REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (29 iunie 2022)

Lică Sainciuc a vernisat expoziția de imagini vechi „Chișinăul în culori”

Expoziția de imagini vechi „Chișinăul în culori" a fost inaugurată la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău. Lucrările reprezintă reconstrucții realizate de artistul Lică Sainciuc, care astăzi împlinește vîrstă de 75 de ani. Expoziția include șaisprezece fotografii vechi ale Chișinăului. Lucrările relatează cîte o poveste, prezentată prin prisma imaginației și viziunii artistice a autorului. Evenimentul este organizat de Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, sub egida Direcției Cultură și în parteneriat cu Centrul de Cercetări Umaniste al USM, cu prilejul Zilei orașului, marcată pe 17 iulie. Expoziția va putea fi vizitată pînă pe 15 iulie curent.

 

Nicu Popescu a avut o întrevedere cu președintele Parlamentului European

În marja conferinței aniversare Brussels Forum organizată de German Marshall Fund, vicepremierul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a discutat cu președintele Parlamentului European Roberta Metsola. În cadrul întrevederii, ministrul Nicu Popescu a exprimat recunoștința profundă a autorităților pentru sprijinul politic al europarlamentarilor în vederea acordării statutului de stat candidat pentru țara noastră. Oficialul a subliniat că „rezoluțiile votate în această perioadă în cadrul Parlamentului au transmis un mesaj clar: viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, iar drumul spre aderare este singura opțiune care oferă țării noastre stabilitate, dezvoltare și prosperitate”.

 

Procurorii efectuează percheziții la un fost ministru de interne

Procurorii efectuează percheziții la un fost ministru de interne într-un dosar de îmbogățire ilicită și fals în declarații. Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale, descinderile se desfășoară în mai multe locații. Oamenii legii îl investighează pe fostul ministru pe două capete de acuzare: îmbogățire ilicită și fals în declarații. Procurorii urmează să revină cu detalii privind desfășurarea anchetei și rezultatele perchezițiilor. 

 

Persoanele cu dizabilități ar putea fi scutite de plata pentru ascensor

Persoanele cu dizabilități locomotorii severe ar putea fi scutite de plățile pentru întreținerea ascensoarelor și energia electrică utilizată pentru funcționarea acestora, potrivit unei inițiative legislative ce urmează a fi adoptată de Parlament. Potrivit Serviciului de presă al Parlamentului, Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la proiect, pentru lectura a doua, finală. Autorul inițiativei este președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun. Deputatul argumentează că proiectul va oferi persoanelor cu dizabilități ale aparatului locomotor, imobilizate la pat, dreptul de a beneficia de scutiri pentru serviciile pe care nu le pot utiliza.

 

Din 1 iulie toți analogii de insulină și mai multe dispozitive medicale vor fi compensate de stat

Din 1 iulie toți analogii de insulină și mai multe dispozitive medicale vor fi compensate de stat. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a semnat un ordin comun cu CNAM în acest sens. Iar începînd cu luna viitoare 129 de mii persoane cu diabet vor beneficia de teste si lanțete compensate și alte 2000 vor primi pungi pentru stome. Tot de la 1 iulie persoanele ce primesc îngrijiri paliative vor primi mai multe medicamente compensate, iar copiii de peste cinci ani și adulții cu autism vor beneficia de un medicament compensat. De asemenea, alte circa 20 de preparate au fost reintroduse în lista medicamentelor compensate.

 

Prețul benzinei a coborît sub 33 de lei

Prețul benzinei a coborît sub 33 de lei. La fel, s-a ieftinit și motorina. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit pentru astăzi noi prețuri plafon la carburanți. Astfel, un litru de benzină A95 se va vinde cu cel mult 32 de lei și 99 de bani, cu patru bani mai puțin. Și motorina se ieftinește cu patru bani și va costa 32 de lei și 40 de bani. Prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în baza Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

 

Ministerul Sănătății îndeamnă cetățenii să respecte măsurile anti-COVID

Ministerul Sănătății a anunțat că numărul cazurilor noi de COVID-19 este în creștere. Potrivit datelor din ultima săptămînă, în Republica Moldova a înregistrat o creștere cu 85%, fiind înregistrate 465 de cazuri, în urma efectuării a circa 14 mii de teste. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a subliniat că la un milion de populație, R. Moldova înregistrează 10 cazuri, România - 29, Marea Britanie - 275, SUA - 319, Germania - 986, iar Franța – 1 053 de cazuri de COVID-19. „Datele ne fac să credem că tulpina nouă de COVID are o contagiozitate înaltă. Sîntem pregătiți cu stocul de teste, echipamente de protecție și medicamentele necesare pentru terapia intensivă. Dorim să îndemnăm cetățenii să respecte măsurile de protecție ca să nu fim nevoiți să introducem restricții” a declarat Ala Nemerenco.

 

Euro și dolarul s-au ieftinit

Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru astăzi un curs valutar oficial de 20 de lei și 25 de bani pentru un euro, cu șapte bani mai puțin decît ieri. Totodată, dolarul s-a ieftinit cu cinci ban și va costa 19 lei și 15 bani. Pentru leul românesc, BNM a stabilit un curs valutar de 4 lei și 09 bani, cu 2 bani mai puțin decît ieri. Hrivna ucraineană va avea cotația neschimbată de 64 de bani. Totodată, valoarea rublei rusești rămîne aceeași și are cotația de 35 de bani.