REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (27 aprilie 2022)
Astăzi este marcată Ziua Drapelului de Stat
În Republica Moldova este marcată astăzi Ziua Drapelului de Stat. Ziua Drapelului de Stat a fost instituită de Parlamentul de la Chișinău la 23 aprilie 2010. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului Parlament, fiind arborat în aceeași zi pe clădirea forului legislativ. În anul 2012, cu prilejul Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova, marcată pentru a treia oară, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, pe un catarg de 30 de metri înălţime, a fost arborat un drapel imens, cu dimensiunile de 7×3,5 metri, în cadrul unei ceremonii solemne.
Ultimele zile din aprilie vor fi ploioase şi cu temperaturi variabile
Ultima săptămînă din aprilie se anunţă ploioasă şi cu temperaturi instabile, mai scăzute faţă de ultima perioadă. Potrivit meteorologilor, astăzi se aşteaptă ploi în regiunile de centru şi nord. Joi, 28 aprilie, aria precipitaţiilor se va extinde pe întreg teritoriul ţării, acestea fiind însoţite şi de descărcări electrice. Ploile se vor menţine şi vineri, 29 aprilie, iar vremea se va răci. Astfel, pînă atunci termometrele vor indica maxime de 23 grade Celsius, însă sfîrşitul săptămînii va fi caracterizat de valori termice încadrate între 10-20 de grade, ziua, şi 2-8 grade, noaptea. Mai frig va fi, ca de obicei, în zona de nord.
Libera circulație va fi restricționată în localitățile din regiunea transnistreană
Conform unei decizii aprobate de Tiraspol, sub pretextul ”asigurării securității în regiune” a fost introdus nivelul roșu de alertă de securitate, cu instituirea unor măsuri speciale de intervenție și de limitare în drepturi a cetățenilor, pe durata a 15 zile calendaristice (26 aprilie-10 mai 2022). Printre măsurile dispuse sînt restricționări a circulației, stoparea și verificarea detaliată a fiecărui mijloc de transport ce intră/ iese din regiune, obligarea persoanelor ce se deplasează în regiune de a fi luați la evidența structurilor de la Tiraspol.
Șefa statului a discutat cu prim-ministrul Canadei
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut ieri seara o convorbire telefonică cu prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a relatat Serviciul de presă al Președinției. Oficialii au discutat despre războiul din Ucraina și consecințele economice și umanitare majore ale acestuia asupra țării noastre, precum și despre evoluțiile recente de securitate din regiunea transnistreană.
CEC a acreditat 24 de observatori naționali pentru alegerile locale noi
Comisia Electorală Centrală /CEC/ a acreditat 24 de observatori naționali din partea Asociației obștești „Promo-LEX” în vederea monitorizării alegerilor locale noi din 29 mai 2022. Autoritatea electorală centrală a înregistrat Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor pentru participarea la alegerile locale noi din 29 mai, dar și simbolul electoral al acestora. De asemenea, CEC a atribuit mai multe mandate de consilier în consiliile comunale și sătești din 16 localități. La data de 29 mai, în zece localități din Moldova vor fi organizate alegeri locale noi. În cazul a opt localități urmează să fie ales primarul.
Teatrul ”Mihai Eminescu” va prezenta un spectacol de Vitalie Drucec
La Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va avea loc astăzi, 27 aprilie, spectacolul ”Storcătorul de fructe” de Ilia Cilaki, în regia lui Vitalie Drucec. Potrivit organizatorilor, „Storcătorul de fructe” este un spectacol tragi-comic despre criza comunicării dintre oameni apropiați, care își vorbesc, dar nu se pot face auziți; o montare ce dorește a spune cît de simplu este, de fapt, secretul armoniei în familie – să iubești şi să înțelegi! „Storcătorul de fructe” este prima piesă a dramaturgului Ilia Cilaki montată pe o scenă din Moldova.
Regizorul Silviu Fusu s-a stins din viață
Regizorul și scenaristul Silviu Fusu, laureat al mai multor premii naționale și internaționale, ex-director artistic al Teatrului epic pentru tineret și al Teatrului epic de etnografie și folclor ”Ion Creangă”, s-a stins ieri din viață la vîrsta de 69 de ani. Anunțul a fost făcut pe rețelele de socializare de rude și prieteni.
Examenele de absolvire din regiunea transnistreană au fost anulate
Așa-zisul președinte al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a anunțat că examenele de absolvire pentru elevii din stînga Nistrului vor fi anulate ”din cauza atacurilor teroriste care s-au produs în mai multe localități”. „Populația este deranjată de numeroasele atacuri teroriste. De la început, erau anunțate avertizări false despre minarea școlilor, acum infrastructura socială a devenit ținta amenințărilor. Desigur, urmează un răspuns adecvat la fiecare provocare. Trebuie să luăm măsuri restrictive – carantina, izolarea socială, introducerea unui regim special”, a spus Krasnoselski.
O porțiune a unei artere centrale din capitală va fi închisă
Începînd de azi și pînă la 30 mai va fi suspendat traficul rutier pe str. 31 August 1989, tronsonul cuprins între străzile Sfatul Țării și Maria Cebotari. Măsura a fost luată în scopul executării lucrărilor de reabilitare a rețelelor exterioare de apeduct și de canalizare. În legătură cu executarea lucrărilor menționate, microbuzele de pe ruta nr. 103 vor circula pe itinerar modificat, după cum urmează: de pe str. Ion Creangă pe bd. Ștefan cel Mare și Sfînt, str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni și în continuare pe traseul stabilit.
Au început discuțiile dintre Chișinău și „Gazprom”
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a confirmat că au fost inițiate discuțiile dintre autoritățile de la Chișinău și concernul rus „Gazprom” pe subiectul extinderii termenului de auditare a datorilor istorice ale „Moldovagaz”. „S-au pornit niște discuții dintre noi și „Gazprom”, a spus Grosu, fără a oferi mai multe detalii pe acest subiect. Spicherul a spus că a fost argumentată cerința extinderii termenului în situația în care agenții economici din domeniul auditului și-au contractat activitățile. Grosu a mai spus că se va proceda la abordarea directă a companiilor.