REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (4 iulie 2022)

Meteorologii au prelungit Codul Galben de caniculă

Meteorologii au prelungit Codul Galben de caniculă, valabil pe întreg teritoriul țării. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, avertizarea este valabilă pînă pe 6 iulie curent. Temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33..+35°C. În zilele caniculare, specialiștii recomandă deplasările în orele de dimineață, fie seara. Persoanele sînt îndemnate să evite pe cît posibil expunerea în soare, să folosească îmbrăcăminte uşoară, subţire din ţesături naturale în culori deschise, precum şi accesorii de protecţie. Totodată, pînă pe 8 iulie curent, rămîne valabil Codul Galben de pericol excepțional de incendiu. În același timp, hidrologii au anunţat Cod Portocaliu de scurgere scăzută în bazinul rîului Prut, valabil pînă pe 11 iulie curent.

 

Maia Sandu va efectua vizite de lucru la Atena și Vilnius

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua în zilele de 4-5 iulie o vizită de lucru la Atena. Potrivit Serviciului prezidențial de presă, în capitala greacă, șefa statului va avea întrevederi bilaterale cu conducerea de vîrf a Republicii Elene și va participa la Masa rotundă guvernamentală, ediția a 26-a, dedicată subiectelor economice de actualitate. Pe 6 iulie, Președintele Maia Sandu se va afla în vizită de lucru la Vilnius, la invitația Președintelui Lituaniei, Gitanas Nauseda. Șefa statului va participa la celebrarea Zilei Statalității Lituaniei și se va întîlni cu oficiali de rang înalt ai țării.

 

Consiliul UE a oferit 40 milioane de euro Armatei Naționale

Consiliul Uniunii Europene a oferit 40 milioane de euro Forțelor Armate ale Republicii Moldova. Suportul va întări capacitățile unităților de logistică, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și comunicații tactice ale Forțelor Armate, prin furnizarea de echipamente non-letale și servicii conexe, inclusiv instruirea legată de echipamentele menționate. Asistența va completa suportul de 7 milioane de euro adoptat în decembrie 2021, care consolidează capacitățile Serviciului Medical Militar și Batalionului de Inginerie al Forțelor Armate.

 

CNAS a anunțat noi condiţii de pensionare pentru femei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a anunțat că, începînd cu 1 iulie curent, vîrsta de pensionare pentru femei este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare 33 de ani. Potrivit CNAS, pentru bărbaţi vîrsta de pensionare rămîne neschimbată, constituind 63 de ani, iar stagiul de cotizare 34 de ani, condiţiile respective fiind stabilite la 1 iulie 2019. Conform legislației, reducerea vîrstei de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au educat pînă la vîrsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii. Pentru acestea vîrsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și, începînd cu 1 iulie, constituie 57 de ani.

 

Proiectul ce prevede reformarea instituțiilor de învățămînt superior a fost expus spre consultări publice

Proiectul ce prevede reformarea instituțiilor de învățămînt superior a fost expus spre consultări publice. Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală, în urma fuzionării, 11 universități din cele 16 își vor continua activitatea academică. Ministrul a specificat că, în perioada următoare, reprezentanți ai instituției urmează să discute cu toate părțile implicate în procesul de reformare. În cadrul reformei, ministerul va aloca 700 mln de lei, dintre care 500 mln de lei vor fi acordați universităților sub formă de grant pentru modernizarea acestora. Conform Ministerului Educației și Cercetării, în ultimii cinci ani, numărul studenților înmatriculați în universitățile din țară a scăzut de la 92 la 59 mii de tineri.

 

Moldovagaz a solicitat ANRE majorarea tarifului la gaz cu 45%

SA Moldovagaz a emis o solicitare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a majora prețul la gaz cu 45%. Astfel, s-ar putea ca un cub de gaz să coste 23 de lei și 57 de bani, în cazul în care ANRE acceptă solicitarea. Potrivit cererii, prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale și prețul la punctele de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale ar urma să crească de la 14,834 la 22,141 lei pentru un metru cub, iar la cele de ieșire din rețelele de transport al gazelor - de la 15,063 la 22,378 lei pentru o mie de metri cubi (fără TVA). ANRE urmează să examineze solicitarea Moldovagaz și să prezinte o decizie în acest sens.

 

5 medalii de bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică

Echipa Republicii Moldova a cucerit cinci medalii de bronz în cadrul Olimpiadei Balcanice la Matematică pentru Juniori, desfășurată în Sarajevo, Bosnia și Herțegovina, în perioada 28 iunie – 3 iulie. Potrivit Ministerului Educaţiei şi Cercetării, medaliile de bronz au fost obținute de către Laura Șestacov și Bianca Iordachi, eleve la Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău; Alin Popescu, elev la Gimnaziul Gribova, Drochia; Robert Barbuța, elev la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Chișinău și Marius Cerlat, elev la Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chișinău. La Olimpiada Balcanică la Matematică pentru Juniori au participat 107 elevi din 18 țări. Republica Moldova a fost reprezentată de şase elevi și doi profesori.

 

Ion Demian a devenit campion european Under 20

Luptătorul Ion Demian a devenit campion european Under 20. În finala de la Roma, acesta l-a învins cu scorul 11-1 pe georgianul Andro Margishvili. În ultimul act a ajuns și sportivul Gheorghi Cara. Acesta l-a fost învins de azerul Dzhabrail Gadzhiev. Pe treapta a treia a podiumului de premiere au urcat Constantin Chirilov și Pavel Andrușca. 

 

Euro și dolarul s-au scumpit

Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru astăzi un curs valutar oficial de 19 lei și 98 de bani pentru un euro, cu 11 de bani mai mult decît zilele trecute. Totodată, dolarul s-a scumpit cu un ban și va costa 19 lei și 11 bani. Pentru leul românesc, BNM a stabilit un curs valutar de 4 lei și 04 bani, cu trei bani mai mult decît ieri. Hrivna ucraineană va avea cotația neschimbată de 64 de bani. Totodată, valoarea rublei rusești a scăzut cu un ban și are cotația de 34 de bani.