichidarea mirosurilor neplăcute și evitarea agravării situației.

 

CEC va verifica accesibilitatea secțiilor de votare din Circumscripția Hîncești

Comisia Electorală Centrală, cu susținerea PNUD Moldova, a decis să evalueze repetat cele 43 de clădiri publice în care vor fi organizate secții de votare pentru alegerile parlamentare noi din CEU nr. 38 Hîncești pe 15 martie 2020. Despre aceasta au fost informați primarii și secretarii consiliilor locale din localitățile în care vor fi deschise secții de votare în această circumscripție. Decizia vine ca urmare a auditului realizat în vara anului trecut de către Alianța INFONET, la comanda CEC și PNUD Moldova.

 

Mecanismul de aprovizionare a instituțiilor medicale cu medicamente este nefuncțional și ineficient

Prim-ministrul Ion Chicu, asistat de ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu, a examinat subiectul asigurării instituțiilor medicale cu medicamente și dispozitive medicale. În cadrul ședinței au fost constatate un șir de probleme de aprovizionare, ce se repetă anual, precum aplicarea eronată a cadrului legal – normativ și comunicarea defectuoasă. Acestea și alte disfuncții generează la începutul fiecărui an un deficit de asigurare cu medicamente a instituțiilor medicale. Mecanismul s-a dovedit a fi nefuncțional și ineficient. Premierul a decis să fie revizuite competențele Centrului și modificarea cadrului normativ, astfel încît instituțiile medicale să poată realiza achiziții stringente de valoare mică.