REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (28 iunie 2022)

Universitățile din țară vor fi reformate prin fuzionare

Universitățile din țară vor trece în următoarea perioadă printr-un proces de reformare prin fuzionare. Potrivit ministerului Educației și Cercetării, universitățile mari precum USM, UTM și ASEM vor absorbi cea mai mare parte a universităților mici, dar și majoritatea Institutelor de cercetare. În acest scop, ministerul va aloca 700 mln de lei. Transferul studenților se va face treptat. Autoritățile din educație au precizat că, în urma implementării reformei, universitățile vor primi mai multe resurse financiare și își vor fortifica bazele tehnice, laboratoarele de cercetare, iar profesorii și cercetătorii vor primi salarii mai mari.

 

Șefa statului Maia Sandu a avut la Kiev o întrevedere cu președintele Volodimir Zelenski

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întîlnit la Kyiv cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. În cadrul discuției, șefa statului și-a exprimat admirația pentru curajul cu care ucrainenii își apără patria de agresiunea rusă și i-a asigurat că Republica Moldova e alături de Ucraina. De asemenea, în cadrul întrevederii, cei doi lideri au agreat că țările vor colabora în domeniul economic și energetic, precum și pe calea de aderare la Uniunea Europeană.

 

Peste 420 de cazuri de maladii infecțioase au fost înregistrate în capitală

Peste 420 de cazuri de maladii infecțioase și intoxicații au fost înregistrate săptămîna trecută în capitală. Potrivit Direcției generale asistență medicală și socială a municipiului Chișinău, Instituțiile medicale au înregistrat 21 de cazuri de infecții enterovirale, 115 gastro-enterocolite, 164 cazuri de diaree, dintre care 98 de pacienți au fost spitalizați, și 11 cazuri de tuberculoză. La fel, mai multe persoane au suferit intoxicații alimentare și intoxicații cu medicamente. Totodată, în spitalele din capitală s-au înregistrat circa 2 900 de adresări, dintre care aproximativ 2000 de pacienți au fost spitalizați.

 

Meteorologii au emis Cod Galben de caniculă

Meteorologii au emis pentru perioada 28 – 30 iunie Cod Galben de caniculă, valabil pe întreg teritoriul țării. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33..+35°C. În această perioadă, specialiștii recomandă deplasările în orele de dimineață, fie seara. Persoanele sînt îndemnate să evite pe cît posibil expunerea în soare, să folosească îmbrăcăminte uşoară, subţire din ţesături naturale în culori deschise, precum şi accesorii de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare). Totodată, se recomandă consumul apei.

 

CEC a aprobat Conceptul Sistemului de vot prin internet „e-Votare”

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Conceptul Sistemului de vot prin internet „e-Votare”. În cadrul prezentării documentului, au fost enunțate părțile tehnice ale proiectului. Președintele CEC, Angelica Caraman, a specificat că „este importat să existe metode alternative în desfășurarea procesului de vot”. În cadrul dezbaterilor, membrii CEC au atenționat că procedura de vot prin internet trebuie să fie un proces transparent și corect. Totodată, este necesar să fie minimalizate riscurile atacurilor cibernetice prin sporirea elementelor de securitate. Conceptul Sistemului de vot prin internet „e-Votare” a fost transmis pentru examinare Guvernului și Parlamentului.

 

Accesul mijloacelor de transport în parcurile din Chișinău va fi limitat

Accesul mijloacelor de transport în parcurile din municipiul Chișinău va fi limitat prin instalarea barierelor. Potrivit Primăriei capitalei, în urma efectuării mai multor verificări în teren, autoritățile au stabilit că pe unele porțiuni de acces în parcuri staționează autovehiculele, care, în așa mod, deteriorează gazonul și sistemul de irigare. Astfel, pe teritoriul acestora vor putea intra doar autovehiculele specializate ce asigură salubrizarea parcurilor. Totodată, autoritățile municipale au solicitat să fie verificate toate terenurile de joacă pentru copii din parcurile capitalei, astfel încît acestea să corespundă normelor de siguranță.

 

Muzeul Național de Istorie a Moldovei participă la scanarea 3D a siturilor istorice din România

Reprezentanți ai Muzeului Național de Istorie a Moldovei au participat la o expediție științifică, în cadrul căreia a fost efectuată scanarea 3D a siturilor istorice din România. Expediția științifică s-a desfășurat pe teritoriul Cetății Tropaeum Traiani de lîngă Adamclisi, județul Constanța, România, aproape de Dunăre și de granița cu Bulgaria. Expediția comună a avut un accent practic – dobîndirea de abilități și experiență în lucrul cu stația de scanare mobilă nou achiziționată pentru scanarea 3D a reperelor istorice. Expediția se desfășoară în cadrul Proiectului BSB 867 - Portalul „Arheologia, Istoria și Cultura Mării Negre”, care este finanțat prin Programul Operațional Comun de Cooperare Transfrontalieră.

 

Mihai Bradu a obținut medalia de aur la turneul internațional de lupte greco-romane

Pompierul Mihai Bradu a obținut medalia de aur la turneul internațional de lupte greco-romane de la Roma, la categoria 82 kg. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/, Mihai Bradu face parte din lotul național de sportivi și reprezintă țara noastră în campionate și competiții. Pompierul, în vîrstă de 27 de ani, este parte a echipei IGSU de 5 ani și a intervenit în multiple operațiuni și misiuni de salvare.

 

Euro s-a scumpit cu 7 bani

Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru astăzi un curs valutar oficial de 20 de lei și 32 de bani pentru un euro, cu șapte bani mai mult decît ieri. Totodată, dolarul s-a ieftinit cu un ban și va costa 19 lei și 20 de bani. Pentru leul românesc, BNM a stabilit un curs valutar de 4 lei și 11 bani, cu 2 bani mai mult decît ieri. Hrivna ucraineană va avea cotația de 64 de bani, cu un ban mai puțin decît ieri. Totodată, valoarea rublei rusești rămîne neschimbată și are cotația de 35 de bani.