REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (4 august 2022)

Creștinii sărbătoresc pe Sfinții Foca și Maria Magdalena

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi pe Sfînta Maria Magdalena și pe marele Mucenic Foca. Maria Magdalena s-a născut și a crescut într-un sat de pescari, Magdala. În Evanghelia după Luca, ea este menționată ca prima femeie vindecată de Iisus Hristos. De atunci, l-a însoțit pretutindeni, chiar și în timpul patimilor. Maria Magdalena era o femeie frumoasă, care a dus o viață în păcat pînă cînd l-a cunoscut pe Hristos. Anume ei i s-a arătat prima dată Iisus, după ce a înviat. Marele Mucenic Foca este considerat patron al arșiței și al incendiilor provocate de fulgere. Ziua este una plină de superstiții. Marele Mucenic Foca este rău de foc, iar gospodarii nu lucrează, nu spală şi, cel mai important, nu aprind focul. Conform tradiției, Foca pedepsește cu foc, arșiță și grindină dacă sărbătoarea nu se ține cu sfințenie.

 

Scriitorul Gheorghe Ciocoi a împlinit 80 de ani

Poetul, eseistul şi traducătorul Gheorghe Ciocoi, Maestru Emerit al Artei, deţinător al medaliei „Mihai Eminescu” şi al Ordinului „Gloria Muncii” a împlinit astăzi 80 de ani. Regretatul critic literar Vasile Coroban a afirmat că Gheorghe Ciocoi „este sensibil şi receptiv pe tărîmul trăirilor intime, subiective, şi totodată, din plin omeneşti… „Cărţile sale de poezie confirmă un poet serios, echilibrat şi îndrăgostit de tot ce e frumos în viaţă”, remarca Vasile Coroban.

 

Președintele țării a avut o întrevedere cu un grup de primari

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întîlnit ieri cu un grup de primari, membri ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). În cadrul întîlnirii, au fost discutate un șir de probleme cu care se confruntă primarii din toată țara, inclusiv întrebări legate de descentralizarea financiară și relația dintre administrația publică locală și centrală, relația primarilor cu consiliile raionale, probleme de administrare a proprietăților, implementarea strategiei naționale de management al deșeurilor.

 

Peste 200 de copii din Moldova și Ucraina se odihnesc împreună la tabăra de vară din Vadul lui Vodă

Peste 200 de copii din Moldova și Ucraina sînt primii din cei circa 900 care se vor odihni la tabăra „Perlele Nistrului” din Vadul lui Vodă pe parcursul lunii august. Atît copiii din Moldova, cît și cei din Ucraina au fost cazați gratuit datorită eforturilor realizate de Guvern și partenerii de dezvoltare. Centrul Unic de Gestionare a Crizei (CUGC), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) au venit cu inițiativa de a intensifica procesul de integrare socială a copiilor refugiați din Ucraina și de a crea comunități locale mai puternice.

 

Teatrul ”Geneza Art” va prezenta în weekend două spectacole

Două spectacole vor avea loc sîmbătă și duminică, 6 și 7 august, la ora 19.00, la Teatrul ”Geneza Art”. Astfel, sîmbătă, la 19.00. Teatrul ”Geneza Art” readuce în scenă spectacolul ”Labirint”, comedie după Rajiv Joseph, regie – Daniela Burlaca. Duminică, 7 august, la 19.00, teatrul își așteaptă publicul la spectacolul ”Invitația la vals”, după romanul omonim al prozatorului și dramaturgului român Mihail Drumeș, în regia Danielei Burlaca.

 

Peste 100 de mine antipersonal au fost neutralizate de geniștii militari

Geniștii din Batalionul „Codru” au nimicit ieri un arsenal de muniţii din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, depistat lîngă satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă. Potrivit comandantului Batalionului Geniu, Gheorghe Racu, obiectele explozive au fost depistate pe un lan, în urma lucrărilor agricole. În urma cercetării solului, militarii au descoperit peste 100 de mine antipersonal, două grenade de mînă RGD, o grenadă antitanc și un proiectil de 100 mm, toate de fabricație germană. Sursa a menţionat că arsenalul de muniţii, aflat în sol peste 70 de ani, avea un grad sporit de uzură şi prezenta pericol la transportare, de aceea a fost neutralizat pe loc.

 

La Chișinău şi Bălți s-au înregistrat acumulări de poluanți în aer

Influența fronturilor atmosferice, lipsa stratului de reținere și vîntul din nord-vest moderat au contribuit în ultimele 24 de ore la acumularea poluanților în aer, în special la Chişinău şi Bălţi. Depășiri ale normelor sanitare s-au atestat în municipiul Chișinău, îndeosebi în locurile cu ambuteiaj a transportului auto. Concentrația maximă momentană a depăşit norma sanitară în mun. Chișinău pentru dioxid de azot – de 1,1-1,4 ori, str. Grenoble, Fîntînilor, la ora 13.00, 19.00 (2 august), 7.00 (3 august). Respectiv, concentrația maximă admisibilă pentru media zilnică a fost depășită: în mun. Chișinău pentru dioxid de azot – de 1,2 ori, fenol – de 1,04 ori, aldehidă formică – de 2,1 ori; în mun. Bălți pentru dioxid de azot – de 1,3 ori, aldehidă formică – de 1,4 ori.

 

Au fost apostilate circa 500 de diplome de model neutru

Circa 500 de diplome de model neutru au fost apostilate de către autoritățile competente ale Republicii Moldova. Potrivit Biroului politici de reintegrare, apostilarea diplomelor reprezintă o acțiune prioritară pentru autorități în reintegrarea spațiului educațional unic și oferirea șansei ca tinerii studioși din stînga Nistrului și municipiul Bender să-și realizeze potențialul și performanțele pe întreg teritoriul țării și peste hotare, inclusiv în spațiul european. Astfel, prin intermediul mecanismului de apostilare a diplomelor de model neutru, eliberate de către Universitatea „Taras Șevcenco” din or. Tiraspol, pînă în prezent au fost apostilate 500 de asemenea diplome, cele mai solicitate destinații fiind Italia -102, SUA -72, Bulgaria - 52, Israel - 46, Polonia – 46 și Franța – 32.

 

În postul vamal Leușeni au fost deschise cinci piste noi de control

Cinci piste de control au fost deschise la postul vamal Leușeni, pe sensul de intrare în țară, pentru a reduce timpul de traversare a frontierei. Potrivit Serviciului Vamal, în urma deschiderii pistelor noi, va fi suplinit numărul funcționarilor vamali și cel al polițiștilor de frontieră pentru a gestiona eficient procesul de control. Conform autorității vamale, punctul de trecere Leușeni este cel mai solicitat și înregistrează cel mai mare număr de traversări ale frontierei de stat. Astfel, în perioada 1 iunie – 2 august, circa 800 mii de persoane au traversat frontiera prin acest post.

 

Leul a slăbit puțin față de dolar, dar a crescut și mai mult față de euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cedat dolarului american aproape 1,5 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană - circa 6 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 4 august un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,3390 lei pentru un dolar (+1,43 bani) și 19,7065 lei pentru un euro (-5,69 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 19,3247 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,7634 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 4 august, constituie: 0,5249 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0005 lei pentru 1 leu românesc și 0,3190 lei pentru 1 rublă rusească.