REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (29 martie 2021)

CNESP vine cu recomandări privind desfășurarea activităților cultelor religioase

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a emis o Hotărîre privind desfășurarea activităților cultelor religioase pe durata stării de urgență în sănătate publică. Astfel întrunirile ce au caracter religios, oficierea slujbelor și a rugăciunilor în mod colectiv sau privat, a serviciilor divine sau a altor evenimente tradiționale religioase, se vor putea desfășura în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19. În interiorul lăcașurilor de cult se permite accesul unui număr limitat de persoane, astfel încît să fie asigurată o suprafață de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană şi o distanţă fizică de siguranță de minimum 2 metri între persoanele participante la activităţile religioase.

 

Naționala de fotbal a pierdut cu 8-0 în fața Danemarcei

În cel de-al doilea meci din preliminariile Campionatului Mondial de Fotbal din 2022, echipa națională a pierdut cu un scor uriaș, 8-0, în fața naționalei Danemarcei, într-un meci desfășurat pe Arena Herning. Prima repriză a aparținut în totalitate danezilor, ei deschizînd scorul printr-un penalti, în minutul 19, în urma unui fault al lui Cătălin Carp. Au urmat 20 de minute în care echipa din Danemarca a mai înscris cinci goluri. În cea de-a doua repriză, danezii au înscris două goluri. Următorul meci al echipei naționale de fotbal va avea loc pe data de 31 martie, pe stadionul Zimbru, unde fotbaliștii moldoveni vor juca împotriva naționalei Israelului.

 

Apicultorii din țară vor fi ajutați să-şi înregistreze afacerile

Asociația Națională a Apicultorilor din R. Moldova (ANARM) va ajuta pe parcursul acestui an mai mulți apicultori din țară să își înregistreze afacerile și să identifice surse de finanțare pentru afacerile apicole, inclusiv prin aplicarea la subvenții. Activitățile fac parte din proiectul “Dezvoltarea serviciilor pentru apicultori prestate de către ANARM”, implementat cu suportul Proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultură Performantă în Moldova. Această inițiativă vine ca răspuns la provocările apicultorilor moldoveni în procesul de tranziție de la activitatea de hobby la afacere profitabilă.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 861 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3090 de teste, fiind confirmate 861 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care patru de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 226 521 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 14 sînt lucrători medicali: medici - 4, asistenți medicali - 7, personal auxiliar - 3. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 4376 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 339 în stare extrem de gravă. În același timp, în tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 11 400 de persoane, iar 20 936 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

Cele 50.400 doze de vaccin donate de România au ajuns în R. Moldova

Cel de-al doilea lot de vaccin anti-COVID-19 donat de România a ajuns în R. Moldova. Autocamionul a fost întîmpinat la vamă de Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. "Este modul nostru simplu prin care spunem cetățenilor R. Moldova că sîntem alături de dumneavoastră. Aceste doze vor fi duse la Chișinău, de unde vor fi distribuite către toate raioanele", a spus Ioniță. Consilierul prezidențial, Ala Nemerenco, a precizat că noul lot de vaccin va permite autorităților să treacă la cea de-a doua etapă de vaccinare. "Ne confruntăm cu o criză de vaccin, iar acest lot ne va permite să trecem la cea de-a doua etapă de vaccinare", a opinat Nemerenco.

 

Acordul financiar dintre România și R. Moldova și-a pierdut valabilitatea

Acordul între Guvernul României şi Guvernul R. Moldova privind programul de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România R. Moldova, semnat în 2010, și-a încetat valabilitatea duminică, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României, care dă asigurări că ţara vecină "rămîne un partener predictibil şi implicat" pentru R. Moldova. "MAE, deşi a întreprins toate demersurile din sfera sa de competenţă pentru prelungirea Acordului din 2010, este nevoit să îşi exprime regretul pentru ieşirea din vigoare a acestuia", precizează comunicatul instituției.

 

Satul Cișmichioi a primit o donație de făină din Turcia

Satul Cișmichioi din UTA Gagauz-Yeri a primit o donație din Turcia sub formă de 50 de tone de făină, care va fi folosită în scopuri caritabile. Lotul de făină a fost oferit datorită susținerii primăriei Gölbaşı din municipalitatea Ankara, localitate care a stabilit în anul trecut relații de înfrățire cu satul Cișmichioi. „Cincizeci de tone de făină de calitate superioară vor fi direcţionate pentru susţinerea programului social de asigurare cu pîine a pensionarilor, altor categorii defavorizate de populaţie”, citează site-ul oficial al satului.

 

UE și OMS au donat echipamente medicale regiunii transnistrene

Echipament medical de ultimă generație pentru pacienții cu COVID-19, donat de UE și OMS pentru R. Moldova, a ajuns și în regiunea transnistreană. Potrivit Biroului politici de reintegrare, în spitalele din regiunea transnistreană au fost livrate 20 de concentratoare de oxigen și materiale de întreținere a acestora, precum și 100 de pulsoximetre, care fac parte din lotul de asistență oferit pentru R. Moldova. Echipamentul medical a fost livrat grație sprijinului financiar și tehnic al Uniunii Europene și a Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, în cadrul proiectului comun – „Solidari pentru Sănătate” – inițiativă de combatere a pandemiei COVID-19 în țările Parteneriatului Estic.

 

Guvernul Chinei va dona R. Moldova un lot de doze de vaccinuri

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, l-a primit în vizită pe Ambasadorul Chinei la Chișinău, Zhang Yinghong. Oficialii au examinat situația epidemiologică actuală din țara noastră, dar și la nivel global. Întrucît situația pandemică este una îngrijorătoare în întreaga lume, în cadrul dialogului s-a discutat despre măsurile necesar de întreprins în perioada imediat următoare pentru a preveni răspîndirea virusului pe teritoriul R. Moldova, una dintre cele mai eficiente metode fiind imunizarea populației. Prin urmare, Excelența Sa, Zhang Yinghong, a declarat că Guvernul Republicii Populare Chineze va dona țării noastre un lot impunător de doze de vaccinuri anti-Covid.

 

Peste 18 mii de pensionari au obținut pensie mai mare după recalculare

18 401 pensionari, cu pensia stabilită după 1 ianuarie 1999, au obţinut în anul 2021 majorarea acesteia după ce au solicitat reexaminarea ei. Mărimea medie a pensiei după reexaminare constituie 5 325 de lei, comparativ cu cea de 2 833 de lei de pînă la reexaminare. Noile drepturi la pensie se acordă începînd cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare la casa teritorială de asigurări sociale. Majorarea pensiei după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea venitului asigurat.