REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (3 august 2022)

Andrei Spînu a asigurat că ţara va avea agent termic la iarnă

Moldova va fi asigurată în următorul sezon rece cu agent termic, fie că e vorba de gaze naturale şi energie electrică, fie că se prevăd lemne, cărbuni sau alte resurse alternative. Declarația a fost făcută de vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale. „Toţi consumatorii casnici, blocurile cu încălzire centralizată, Termoelectrica, instituţiile publice, sectorul economic şi de producere, în pofida războiului declanșat de Rusia în Ucraina şi mai multor necunoscute în contractul cu concernul rus Gazprom, vor fi funcţionali şi asiguraţi cu căldură la iarnă. Pentru aceasta Guvernul are pregătite mai multe soluţii rezonabile”, a declarat Andrei Spînu.

 

UEFA Champions League: Sheriff - Viktoria (Cehia) 1-2

Sheriff Tiraspol a suferit prima înfrîngere în actuala ediție a Ligii Campionilor. Echipa tiraspoleană a cedat la Chișinău în fața cehilor de la Viktoria Plzen, scor 1-2, în prima manșă din turul 3 preliminar al competiției. Returul se va juca pe 9 august, ora 20:00, pe Stadion města Plzně - Plzen. Învingătoarea dublei manșe va accede în play-off-ul Ligii Campionilor și va juca pe 16/17 august, în deplasare împotriva cîștigătoarei meciului Qarabağ (Azerbaidjan )/Ferencvárosi TC (Ungaria). Returul va avea loc pe 23/24 august la Chișinău. Dacă va pierde duelul cu Viktoria, galben-negrii își vor continua parcursul în Liga Europei, cu învinsa perechii Crvena zvezda (Serbia) / FC Pyunik (Armenia).

 

În R. Moldova circulă varianta Omicron a SARS-CoV-2

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunțat că a recepționat rezultatele probelor expediate la Institutul de virusologie din Berlin, Germania, în scopul monitorizării eficiente a circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit sursei citate, în toate cele 40 de probe expediate a fost determinat virusul SARS-CoV-2, varianta Omicron, cu diferite tipuri sublineage (BA.5.2.1; BA.5.1; BA.2.12.1; BA.5.2 și BA.2.9). Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării, în perioada iunie — iulie 2022 și expediate, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății, în Laboratorul de referință al OMS din Berlin.

 

Oleg Serebrian a discutat cu Ambasadorul României

Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu. În cadrul întrevederii au fost abordate bunele relații de cooperare dintre Republica Moldova și România, suportul permanent oferit autorităților de la Chișinău, perspectivele de aprofundare a parteneriatelor multisectoriale, precum și au fost transmise cordiale felicitări Ambasadorului de la București cu ocazia preluării mandatului și urări de succes în desfășurarea unei activități prodigioase. Oficialii au abordat dinamica curentă a interacțiunii dintre Chișinău și Tiraspol, cele mai actuale teme ce vizează interesele cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, liniile primordiale de intervenție din partea autorităților naționale și potențialii pași următori.

 

Ministerul sănătății a raportat peste 9500 de cazuri de infectare cu COVID-19

Ministerul sănătății a anunțat că, în perioada 25-31 iulie, pe teritoriul țării au fost înregistrate 9528 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, cu 3735 de cazuri mai mult decît în săptămîna precedent. În aceeași perioadă, au fost efectuate 37 634 de teste și s-au înregistrat 22 de decese. Tot în ultima săptămînă, 619 persoane și-au administrat prima doză de vaccin anti-COVID, 3196 - și-au făcut doza trei de vaccin, iar 746 de persoane – doza patru. În total, pînă acum 1 067 791 de persoane au fost vaccinate cu schema completă. În prezent, țara rămîne în Cod verde de COVID-19.

 

Concurs de dramaturgie pe tema prevenirii corupției

Centrul de Teatru din Moldova în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție și Teatrul Național ”Mihai Eminescu” au inițiat un concurs de dramaturgie în cadrul proiectului de prevenire a corupției „Democrația prin Teatru – Reflexia integrității în oglinda scenei”. Potrivit organizatorilor, concursul își propune să promoveze cultura integrității și intoleranței față de fenomenul corupției, cu prioritate în rîndul tinerilor, prin intermediul creării pieselor de teatru. Concursul se adresează tuturor autorilor, debutanți sau consacrați, din Republica Moldova și România.

 

Inspectorii ANSA au controlat mai multe unități de alimentație şi comerț

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au întreprins mai multe acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legislative de către operatorii din domeniul alimentar, din cadrul unităților de comerț, unităților de alimentație publică și blocuri alimentare. Potrivit ANSA, în perioada 22-29 iulie, au fost efectuate în total 92 de controale, în urma cărora au fost emise 31 de prescripții și întocmite 27 de procese-verbale cu privire la contravenție. Inspectorii Agenției au depistat și au dispus retragerea din comercializare din cadrul unităților de comerț și alimentație publică a produselor alimentare neconforme.

 

R. Moldova a reafirmat la ONU necesitatea dezarmării nucleare și controlului armamentului

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ruslan Bolbocean, participă la lucrările celei de-a 10-a Conferință de evaluare a implementării Tratatului pentru Neproliferare Nucleară (NPT). În discursul ținut la deschiderea conferinței, diplomatul moldovean s-a referit la deteriorarea securității regionale urmare a agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. În particular s-a menționat că acțiunile militare în apropierea unor obiective nucleare ucrainene, precum centralele de la Cernobîl și Zaparojie, generează îngrijorări profunde asupra securității nucleare și radiologice și pun în pericol viața și securitatea în regiunea țării noastre și pe continentul european.

 

Guvernul de la Chișinău va institui stare de urgență în mediu din cauza secetei hidrologice

Guvernul nu va institui stare de urgență în agricultură, ci de mediu, din cauza secetei hidrologice. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. „Miercuri, la ședința Guvernului, se va lua decizia privind situația excepională de secetă hidrologică prin intermediul Ministerului mediului. Intervine situația de urgență pe agricultură reeșind din situația de urgență din mediu. La următoare ședință a CSE noi am înaintat o decizie prin care facem derogare de la legea apei și vom permite agenților economici să aibă un acces mult mai ușor la apa din iazuri. Am început discuțiile cu băncile, firmele importatoare de imputuri și livrează aceste imputuri, cu Ministerul Finanțelor avem discuții ca atunci cînd vor prezenta un certificat de genul acesta să fie posibil de oprit penalizările, dacă are restanțe la plata impozitelor”, a spus Vladimir Bolea.

 

Leul a crescut față de dolar și față de euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american aproape 1 ban, iar de la moneda unică europeană - circa 6 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 3 august un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,3247 lei pentru un dolar (-0,75 bani) și 19,7634 lei pentru un euro (-5,88 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 19,3322 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,8222 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 3 august, constituie: 0,5233 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0118 lei pentru 1 leu românesc și 0,3211 lei pentru 1 rublă rusească.