REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (25 noiembrie 2021)

Sheriff a fost învinsă de Real Madrid, dar s-a calificat în primăvara europeană

Campioana Moldovei a fost învinsă de Real Madrid cu 3-0 în etapa a 5-a a fazei grupelor UEFA Champions League. În celălalt meci al grupei, Inter Milano – Shakhtar Donețk 2-0. În clasament, conduce Real Madrid, cu 12 puncte. Urmează Inter (10), Sheriff (6) și Shakhtar (1). Pentru tiraspoleni urmează ultimul meci din grupă, în deplasare cu Shakhtar Donețk, pe 7 decembrie. Astfel, Real Madrid și Inter Milano s-au calificat în optimile de finală ale Ligii Campionilor, iar Sheriff Tiraspol va juca în runda eliminatorie a Ligii Europei.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 860 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 7 160 de teste, fiind confirmate 860 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, șapte sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 360 261 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 17 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 1 593 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 163 în stare extrem de gravă și 22 de pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 1 027 de pacienți au fost vindecați. În total, 343 383 bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Sculptorul român Virgil Scripcariu și-a vernisat lucrările la Chișinău

Muzeul Național de Artă al Moldovei, în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov, Școala de la Piscu (România) și Primăria Țigănești, Strășeni a inaugurat expoziția personală de sculptură și gravură a artistului plastic din România Virgil Scripcariu. Directorul muzeului sus-numit, Tudor Zbîrnea, a menționat că expoziția cuprinde 27 de lucrări - 14 de sculptură și 13 de gravură, realizate de autor în ultimii ani.

 

Construcţia unui pod peste rîul Bîc va fi finalizată pînă la sfîrșitul anului

Lucrările de construcție a podului peste rîul Bîc și pasajului peste calea ferată pe drumul național M1 Frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina, km 95-96, înregistrează un progres de execuție de circa 96%. Lucrările urmează să fie finalizate către sfîrșitul anului current. Potrivit Administraţiei de Stat a Drumurilor (ASD), în prezent, antreprenorul efectuează lucrări de instalare a rosturilor de dilatare, montare a elementelor de dirijare a circulației rutiere, consolidare a terasamentelor și finalizare a iluminatului stradal.

 

Biroul permanent al Parlamentului a aprobat ordinea de zi a ședințelor plenare

Parlamentul va examina, în procedură de urgență, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent, în ședința plenară de joi. Biroul permanent al Legislativului a aprobat proiectul ordinii de zi a ședințelor plenare din perioada 25 noiembrie – 3 decembrie. Astfel, deputații vor examina în procedură de urgență, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent la cererea Prim-ministrului Natalia Gavrilița, în scopul neadmiterii sistării livrării gazelor naturale. De asemenea, vor fi dezbătute proiectele legii bugetului de stat pentru anul 2022, legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor, legii fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală pe anul 2022, precum și politica fiscală și vamală.

 

Guvernul a aprobat Acordul moldo-lituanian privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere

Cabinetul de miniștri a acceptat proiectul hotărîrii Executivului cu privire la aprobarea Acordului între Guvernul R. Moldova și cel al Republicii Lituania privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere. Prevederile Acordului vor oferi cetățenilor Moldovei stabiliți în Lituania, un șir de beneficii cum ar fi scutirea de școlarizare și examinare suplimentară la schimbarea permiselor de conducere și de cheltuielile aferente acestui proces, libera circulație în traficul internațional, inclusiv prin facilitarea încheierii contractelor de muncă.

 

Guvernul a operat noi remanieri de cadre

Membrii Cabinetului de miniștri au acceptat numirea Feliciei Behtold în funcția de secretar de stat la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. La fel, Ion Dodon a fost numit director general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină. Executivul a mai aprobat şi demisia lui Adrian Ermurachi din postul de secretar general adjunct al Guvernului.

 

Guvernatorul Găgăuziei s-a întîlnit cu un diplomat slovac

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah s-a întîlnit la Comrat cu Ingrid Brockova, Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Europene al Republicii Slovace. În cadrul discuției, părțile au apreciat proiectele implementate în regiune de către autorități și sectorul neguvernamental al UTA Găgăuzia cu suportul financiar al Slovaciei. Astfel, cu participarea guvernului slovac la Comrat a fost deschis Centrul de Tineret, un Centru de Reabilitare pentru Copii a fost renovat în mun.Ceadîr - Lunga, iar Spitalul Central din Ceadîr - Lunga a primit un lot de echipament medical pentru tratamentul pacienților cu infecție cu coronavirus.

 

Polița obligatorie de sănătate nu se va scumpi în 2022

Prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală atît sub formă de contribuție procentuală de 9%, cît și sub formă de sumă fixă de 4 056 de lei va fi menținută și în 2022 la nivelul anului current. Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie a aprobat raportul la proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul viitor. Potrivit proiectului, fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală în anul 2022 vor însuma venituri și cheltuieli de cca 12,3 miliarde de lei. Față de anul curent, veniturile vor crește cu 10,3%, iar cheltuielile – cu 8,3%.

 

43 de persoane vor fi cercetate într-un dosar de escrocherie de circa 2 mln lei

Descinderile recente din penitenciare s-au soldat cu reținerea a 24 de persoane din afara penitenciarelor, iar 19 deținuți urmează să fie etapați pentru audieri într-un dosar de escrocherie de circa 2 milioane lei, ce ține de „vînzarea automobilelor din Europa”. Potrivit PCCOCS, oamenii legii au desfășurat 60 de percheziții în penitenciare și la domiciliile membrilor unui grup infracțional specializat în escrocherii cu automobile. Acțiunile procesual-penale au fost efectuate în 14 raioane și în municipiul Chișinău.