REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (3 septembrie 2020)

Armata Națională a împlinit astăzi 29 de ani de la înființare

Ziua Armatei Naţionale este sărbătorită astăzi în toate garnizoanele militare. Cu acest prilej, șeful statului, Igor Dodon și premierul Ion Chicu, au adresat militarilor mesaje de felicitare, în care și-au exprimat respectul și aprecierea muncii pe care o desfășoară aceștia în slujba Patriei. Șeful statului a apreciat nivelul înalt al pregătirii profesionale a militarilor și le-a promis că la nivelul conducerii țării „se va acționa conjugat pentru a consolida sistemul de apărare națională, pentru a îmbunătăți condițiile de executare a serviciului, pentru a susține militarii și familiile acestora și pentru a asigura protecția socială a veteranilor”.

 

A început depunerea actelor la CEC

5 formațiuni politice și un candidat independent au depus documentele la Comisia Electorală Centrală, în cea de-a doua zi de înregistrare a grupurilor de inițiativă în vederea susținerii candidaților la funcția de Președinte al Republicii Moldova: Partidului Regiunilor, candidatul desemnat - Kalinin Alexandr, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate", candidatul desemnat - Maia Sandu, Partidul Politic „PRO MOLDOVA", candidatul desemnat - Candu Andrian, Candidat independent - Costaș Ion, Partidul politic „Partidul Unității Naționale", candidatul desemnat - Octavian Țîcu, Blocul Electoral UNIREA, candidatul desemnat - Dorin Chirtoacă.

 

Scriitorul Ion Druță a împlinit 92 de ani

Prozatorul, dramaturgul și eseistul Ion Druță, Scriitor al Poporului, membru de onoare al Academiei Române și membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, a împlinit astăzi 92 de ani. Ion Druță s-a născut la 3 septembrie 1928 în satul Horodiște, județul Soroca, astăzi raionul Dondușeni. A absolvit Școala de silvicultură (1946) şi Cursurile superioare de literatură de pe lîngă Institutul „M. Gorki” din Moscova (1957). În 1969 se stabilește la Moscova, scriind în limbile română şi rusă. Este decorat cu mai multe ordine și medalii, deține titlul de Scriitor al Poporului.

 

Peste 8.200 de cetățeni au părăsit R. Moldova, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 13.890 traversări, dintre care cele mai multe au fost efectuate de către moldoveni pe sensul de ieșire din țară. Astfel, potrivit informației oferite de către Poliția de Frontieră, în doar 24 de ore 5.676 de cetățeni au revenit în R. Moldova, iar 8.214 de persoane au părăsit țara. Din numărul celor reveniți în țară, 3.362 de cetățeni au traversat frontiera moldo-română, 1.218 treceri la frontiera cu Ucraina și 1.096 treceri aeriene.

 

Primăria capitalei anunță razii

Primăria municipiului Chişinău anunţă că în zonele publice din capitală vor fi efectuate razii pentru identificarea persoanelor care nu respectă ordinea publică sanitară. O solicitare în acest sens, a fost făcută de către viceprimarul capitalei, Ilie Ceban. Astfel, numărul agenţilor constatatori din cadrul preturilor de sector va fi suplimentat. Conform prevederilor stipulate în noul Regulament privind salubrizarea și asigurarea curățeniei în orașul Chișinău, vor fi aplicate amenzi de la 900 de lei până la 1800 pentru persoanele fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore şi pînă̆ la 9000 de lei, pentru persoanele juridice.

 

Academicianul Mihai Cimpoi își sărbătorește cea de-a 78-a aniversare

Academicianul Mihai Cimpoi, critic și istoric literar, eminescolog, filosof al culturii, profesor universitar, om emerit, laureat al Premiului de Stat al R. Moldova, a împlinit astăzi 78 de ani. S-a născut pe 3 septembrie 1942, în comuna Larga, județul Hotin, astăzi raionul Briceni. În 1965, a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. A fost redactor la editurile „Cartea Moldovenească” și „Literatura artistică”, secretar literar la Teatrul Național "M. Eminescu" și la Teatrul Poetic „A. Mateevici”. În 1987 este ales secretar al Comitetului de conducere, iar în 1991 - președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, funcție în care s-a aflat pînă în 2010.

 

Antreprenorii din R. Moldova pot stabili parteneriate cu potenţiali parteneri din Letonia

Camera de comerţ şi industrie letonă a invitat antreprenorii străini, inclusiv cei din R. Moldova, să participe la o întîlnire online B2B. Camera de Comerţ şi Industrie a R. Moldova a comunicat despre acest eveniment explicînd că în zilele de 25 şi 26 septembrie va fi posibilă comunicarea cu companii letone specializate în prelucrarea lemnului, metalurgie, industria textilă şi cosmetică. Iar pe 9 şi 10 octombrie - în domeniul tehnologiilor IT, electronică, proiectare, transport şi logistică, industria alimentară.

 

Naţionala de futsal a Moldovei şi-a aflat adversarii din etapa finală a preliminariilor CE

Naţionala de futsal a Moldovei şi-a aflat adversarii din etapa finală a preliminariilor Campionatului European din 2022. "Tricolorii" vor juca în grupa a 3-a cu Azerbaidjan, Slovacia şi învingătoarea barajului dintre Turcia şi Grecia. Meciurile se vor desfăşura în dublă manşă în perioada 2 noiembrie 2020 - 14 aprilie 2021. Gazda turneului Olanda este calificată din oficiu.

 

Șapte pacienți din R. Moldova infectați cu noul coronavirus participă la un studiu clinic

Șapte pacienți din R. Moldova infectați cu noul coronavirus participă la un studiu clinic desfășurat de o organizaţie privată de cercetare cu acţionariat german. Într-un comunicat de presă Ministerul Sănătății a subliniat că pacienții participă benevol la studiul unui medicament pentru tratamentul leziunii pulmonare acute asociate cu COVID-19.

 

Munca suplimentară a profesorilor va fi remunerată

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării îndeamnă părinţii să denunţe cazurile cînd vor fi impuşi să achiziţioneze dezinfectanţi în instituţiile de învăţămînt din cont propriu. Despre acest lucru a anunțat ministrul Igor Şarov. Potrivit oficialului, pentru autorităţi problema asigurării cu dezinfectanţi este prioritară, astfel încît copii să revină într-un spaţiu sigur. El a mai spus că munca suplimentară a profesorilor va fi remunerată, în acest sens Guvernul urmează să opereze rectificarea bugetului, astfel în acest sens 105 de milioane de lei vor fi alocate. Totodată, se va permite ca profesorilor să aibă mai mult de 1,5 salarii.

 

Prima etapă a reparării străzii Albișoara va fi finalizată într-o săptămînă

Strada Albișoara pînă la deschidere a devenit una pietonală. Anunțul a fost făcut de către primarul general Ion Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook. Edilul afirmă că în decurs de o săptămînă, prima etapă va fi finalizată. Acum se lucrează la etapa a doua și a treia din cele 5. Pentru strada Albișoara au fost alocate peste 60 de milioane de lei, din cele 100 de milioane oferite de către Guvern.