REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (3 noiembrie 2020)

În patru raioane au fost finalizate lucrările din Programul "Drumuri Bune pentru Moldova 2020"

În raioanele Dubăsari, Ștefan Vodă, Rezina și Strășeni au fost finalizate integral lucrările din cadrul Programului “Drumuri Bune pentru Moldova 2020”, transmite Administrația de Stat a Drumurilor (ASD). Potrivit instituției, în raioanele Nisporeni, Ialoveni, Șoldănești, Telenești, Leova, Anenii Noi, Briceni, Căușeni, Cimișlia, Criuleni şi Florești lucrările sînt aproape de finalizarea integrală, fiind executate în proporție de mai mult de 95%. În prezent, se efectuează lucrări în toate celelalte raioane.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 195 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1054 de teste, fiind confirmate 195 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care două de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 76 777 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 12 sînt lucrători medicali: medici-5, asistenți medicali- 6, personal auxiliar-1. Starea de sănătate a persoanelor infectate arată în felul următor: 801 se află în stare gravă (dintre care 38 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată), 1521 în stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi sînt în stare satisfăcătoare.

 

5.161 de locuințe au fost procurate prin programul „Prima Casă"

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă" au fost procurate pînă în prezent 5161 de locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,60 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,30 miliarde de lei. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, din numărul total de beneficiari, 3554 sînt familii, iar 1607 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31 ani. De asemenea, din numărul total al beneficiarilor, 785 de persoane beneficiază de compensații din bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 1986 – în cadrul programului Prima Casă 3, 537 – în cadrul programului Prima Casă 4, iar 6 – în cadrul programului Prima Casă 5.

 

Muzeul de Istorie şi Etnografie din Bălţi s-a mutat într-un sediu nou

Muzeul de Istorie şi Etnografie din Bălţi s-a mutat într-o clădire nouă. Cea veche a fost avariată, iar spaţiul era insuficient pentru depozitarea exponatelor. Muzeul îşi va desfăşura activitatea în incinta unui conac, construit în 1930. Clădirea a fost procurată din banii alocaţi de Primăria municipiului Bălţi.

 

În două localități, oamenii se vor mai întîlni o dată pentru a-și alege primarii

În două localități în care au avut loc alegeri locale noi pe 1 noiembrie, cînd în Republica Moldova au fost organizate alegeri prezidențiale, urmează a fi desfășurat și cel de-al II tur de scrutin. Este vorba de comuna Chetriș, raionul Fălești, și satul Corlăteni, raionul Rîșcani.

 

În trimestrul III traficul de pasageri la cursele avia a fost de 6,5% mai mare ca în trimestrul II

Directorul Autorității Aeronautice Civile (AAC), Eugen Coștei afirmă că măsurile de relaxare privind pandemia au contribuit la creșterea mobilității pasagerilor curselor avia. Dacă în trimestrul II au fost transportați 39038 pasageri, în trimestrul III traficul de pasageri constituie 257793 pasageri (de circa 6,5 ori mai mult). Comparativ cu perioada similară a anului 2019 au fost înregistrate diminuări esențiale la realizarea traficului de pasageri în trimestrul II în proporție de -95,1%, iar în trimestrul III de -74,8%.

 

SUA îndeamnă autoritățile să elimine lacunele identificate de ODIHR pentru a asigura un al doilea tur liber și corect

Ambasada Statelor Unite încurajează autoritățile din R. Moldova să soluționeze problemele procesului electoral identificate de ODIHR pentru a asigura un al doilea tur liber și corect. „Ambasada Statelor Unite salută evaluarea făcută de Oficiul pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (ODIHR) conform căreia primul tur al alegerilor prezidențiale din Moldova din 1 noiembrie a fost organizat profesional și gestionat în mod transparent, în pofida pandemiei COVID-19. Încurajăm autoritățile din Moldova să soluționeze problemele procesului electoral identificate de ODIHR pentru a asigura un al doilea tur liber și corect”, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei SUA la Chișinău.

 

O bancă din R. Moldova își vinde 50% din acțiuni

Singura instituție financiară, aflată sub supravegherea Băncii Naționale și anume Energbank, anunță că se află în căutarea unui investitor strategic care să preia o participaţie de 49,8% din capital, iar în acest mod să contribuie la accelerarea creşterii şi dezvoltării acesteia. Astfel, în prezent, la Bursa de Valori a Moldovei sînt expuse spre vînzare un număr de patru pachete de 995.984 acţiuni la un preţ mediu de 179,97 lei moldoveneşti per acţiune. Asta înseamnă nouă milioane euro pentru aproape 50% din capitalul Energbank

 

Foști polițiști reținuți și plasați în arest

Patru foști angajați ai poliției au fost reținuți și plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Aceștia sînt suspectați de filarea zilnică, timp de aproximativ o săptămînă, a doi procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție, responsabili de investigarea fraudei bancare, anunță Procuratura Generală. Conform informațiilor, procesul penal a fost pornit în baza plîngerilor depuse de către cei doi procurori care au semnalat despre acțiunile ilegale, comise asupra lor și familiilor acestora.

 

O bătrînă, care aducea vaca de la păscut, accidentată mortal de un Mercedes

O femeie de 73 de ani a decedat ieri seara la Briceni. Victima a fost accidentată mortal, în timp ce se deplasa pe o stradă din Briceni, ducînd vaca de la păscut acasă. O femeie de 53 de ani, care se deplasa la volanul unui automobil marca Mercedes E 220, a tamponat violent o femeie de 73 de ani, locuitoare a orașului Briceni, care ducea de lanț o bovină (vacă). Poliția precizează că bătrîna se deplasa cu vaca pe partea dreaptă a carosabilului, în aceeași direcție ca și automobilul.