REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (26 mai 2022)

Vom primi 20 mln de euro pentru gestionarea crizei refugiaților

Polonia va acorda Republicii Moldova un împrumut în mărime de 20 de milioane de euro. Comisia economie, buget și finanțe a Legislativului a aprobat raportul la proiectul de ratificare a Acordului de împrumut dintre Guvernele celor două țări. Creditul urmează a fi debursat într-o singură tranșă. Rambursarea se va efectua într-o singură tranșă, maturitatea creditului fiind de 20 de ani. Rata dobînzii constituie 0,01% anual.

 

Angajații cu salarii mici vor primi compensații de la stat

Cuantumul plăților compensatorii în sectorul bugetar ar urma să fie majorat. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie. Potrivit documentului, salariații din unitățile bugetare care, după intrarea în vigoare a prevederilor ce vizează majorarea cuantumului plăților compensatorii, vor avea un salariu lunar mai mic de 3500 de lei, vor putea beneficia de plăți compensatorii.

 

Procurorii solicită 30 de zile de arest pentru Igor Dodon

Procurorii anticorupție au înregistrat demersurile privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe un termen de 30 zile în privința ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon și celei de-a doua persoana reținute în același caz.

 

Poliția de Frontieră a lansat o campanie de donare a sîngelui

Poliția de Frontieră a lansat miercuri la Chișinău campania de donare a sîngelui „Tradiția continuă. Sîntem solidari. Donează sînge. Salvează vieți”. Evenimentul este organizat în contextul marcării Zilei Polițistului de Frontieră European. Acțiunea a avut loc la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, dar și în localitățile Chișinău, Cahul, Edineț, Ungheni, Ștefan Vodă, Soroca, Cantemir, Briceni și Hîncești. Campania de donare a sîngelui se va desfășura timp de două zile.

 

Elevi din R. Moldova au cîștigat medalii la Olimpiada Europeană de Fizică

Echipa Republicii Moldova a obținut trei medalii de bronz și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Europene de Fizică. Competiția s-a desfășurat în Ljubljana, Slovenia, în perioada 20 – 24 mai 2022. Medaliile de bronz au fost obținute de către Marius Frija, Ștefan Nicov și Victor Șotropa, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău, iar mențiuni de onoare au primit: Vadim Ionaș, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău și Andrei Zabun, elev la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău.

 

Transportatorii ar putea beneficia de regim liberalizat în țările UE

Republica Moldova va începe negocierile pentru a încheia un Acord cu UE privind transportul rutier de mărfuri. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană a Legislativului au avizat un proiect în acest sens. Acordul va reglementa, în particular, aspecte ce țin de tipul operațiunilor de transport. În prezent, transporturile rutiere de mărfuri sînt realizate în baza autorizațiilor, iar cotele se stabilesc în cadrul negocierilor și, potrivit autorităților, sînt insuficiente pentru operatorii de transport din țara noastră.

 

Va fi activat un program de transformare digitală a agriculturii

Un program de transformare digitală a agriculturii, în valoare de zece milioane de lei va fi lansat în Republica Moldova, în luna iunie, de către Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și Suedia. Folosind o metodologie complexă de evaluare și selecție, autorii unui studiu de profil au dezvoltat un meniu de peste 30 de tehnologii digitale (grupate în cinci ancore tehnologice) ce sînt recomandate a fi preluate de antreprenorii agricoli din Moldova.

 

Un concert pentru pace va avea loc la o bibliotecă din capitală

La Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din capitală va avea loc vineri, 27 mai, la ora 15:00, un concert în numele păcii, intitulat „Să cînte milioane de copii”, avîndu-i ca protagoniști pe compozitorul Eugen Doga și scriitoarea Viorica Covalschi. Concertul face parte din evenimentele dedicate Anului Cultural Eugen Doga și are scopul de a aduce în prim-plan creația compozitorului Eugen Doga, care a împlinit în acest an vîrsta de 85 de ani, și a scriitoarei de cărți pentru copii Viorica Covalschi.

 

Nicu Popescu efectuează o vizită de lucru la Praga

Vicepremierul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu efectuează în perioada 25 - 26 mai o vizită la Praga, organizată în contextul marcării la data de 1 iunie curent, a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Republica Cehă. Un obiectiv principal al vizitei îl constituie promovarea agendei de integrare europeană a țării noastre, în contextul deținerii de către Republica Cehă a Președinției Consiliului Uniunii Europene în a doua jumătate a anului curent.

 

Leul se apreciază față de euro și dolar

Leul moldovenesc se va aprecia joi, 26 mai, față de euro și dolar. Astfel, moneda unică europeană se va ieftini cu zece bani, pînă la nivelul de 20 de lei și 37 de bani. Dolarul va pierde un ban și va costa 19 lei și 10 bani. Leul românesc va fi cotat la 4 lei și 12 bani, în scădere cu doi bani. Rubla rusească va rămîne la prețul de 33 de bani. Aceeași tendință o va avea și hrivna ucraineană, care își va păstra valoarea de 64 de bani.