REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (26 septembrie 2019)

Leul se va deprecia față de euro și dolar

Moneda națională se va deprecia față de euro și dolar, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru joi, 26 septembrie. Astfel, euro va costa 19 lei și 53 de bani, cu șapte bani mai mult decît ieri. Dolarul va adăuga cinci bani și va avea o valoare oficială de 17 lei și 76 de bani. Leul românesc se va aprecia cu doi bani, ajungînd să coste 4 lei și 11 bani. Cu un ban se va scumpi hrivna ucraineană, a cărei valoare va fi de 73 de bani.

Rubla rusească își va păstra prețul de 27 de bani.

 

Ministrul de externe a avut întrevederi cu mai mulți omologi

Subiectele de pe agenda de cooperare bilaterală, implementarea agendei de reforme în R. Moldova, avansarea în procesul de integrare europeană a țării noastre precum și colaborarea în cadrul organizațiilor internaționale au fost printre temele discutate de ministrul de externe Nicu Popescu, cu omologii săi din Georgia, Finlanda și Slovenia. La întrevederea cu ministrul georgian, David Zalkaliani, discuțiile s-au axat pe intensificarea schimburilor comercial-economice. În cadrul discuțiilor cu Pekka Haavisto, ministrul filandez, au fost examinate perspectivele promovării unei inițiative noi de parteneriat european.

 

Șeful statului a venit cu o reacție la procesele care au loc în sistemul judecătoresc

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a venit cu o reacție privind procesele care au loc în sistemul judecătoresc. În particular. șeful statului a menționat: „Fiind împuternicit constituțional cu competența de numire în funcție a magistraților, urmăresc cu atenție fenomenele și procesele care au loc în sistemul judecătoresc. În ultimele zile atest o tensiune în procesul de interacțiune dintre Consiliul Superior al Magistraturii și o parte dintre magistrați, disensiuni care într-un final au ajuns pe masa judecătorilor Curții de Apel Chișinău. Îndemn toate părțile responsabile de reforma lansată, să accepte dezideratul potrivit căruia legea este unica guvernatoare a tuturor fenomenelor”.

 

Profesorii unor discipline pot obține granturi în valoare de 25 mii de lei

Profesorii de informatică, matematică și fizică pot obține granturi în valoare de 25 mii de lei. Acestea vor fi oferite în cadrul proiectului „Burse de Excelență pentru profesori”. Dosarele pot fi depuse pînă la 1 noiembrie curent. Prin proiect vor fi acordate 25 de granturi a cîte 25 mii de lei fiecare. Totodată, cîștigătorii vor primi și cîte un laptop. La concurs pot participa profesorii de informatică, matematică sau fizică din gimnaziile și liceele din R. Moldova, cu excepția orașului Chișinău.

 

Trei poliţişti au fost condamnaţi pentru trafic de influenţă

Doi ofițeri de investigație ai Inspectoratului de Poliție Florești și un șef de post al Inspectoratului de Poliție Rîșcani au fost privaţi de dreptul de a ocupa funcții publice timp de patru ani după ce au fost găsiţi vinovaţi de trafic de influenţă. Potrivit datelor Procuraturii Anticorupție, în perioada martie-aprilie 2019, ofițerii de investigație au pretins și au primit de la un locuitor al raionului Edineț suma de 2500 de euro, susținînd că ar putea influența factorii de decizie să-i înlocuiască arestul preventiv cu o altă măsură de restricţie.

 

Executivul a decis suplimentarea cu peste 110 milioane de lei a cheltuielilor pentru întreținerea drumurilor

Cabinetul de miniștri a aprobat redistribuirea mijloacelor fondului rutier pentru lucrările de reparație și întreținere a drumurilor publice. Astfel, suma alocată pentru întreținerea de rutină a drumurilor (plombarea gropilor, profilarea părții carosabile cu adaos de material, întreținerea terasamentului și sistemelor de evacuare a apelor etc.), a fost suplimentată cu 114 milioane de lei.

 

Ministerul Finanțelor va fi unica instituție cu funcție de management a asistenței externe

Ministerul Finanțelor va deveni unica autoritate cu funcție de coordonare și management a asistenței externe (atît financiară, cît și tehnică), potrivit unei hotărîri de Guvern, aprobate miercuri, 25 septembrie. Concentrarea funcției de management a asistenței externe este determinat inclusiv de deficiențele în delimitarea clară a competențelor și funcțiilor autorităților implicate în coordonarea și managementul asistenței externe, menționează autorii proiectului.