REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (26 decembrie 2019)

Suportul unic de 700 lei va putea fi ridicat începînd cu primele zile ale noului an

Suportul financiar unic în sumă de 700 de lei va putea fi ridicat de beneficiari începînd cu 2 ianuarie 2020. Potrivit estimărilor, banii vor ajunge la peste 590 mii de persoane. Anunțul a fost făcut de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Ajutorul financiar este acordat beneficiarilor de toate tipurile de pensii, al căror cuantum lunar nu depășește 2000 de lei, și de alocații sociale de stat stabilite pînă la 1 ianuarie 2020. Pentru acordarea ajutorului, în bugetul de stat pentru anul viitor au fost prevăzute 418 mln de lei.

 

IGP a venit cu recomandări pentru perioada vacanței de iarnă

Poliția capitalei a venit cu o serie de recomandări pentru părinți în timpul vacanței de iarnă și anunță că începînd cu ziua de 25 decembrie și pînă pe data de 8 ianuarie 2020, va fi organizată operațiunea ”Grija”, perioadă în care polițiștii vor desfășura activități de informare a părinților și copiilor. Polițiștii recomandă părinților să nu lase copiii fără supraveghere acasă, să îi învețe că au voie să plece doar cu permisiune şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă, să nu-i trimită singuri la magazin sau alte destinații chiar dacă sînt apropiate.

 

Un tînăr de 18 ani a murit după ce a căzut de la înălțime

Un tînăr de 18 ani a murit după ce a căzut de la înălțime. Tragedia s-a produs chiar de Crăciunul pe stil nou, într-un bloc de pe bulevardul Moscovei din capital. Potrivit surselor din poliție, tînărul petrecuse toată noaptea cu mai mulți amici. Aceștia ar fi consumat băuturi alcoolice, dar și droguri. Tînărul a fost preluat de o ambulanță, fiind în stare inconștientă. El însă nu a mai avut șanse de viață și a decedat în drum spre spital.

 

Organizațiile de tineret din R. Moldova vor putea obține granturi de pînă la 350 mii lei

Organizațiile de tineret din R. Moldova pot obține granturi din partea statului în valoare de pînă la 350 mii lei. Acestea vor fi acordate în cadrul „Programului de granturi 2020”, lansat marți, 24 decembrie de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Dosarele de participare pot fi depuse pînă la 31 ianuarie anul viitor. Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, a declarat că pentru proiectele implementate la nivel local și regional, suma minimă oferită va fi de 70 mii lei, iar cea maximă - de 200 mii lei. Proiecte realizate la nivel național și internațional vor putea beneficia de granturi de cel mult 350 mii lei.

 

Premierul Ion Chicu a vizitat Tîrgul de Crăciun

În seara zilei de marți, 24 decembrie, premierul Ion Chicu a vizitat Tîrgul de Crăciun. În Piața Marii Adunări Naționale șeful executivului a participat la lansarea Caravanei de Crăciun, tradițional organizată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Prim-ministrul le-a urat salvatorilor ca autospecialele să fie folosite doar o dată pe an, și asta atunci cînd merg în cadrul Caravanei de Crăciun pentru a duce cadouri copiilor.

 

Peste 20 de autospeciale vor merge în mai multe raioane în cadrul Caravanei de Crăciun

Peste 20 de autospeciale de intervenție ale salvatorilor și pompierilor aranjate cu luminițe și decorate cu ornamente au pornit într-o Caravană de Crăciun prin mai multe raioane ale țării. Primul popas participanții la Caravană l-au făcut în Piața Marii Adunări Naționale, unde mașinile au fost instalate pentru a fi admirate de toți doritorii. Tot în seara zilei de 24 decembrie salvatorii au desfășurat un flash-mob prin care au arătat intervenția tuturor subdiviziunilor pe sfere de activitate.

 

Leul își va menține poziția față de principalele valute

Leul moldovenesc își va menține poziția față de principalele valute, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar pentru ziua de joi, 26 decembrie, afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, dolarul va costa 17 lei și 29 de bani. Moneda unică europeană se va ieftini cu un singur ban, pînă la prețul oficial de 19 lei și 15 bani. Tot un ban va pierde și leul românesc, care va avea o valoare oficială de 4 lei. Pentru hrivna ucraineană, BNM a stabilit un curs de 74 de bani. Prețul rublei rusești va rămîne la nivel de 27 de bani.

 

Copii de pe ambele maluri ale Nistrului au participat la Maratonul de Crăciun, susţinut de UE

Mai mulţi copii din școli sportive și de tip internat, de pe ambele maluri ale Nistrului, au participat la Maratonul de Crăciun, organizat cu sprijinul Uniunii Europene. La Maraton au luat parte circa o sută de copii, care au reuşit să ajungă în Piața Marii Adunări Naționale din Chişinău. Tinerii s-au distrat, au susţinut activităţi de promovare a modului sănătos de viaţă, după care au primit şi cadouri.