REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (30 noiembrie 2021)

În această săptămînă se așteaptă primii fulgi

Săptămîna curentă, care semnalează şi începutul sezonului de iarnă, va fi caracterizată de temperaturi moderate, cer variabil, iar la finele perioadei sînt posibili şi primii fulgi, conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS). Valorile termice diurne din perioada de referinţă se vor încadra între 1-13 grade Celsius, cel mai cald fiind vineri, 3 decembrie, în centrul şi sudul ţării. În mare parte a săptămînii se prevede cer variabil, preponderent însorit, însă la sfîrşitul săptămînii se anunţă şi precipitaţii. Astfel, potrivit SHS, vineri, la nord, sînt posibile ploi de scurtă durată, iar sîmbătă şi duminică, la nord şi centru sînt prognozate şi primele ninsori, slabe, însoţite de lapoviţă.

 

Un drum naţional va fi reabilitat pînă în primăvara anului 2022

Conducerea Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) a inspectat lucrările de reabilitare a drumului național R6 Chișinău – Orhei – Bălți (centura de ocolire a oraşului Sîngerei şi segmentul Prepelița – Sărătenii Vechi) și pregătirea șantierului cu semnalizarea rutieră corespunzătoare pentru sezonul de iarnă 2021-2022. Proiectul urmează să fie finalizat în primăvara anului viitor. Potrivit ASD, lucrările de reabilitare a drumului național sînt divizate în două loturi cu o lungime totală de circa 30 km și înregistrează un progres de execuție de peste 70% pe primul lot și peste 27% pe al doilea.

 

Elevi din Moldova au cîştigat bronzul la Olimpiada Balcanică de Informatică

Elevi din Moldova au obţinut o medalie de bronz şi o menţiune de onoare în cadrul Olimpiadei Balcanice de Informatică, ediţia anului 2021. Este vorba de Victor Purice, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău, care a luat bronzul, şi Alexandru Andrei, elev la acelaşi liceu, care a obținut mențiunea de onoare. Concursul, organizat de Macedonia, s-a desfășurat online în perioada 24 – 29 noiembrie 2021. În cadrul competiției au participat 37 de elevi din 10 țări.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 677 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 5039 de teste, fiind confirmate 677 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, patru sînt asociate cu contact în afara țării. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 363 110 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 13 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internate 1491 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 181 în stare extrem de gravă și 25 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alte 489 de persoane au fost vindecate. În total, 347 118 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Legislativul RM și Parlamentul European au semnat un memorandum de înțelegere

Un memorandum de înțelegere între Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European a fost semnat ieri, în premieră, de către șeful Legislativului, Igor Grosu, și președintele Parlamentului European, David Sassoli. Document va servi ca bază pentru o cooperare calitativ nouă și vine să susțină agenda trasată la Chișinău - de consolidare a cursului de integrare europeană și apropiere de Uniunea Europeană. Potrivit speakerului, noul cadru de colaborare va ajuta deputații din Moldova și din Parlamentul European să creeze noi oportunități importante pentru cetățeni.

 

Natalia Gavrilița efectuează o vizită oficială la Bruxelles

În perioada 29 noiembrie – 1 decembrie, premierul Natalia Gavrilița se află într-o vizită oficială la Bruxelles. Pe 30 noiembrie, prim-ministrul se va întîlni cu premierii Ucrainei și Georgiei, Denis Șmihal și, respectiv, Irakli Garibașvili, în așa-numitul format „Trio asociat al prim-miniștrilor". În cadrul evenimentului vor fi discutate oportunitățile de dezvoltare a relațiilor de parteneriat între state, promovarea dialogului cu UE și realizarea unor noi obiective pe parcursul european al țărilor. Cei trei premieri se vor întîlni cu președintele Consiliului European, Charles Michel, ulterior vor avea o întrevedere comună cu președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen.

 

CEC a acreditat mai mulți observatori pentru turul doi al alegerilor locale noi

Comisia Electorală Centrală /CEC/ a acreditat 78 de observatori ai turului doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar în șase localități, printre care și municipiul Bălți. 75 de observatori fac parte din Asociația Obștească „Centrul pentru Investigații Juridice și Apărarea Drepturilor Omului”. Potrivit recomandării președintelui CEC, Angelica Caraman, toți observatorii organizației care au fost acreditați vor participa în această săptămînă la cursuri de instruire, organizate de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lîngă CEC.

 

Polițiștii de frontieră își pot administra doza booster

Conducerea Poliției de Frontieră a anunțat că fost dat startul administrării dozei booster de vaccin anti-Covid-19 angajaților care au deja schema primară de vaccinare. Potrivit sursei citate, sînt așteptați la centrele medicale ale Poliției de Frontieră, din sediul central, cît și în cele teritoriale, toți polițiștii de frontieră, personalul medical și cel didactic, dar și persoanele eligibile care au fost vaccinate peste hotarele țării. Totodată, doza booster se va administra și angajaților Poliției de Frontieră care au suportat boala Covid-19, fiind vaccinați cu schema completă, după perioada de 6 luni de la însănătoșire.

 

În Chișinău se înregistrează un număr mai mic de elevi bolnavi de COVID-19

Numărul de îmbolnăviri de COVID-19 în instituțiile municipale de învățămînt este în scădere. Șeful interimar al Direcției educație, Andrei Pavaloi, a declarat că, în săptămîna 22 – 28 noiembrie, în cele 150 de instituții de învățămînt din capitală au fost înregistrate 13 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rîndul profesorilor și 51 de cazuri noi în rîndul elevilor. În același timp, Pavaloi a menționat că toate instituțiile municipale de învățămînt au recepționat testele rapide de depistare a virusului și a îndemnat cadrele didactice, în contextul apariției noii mutații a virusului COVID-19, să se imunizeze.

 

Azilul de bătrîni din Cimișlia va fi renovat cu suportul financiar al județului Vaslui

Grupul de lucru din domeniul achizițiilor publice din cadrul Consiliului raional Cimișlia a aprobat lansarea procedurilor necesare pentru realizarea proiectului "Modernizarea Azilului de bătrîni și invalizi din raionul Cimișlia”. Proiectul urmează să fie implementat cu suportul financiar al Consiliului judeţean Vaslui, România. Costul proiectului este de 189 mii de euro sau echivalentul a circa 3 milioane 900 de mii de lei. Din această sumă, contribuția Consiliului raional Cimișlia este de 1 mln 600 mii lei, contribuția Consiliului Județean Vaslui este de circa 2 mln 300 mii lei.