REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (26 mai 2021)

Peste 13 mii de cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămînă

În perioada 17-23 mai curent, la Departamentul Dispecerizare al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 13609 de solicitări pentru acordarea asistenței medicale de urgență. Potrivit Centrului, cele mai frecvente solicitări au fost urgențe cardiovasculare – 2973, inclusiv 46 de pacienți cu sindrom coronarian acut. Urgențele neurologice au constituit 1991 de cazuri, dintre care 253 de accidente vasculare cerebrale, urmate de urgențele respiratorii – 1870, dintre care 715 pe motivul infecțiilor respiratorii virale acute. Urgențele traumatologice au constituit 1284 de solicitări. Intervenția ambulanței a fost solicitată pentru 50 de persoane, care au suferit în urma accidentelor rutiere.

 

În școlile din țară au avut loc acțiuni dedicate siguranței rutiere a copiilor

Ministerul educației în colaborare cu o asociație obștească de profil a organizat în cadrul mai multor instituții de învățămînt din țară un șir de acțiuni de susținere a celei de-a VI-a ediție a Săptămînii Globale pentru Siguranța Rutieră a Organizației Națiunilor Unite (ONU). Scopul acestor acțiuni este de a atenționa societatea şi factorii de decizie asupra problemei vitezei excesive, care este principalul factor de risc și prima cauză a deceselor și traumatismelor rezultate în urma accidentelor rutiere la nivel mondial.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 73 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 4.375 de teste, fiind confirmate 73 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care unul de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 254.814 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, unul este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 715 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 104 în stare extrem de gravă. Alte 128 de persoane au fost vindecate. În total, 246.894 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Aureliu Ciocoi a avut o întrevedere cu Ambasadorul României

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, l-a primit pe Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță. Oficialii au făcut schimb de opinii cu privire la relațiile moldo-române și au purtat discuții pe marginea situației epidemiologice actuale de pe cele două maluri ale Prutului. În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte privind cooperarea economică, implementarea proiectelor transfrontaliere de interes comun, dar și perspectivele de dezvoltare activă pe domenii de infrastructură.

 

Următoarea ședință în formatul 5+2 va avea loc la Chișinău și Tiraspol

Reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE din partea Suediei, Thomas Mayr-Harting, a anunțat că următoarea ședință în formatul 5+2 va avea loc peste cîteva săptămîni la Chișinău și Tiraspol. Potrivit oficialului OSCE, vizita pe care a efectuat-o în R. Moldova a fost de pregătire a acestei întîlniri. În acest context, Thomas Mayr-Harting a remarcat buna colaborare dintre cele două maluri ale rîului Nistru în combaterea pandemiei de coronavirus și a salutat gestul oficialităților de la Chișinău de a distribui vaccin anti-covid autorităților transnistrene.

 

Șefi de la ANSA şi medici veterinari sînt cercetați într-o schemă de corupție

Mai mulți funcționari ai Direcției municipale pentru siguranța alimentelor Chișinău, inclusiv medici-veterinari, sînt cercetați pentru eliberarea frauduloasă a certificatelor sanitar-veterinare agenților economici. Potrivit CNA, unii șefi ai Direcției, în complicitate cu un grup de medici-veterinari, ar fi pus pe rol o schemă de estorcare de bunuri şi bani de la agenții economici. Taxa de protecție, achitată de agenții economici, presupunea eliberarea certificatelor de calitate, dar şi evitarea controalelor sanitar-veterinare. Pentru moment, pe rol sînt 57 de cauze penale, conexate într-o singură procedură, în care 25 de persoane au statut de bănuit şi trei de învinuit.

 

Un maraton de vaccinare se va desfășura în capitală

Ministerul sănătății și Primăria municipiului Chișinău organizează în perioada 28-30 mai un nou maraton de vaccinare. La eveniment sînt îndemnați să participe toți doritorii și vor fi disponibile toate tipurile de vaccin împotriva COVID-19, aprobate în R. Moldova, precum: AstraZeneca, Pfizer, Sinopharm și CoronaVac. Evenimentul se va desfășura la Palatul Republicii, în intervalul orelor 09:00 – 22:00. Vaccinarea va fi posibilă fără o programare prealabilă, doar cu buletinul de identitate.

 

Conducerea clubului Zimbru a demisionat

Vicepreședintele clubului Zimbru Sevastian Botnari și directorul general Iulia Petuhova au demisionat din proprie inițiativă din funcțiile pe are le ocupă. La fel, a demisionat din funcția sa și ofițerul de presă al clubului Emil Pisarenco. Actualul sezon din Divizia Națională a fost pentru Zimbru mai puțin reușit. În vara anului trecut, a fost anunțată "relansarea" clubului, însă o mare parte a sezonului chișinăuienii au jucat cu proprii discipoli și ocupă la moment locul 8 în clasament, cu o etapă înainte de finalul sezonului.

 

Leul se depreciază față de euro

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a stabilit pentru miercuri, 26 mai, un curs de 21 de lei şi 62 de bani pentru un euro, cu doi bani mai mult decît ieri. Dolarul american scade cu trei bani şi a ajuns la preţul de 17 lei şi 65 de bani. Leul românesc se scumpeşte cu un ban şi poate fi cumpărat cu patru lei şi de 39 de bani. Hrivna ucraineană şi rubla rusească îşi menţin preţul de 64 şi, respectiv, 24 de bani.