REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT- 1 (4 mai 2020)

OMS, PNUD și Elveția au oferit suport R. Moldova pentru prevenirea și controlul COVID-19

Organiza ția Mondială a Sănătății, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare și Elve ția au oferit suport pentru prevenirea şi controlul răspîndirii noului coronavirus pe ambele maluri ale Nistrului. Suportul Elveției în mărime de peste 580.000 de dolari va ajuta R. Moldova în lupta sa contra epidemiei. 10 aparate mobile de ventilare artificială destinate unităților de terapie intensivă vor fi livrate Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale. Echipamentul a fost achiziționat de PNUD Moldova din fondurile acordate de Elveția.

 

Încă 69 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate duminică

Ministerul Sănătății, Muncii și Protec ției Sociale a comunicat că, după procesarea a 368 de probe, au fost confirmate alte 69 de cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care un caz de import (Federația Rusă) și 68 cu transmitere locală. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 4121 de cazuri. Distribu ția cazurilor COVID-19 după teritorii administrative arată în felul următor: Chi șinău – 26, Căuşeni și Dubăsari - cîte 6 cazuri, Donduşeni și Ialoveni – 4, Ceadîr-Lunga, Comrat – 2, Bălţi, Criuleni, Orhei, Sîngerei, Ştefan Vodă – cîte un caz. Totodată, alte 14 cazuri de infecție cu virusul COVID-19 au fost confirmate în regiunea transnistreană.

 

Ploile torenț iale din ultimele zile au cauzat mai multe pagube

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ anunță că, în urma ploilor torențiale, pe alocuri cu grindină, care s-au înregistrat în perioada 30 aprilie - 2 mai, au fost înregistrate prejudicii. Potrivit datelor IGSU, ploaia cu grindină care a căzut în localitatea Mirnoe, raionul Taraclia, a afectat 2 hectare de livezi. Pe traseul Bălți-Sărăteni, din cauza precipitațiilor abundente, s-a surpat o porțiune de drum și a fost deteriorat un pod pe traseul R-14 în apropiere de localitatea Băne ști, raionul Telenești.

 

Compozitorul Eugen Doga a devenit Cetățean de Onoare al municipiului Iași

Compozitorul Eugen Doga a devenit Cetățean de Onoare al municipiului Iași. Hotărîrea a fost aprobată în cadrul ședin ței Consiliului Municipiului Iași din 30 aprilie 2020. Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, consilierul prezidențial Corneliu Popovici, menționează, între altele, că acest eveniment ”este un prilej frumos pentru a adresa renumitului compozitor, care ne-a făcut cunoscuți în lume ca un popor de o receptivitate excepțională față de frumos, cele mai sincere și cordiale felicitări și urări de multă sănătate”.

 

Reconstrucția Stației de Epurare Chișinău este pe ultima sută de metri

La Staţia de Epurare a SA Apă Canal Chişinău continuă lucrările de montare a aeratoarelor şi acoperirea cu un al doilea strat de geotextil. Astfel, mirosul specific de nămol fermentat va fi diminuat. Potrivit datelor furnizate de directorul interimar al întreprinderii, Anatolie Lichii, din data de 3 februarie, au fost evacuate 20.400 m3 de nămol dintre care: 7000 m3 de pe platforme, 2400 m3 din geotuburi, 9000 m3 nămol deshidratat provenit în urma procesului de centrifugare. Primarul capitalei Ion Ceban a specificat că lucrările de reconstrucţie a Staţiei de Epurare au înregistrat un progres de 30-35% şi că jumătate din numărul de construcţii civile a fost executat.

 

Mai multe activităţi comerciale au fost reluate din 4 mai

Din 4 mai, şi-au reluat activitatea mai multe unităţi comerciale cu amănuntul, care sînt obligate să asigure respectarea normelor pentru reducerea răspîndirii infecţiei COVID – 19. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale. Conform dispoziţiei, se va permite activitatea de comerţ cu amănuntul a tuturor tipurilor de mărfuri şi produse prin unităţile comerciale, cu excepţia celor amplasate în centre comerciale, în pieţe (inclusiv pieţe auto), în aeroporturile, porturile internaţionale şi în punctele internaţionale de trecere a frontierei de stat.

 

La începutul săptămînii de muncă leul moldovenesc s-a depreciat în raport cu dolarul şi cu euro

Pe parcursul zilelor de odihnă leul a cedat dolarului american aproape 5 bani, iar monedei unice europene – mai mult de 10 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 4 mai un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,9458 lei pentru un dolar (+4,82 bani) şi 19,5188 lei pentru un euro (+10,08 bani), în timp ce în perioada 1-3 mai acesta a fost egal cu 17,8976 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,4180 lei pentru un euro. Rata oficială de schimb valutar pentru alte monede, pentru 4 mai, constituie: 0,6661 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0304 lei pentru 1 leu românesc şi 0,2450 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Transportul public în Chişinău este reluat cu achitarea biletului de călătorie

Activitatea troleibuzelor şi autobuzelor este reluată, de luni, 4 mai, în regim obişnuit în Chişinău, pe durata întregii zile, cu prezenţa taxatorilor şi achitarea biletului de călătorie. De asemenea, în vederea reducerii riscului epidemiologic de transmitere a infecţiei Covid-19, începînd de astăzi, în mijloacele de transport în comun din municipiul Chişinău devine obligatorie acoperirea feţei (nas, gură) cu mască, inclusiv cu măşti improvizate sau alte materiale de protecţie de unică folosinţă sau reutilizabile (fulare, eşarfe sau alte articole vestimentare).