REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (5 aprilie 2021)

Daniel Lungu a cucerit aurul la CE de haltere

Halterofilul Daniel Lungu a cucerit medalia de aur la stilul smuls al categoriei de greutate 55 kg în cadrul Campionatului European de la Moscova. El a înregistrat rezultatul 113 kg, fiind urmat de turcul Muammer Șahin și bulgarul Angel Rusev. La feminin, Ecaterina Grabucea (45 kg) a ocupat locul 8 la total, iar Teodora Luminița Hîncu (49 k) – locul 13. Pentru R.Moldova vor mai evolua Marin Robu (73 kg), Tudor Bratu (89 kg), Artiom Grițenco (102 kg), Natalia Prișcepa (71 kg) și Elena Cîlcic (87 kg).

 

Autoritățile au achiziționat alte 100 mii de teste rapide

Alte 100.000 de teste rapide de diagnostic pentru detectarea Ag SARSCoV-2 au fost distribuite laboratorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și urmează să fie repartizate asistenței medicale primare și spitalicești. Testele au fost achiziționate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în R. Moldova”. Potrivit datelor MSMPS, persoanele care prezintă simptome COVID-19 sau care au fost în contact cu o persoană confirmată pot realiza testul rapid la antigenul SARS-CoV-2, gratuit, adresîndu-se la medicul de familie. Testarea rapidă trebuie aplicată în primele zile de la debutul simptomelor. După această perioadă, rezultatul testului rapid trebuie ignorat, deoarece ar putea prezenta rezultate incorecte.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 693 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3176 de teste, fiind confirmate 693 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care unul de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 235 087 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, șase sînt lucrători medicali: medici - 2, asistenți medicali - 2, personal auxiliar - 2. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3996 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 319 în stare extrem de gravă. În același timp, în tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 9645 de persoane, iar 19 122 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

O expoziție a lui Sergiu Puică a fost deschisă la Chișinău

La Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă” a fost inaugurată expoziția de ilustrații de carte cu genericul „Artistul care privește lumea cu zîmbet”, al cărei protagonist este pictorul, graficianul și caricaturistul Sergiu Puică. Eugenia Bejan, directorul instituției, a menționat că evenimentul a avut loc în cadrul Săptămînii Lecturii și a Cărții pentru Copii, care se desfășoară la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” în perioada 1-7 aprilie. Potrivit sursei citate, expoziția include ilustrații create pentru volume de povești, cărți pentru copii semnate de autori autohtoni, revista „Alunelul”, precum și cîteva portrete-șarje ale unor scriitori.

 

Două trasee din sudul țării sînt reabilitate în proporție de 65% şi 23%

Lucrările de reabilitare a 85,5 km de pe drumul național M3 Chișinău-Giurgiulești, divizate în două secțiuni, înregistrează un progres de execuție a lucrărilor de peste 65% pe primul lot și peste 23% pe al doilea lot, transmite Administrația de Stat a Drumurilor (ASD). În cadrul unei vizite în teritoriu, reprezentanții ASD au verificat executarea lucrărilor de construcție a șanțurilor de evacuare a apelor pluviale, trotuarelor și podului. Totodată, au fost monitorizate lucrările de construcție desfășurate pe partea dreaptă a carosabilului pe o porțiune de 700 m a traseului M3. Potrivit instituției, proiectul prevede reabilitarea sistemului rutier a 54,4 km ai primei secțiuni, ce traversează ieșirea din municipiul Comrat, satele Chirsova, Congaz și Svetlîi din UTA Găgăuzia, Balabanu, Aluatu și Chirilovca din raionul Taraclia și construcția a 31,1 km de drum nou a secțiunii doi, ce trece prin localitățile Ciumai din raionul Taraclia, Burlăceni din raionul Cahul și orașul Vulcănești din UTA Găgăuzia.

 

Peste 2000 de cereri au fost depuse la înscrierea în clasa I

Circa 2300 de cereri au fost depuse online în prima zi de înscriere în clasa I a copiilor din capitală. Înscrierea se face prin intermediul platformei www.escoala.chisinau.md. Potrivit datelor Primăriei municipiului Chișinău, în acest an, înscrierea copiilor în clasa I se va desfășura în două etape: 01.04.2021 - 11.06.2021 - etapa I și 14.06.2021- 30.08.2021 - etapa a II-a. Înregistrarea se face online, gratuit. Toate cererile vor fi analizate în ordinea în care au fost depuse.

 

ANI a instituit un program special de muncă

În legătură cu instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a decis stabilirea unui program special de muncă, începînd cu data de 5 aprilie 2021, pentru Inspectoratul de Integritate și funcționarii publici din cadrul ANI. Președintele Autorității și șefii a trei subdiviziuni din cadrul ANI vor asigura funcționalitatea Autorității cu prezența zilnică obligatorie. Iar inspectorii de integritate vor activa în două cicluri prin rotație, pe toată perioada stării de urgență. Celelalte subdiviziuni au fost desemnate să asigure munca de la distanță, cu prezentarea rapoartelor zilnice de activitate. Totodată, pentru persoanele străine accesul în cadrul instituției va fi restricționat.

 

La Nisporeni a fost inaugurat sistemul de iluminat al Parcului central

Sistemul de iluminat public din Parcul central al orașului Nisporeni, instalat cu susținerea Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE), a fost inaugurat. Cu această ocazie a fost lansat și proiectul inovațional „Implementarea conceptului de Smart City prin instalarea băncilor cu panouri fotovoltaice incorporate pentru alimentarea cu energia solară”, ce prevede instalarea a două bănci inteligente în scuarul monumentului istoric "Moara de Vînt”, situat în Parcul central al orașului. Proiectul de instalare a sistemului de iluminat de la Nisporeni are o valoare de peste 1,63 milioane de lei.

 

Leul moldovenesc s-a apreciat în raport cu dolarul

Pe parcursul zilelor de odihnă, leul a mai cîștigat de la dolarul american aproape 2 bani, dar a cedat monedei unice europene mai mult de 5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 5 aprilie un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,0741 lei pentru un dolar (-1,65 bani) și 21,2862 lei pentru un euro (+5,34 bani), în timp ce în perioada 2-4 aprilie acesta a fost egal cu 18,0906 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,2328 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 5 aprilie, constituie: 0,6452 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3339 lei pentru 1 leu românesc și 0,2372 lei pentru 1 rublă rusească.

 

La Grădina Zoologică s-a născut un pui de zebră

La Grădina Zoologică din capitală s-a născut un pui de zebră. Animalul este de gen feminin și este al optulea mamifer din această specie care trăiește la menajeria din municipiul Chișinău. Anunțul a fost făcut de primarul capitalei Ion Ceban. „Noul membru al Grădinii Zoologice trăiește împreună cu familia ți poate deja să fie admirat de vizitatori. În curînd la ZOO vor mai apărea pe lume mai mulți pui”, a scris edilul pe pagina sa de Facebook.