REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (29 iulie 2021)

Moldovenii care pleacă în Ucraina trebuie să dețină Polița de asigurare

Cabinetul de miniștri din Ucraina a modificat miercuri, 28 iulie, condițiile de intrare și tranzitare a teritoriului său în contextul răspîndirii unei noi tulpini a coronavirusului – Delta. Astfel, cetățenii străini, inclusiv cetățenii R. Moldova, care călătoresc în Ucraina trebuie să prezinte obligatoriu, la punctul de trecere a frontierei, Polița de asigurare medicală care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și rezultatul negativ la testul COVID-19 sau un certificat care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva noului coronavirus cu vaccinurile aprobate de către Organizația Mondială a Sănătății.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 166 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 5 601 teste, fiind confirmate 166 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, inclusiv 16 de import. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 259 018 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, un caz este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 319 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 55 în stare extrem de gravă. Alți 96 de pacienți au fost vindecați. În total, 251 741 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Mai multe opţiuni la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului

Casa Națională de Asigurări Sociale informează că persoana asigurată care se află în concediul pentru îngrijirea copilului poate solicita indemnizația lunară pentru creșterea copilului, la alegere. Astfel, potrivit primei opțiuni, indemnizaţia lunară pentru creșterea copilului se stabilește de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani. A doua opţiune presupune stabilirea indemnizaţiei lunare de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 2 ani şi 2 luni.

 

14 din cei 101 membri ai Legislativului sînt tineri

14 din cei 101 membri ai Legislativului R. Moldova sînt tineri cu vîrsta de pînă la 35 de ani. Vîrsta medie a deputaților din legislatura a XI-a este de 47 de ani. Potrivit Direcției generale comunicare și relații publice a Parlamentului, cel mai tînăr deputat este Eugeniu Sinchevici, care a împlinit 22 de ani. Printre cei mai tineri deputați din noua legislatură sînt, Marcela Nistor, de 27 de ani, și Adrian Băluțel, de 28 de ani. Cel mai tînăr deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor este Diana Caraman, născută în anul 1990, economist de profesie.

 

6 călători vor fi plasați în carantină după ce au prezentat teste COVID false

Șase călători vor fi plasați în carantină după ce au prezentat la trecerea hotarului teste COVID false. Testele au fost ridicate de polițiștii de frontieră și remise Laboratorului tehnico-juridic pentru expertiză. Potrivit Poliției de Frontieră, cele șase documente cu semne vizibile de falsificare au fost identificate pe sensul de intrare în țară. Trei dintre ele au fost ridicate în punctul de trecere Lipcani - Rădăuți Prut de la doi cetățeni ai României și un conațional. Și un ucrainean este documentat pentru prezentarea testului falsificat. De asemenea, doi soți din Sîngerei au dorit să traverseze hotarul prin PTF Sculeni, iar în timpul verificărilor au fost informați despre falsificarea testelor prezentate.

 

Arhitectul-șef al Consiliului raional Criuleni a fost reținut

Arhitectul-șef al Consiliului raional Criuleni și administratorul unei companii de proiectare au fost reținuți de ofițerii CNA, fiind cercetați în mai multe dosare de corupție. Potrivit CNA, cei doi sînt bănuiți de corupere pasivă, activă, trafic de influență și abuz în serviciu. Aceștia ar fi prejudiciat bugetul local cu sute de mii de lei. Cauzele au fost pornite la sfîrșitul anului 2020, după care au fost conexate într-o singură procedură, cercetările CNA și ale procurorilor constînd în administrarea mai multor probe, inclusiv interceptarea bănuiților și documentarea acțiunilor lor audio și video.

 

Codul Galben de caniculă se menține și astăzi

Vremea se va menține cu aceeași zăpușeală provocînd disconfort termic, astăzi, 29 iulie, însă izolat cresc șansele pentru ploi de scurtă durată însoțite de descărcări electrice. Vîntul va sufla din vest mai mult slab. Maxima zilei se va situa între +30ºC şi +35ºC. Noaptea temperatura minimă a aerului va oscila între +18ºC şi +23ºC. SHS a anunțat Cod Galben de caniculă în perioada 28 iulie - 1 august, cînd pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33..+35°C.

 

Deținuții Penitenciarului nr. 11 din Bălți, imunizați cu a doua doză de vaccin

Persoanelor private de libertate au fost imunizați ieri, 28 iulie, cu cea de a doua doză de vaccin AstraZeneca. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Penitenciarului nr. 11 din Bălți pe o rețea de socialziare. „Penitenciarul nr. 11 – Bălți în colaborare cu Centrul de sănătate nr. 2 mun. Bălți la data de 28.07.2021 a efectuat vaccinarea cu a doua doză ,,AstraZeneca” anti COVID-19 în rîndurile persoanelor private de libertate”, anunță instituția.

 

Șoferii și taxatorii din troleibuze vor purta uniforme noi

Șoferii și taxatorii troleibuzelor din Chișinău au uniforme noi, anunță Regia Transport Electric Chișinău. Potrivit Regiei, noile uniforme vor spori calitatea de deservire a călătorilor. Schimbarea va consolida spiritul de echipă al angajaților și va crea senzația de unitate, notează Regia Transport Electric Chișinău. În total în cadrul întreprinderii activează 657 de șoferi și 632 de taxatori. Regia mai informează că, pe timp de caniculă, în toate troleibuzele este apă potabilă.

 

Leul s-a apreciat și mai mult față de dolar și față de euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american 4,5 bani, iar de la moneda unică europeană – aproape 3 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 29 iulie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,9528 lei pentru un dolar (-4,59 bani) și 21,1905 lei pentru un euro (-2,81 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,9987 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,2186 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 29 iulie, constituie: 0,6682 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3072 lei pentru 1 leu românesc și 0,2444 lei pentru 1 rublă rusească.