REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (25 iulie 2022)
Cetățenii își pot administra doza Booster 2 de vaccin împotriva COVID-19
De astăzi, cetățenii își pot administra doza Booster 2 de vaccin împotriva COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, pentru a doua doză de rapel sînt eligibili adulții cu vîrsta mai mare de 60 de ani, persoanele cu comorbidități, femeile gravide și cele care alăptează, beneficiarii din instituțiile rezidențiale și centrele de plasament. La fel, este eligibil pentru vaccinare personalul medical din instituțiile medico-sanitare, personalul din cadrul instituțiilor rezidențiale, centrelor de plasament, serviciilor sociale, angajații din domeniul educației și cei din structurile de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului.
Scriitorul Vladimir Beșleagă a împlinit 91 de ani
Scriitorul Vladimir Beșleagă, ex-deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, își sărbătorește astăzi cea de-a 91-a aniversare. A fost distins cu Premiul de Stat al RSSM (1978). Este Scriitor al Poporului (1991). A fost decorat cu „Ordinul Republicii” (1996, distincție pe care a recuzat-o). În anii ‘90, Vladimir Beșleagă s-a implicat în Mișcarea de renaștere națională, a fost deputat în primul Parlament al Moldovei independente. S-a născut în 1931, la Mălăiești, Grigoriopol. În 1955 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova. Și-a început activitatea ca publicist, colaborînd la revistele „Chipăruș”, „Cultura Moldovei”, „Tinerimea Moldovei”. A fost redactor-șef adjunct la revista „Nistru” (1970-1982), secretar al Uniunii Scriitorilor din Moldova (1971-1976), director al Muzeului Republican de Literatură „Dimitrie Cantemir” (1988).
Codul galben de pericol de incendiu a fost prelungit pînă la sfîrşitul lui iulie
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit pînă pe 30 iulie Codul galben de pericol excepţional de incendiu. Conform meteorologilor, pînă la această dată, în ţară se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu al fîșiilor forestiere și al culturilor agricole. La rîndul lor, salvatorii şi silvicultorii avertizează că este posibilă aprinderea terenurilor agricole, a depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti.
Rezerviștii Forțelor Armate vor desfășura antrenamente în poligon
Armata Națională va desfășura, în perioada 25-29 iulie, antrenamente cu rezerviștii Forțelor Armate. Șeful Centrului Gestionare Resurse de Mobilizare și a efectivului Armatei Naționale, colonel Octavian Druţă a menționat că exerciţiul va avea ca scop verificarea cunoştinţelor şi deprinderilor rezerviştilor, inclusiv prin antrenarea în acţiuni practice de mînuire a armamentului şi tehnicii din dotarea Armatei Naţionale. Totodată, participanții la exercițiu vor studia regulamentele militare, se vor familiariza cu baza materială de instrucţie, tehnica militară și armamentul de infanterie.
Stradela Teatrului din centrul capitalei va deveni pietonală
Stradela Teatrului din municipiul Chișinău va deveni arteră pietonală. O decizie în acest sens a fost aprobată de Consiliul Municipal Chișinău. Potrivit documentului, pe stradela Teatrului activează mai mulți agenți economici, astfel transformarea arterei în una pietonală va spori atractivitatea acesteia, atît pentru cetățenii orașului, cît și pentru turiști. Pentru realizarea proiectului noii străzi pietonale va fi anunțat un concurs public, prin care va fi selectat cel mai bun concept.
Tinerii și migranții din capitală vor beneficia de suport financiar în lansarea și dezvoltarea afacerilor
Tinerii și migranții din municipiul Chișinău vor beneficia de suport financiar din partea autorităților locale în lansarea și dezvoltarea afacerilor. Consiliul Municipal Chișinău a aprobat programul pilot „Start-up pentru tineri și migranți”. Scopul programului este stimularea antreprenoriatului în rîndurile tinerilor și migranților din municipiul Chișinău prin facilitarea lansării și dezvoltării afacerilor sustenabile și susținerea creării locurilor de muncă. Astfel, cei care doresc să înființeze o afacere vor putea beneficia de un suport financiar nerambursabil în sumă maximă de 200 de mii de lei (10 mii de euro).
Poliția de Frontieră va fi reorganizată, iar serviciile de evidență și de eliberare a permiselor - digitalizate
Poliția de Frontieră va fi reorganizată, iar serviciile de evidență și de eliberare a permiselor - digitalizate. Un proiect de hotărîre în acest sens a fost aprobat de către Guvern. Potrivit Poliției de Frontieră, reorganizarea instituției are ca scop optimizarea structurii aparatului central, fortificarea capacităților și funcționalității structurilor de profil, precum și asigurarea unui management eficient. De asemenea, vor fi consolidate capacitățile de prevenire și combatere a criminalității transfrontaliere.
Circa 350 de mii de locuitori din regiunea transnistreană dețin cetățenia R. Moldova
Circa 350 de mii de locuitori din regiunea transnistreană dețin cetățenia Republicii Moldova. Potrivit Biroului politici de reintegrare, în Registrul de stat al populației sînt luați în evidență 355 013 locuitori domiciliați în stînga Nistrului și mun. Bender, dintre care 345 888 dețin cetățenia Republicii Moldova, 321 532 posedă pașapoarte ale cetățeanului R. Moldova și 287 947 buletine de identitate. Totodată, în primul trimestru al anului curent, în urma solicitărilor, au fost emise 6030 de documente de stare civilă de model național.
Au fost valorificaţi cca 34 mln de lei pentru proiecte din Regiunea Nord
În primul semestru al anului curent, Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord a valorificat 33,94 de milioane de lei (circa 1,7 mln de euro) în procesul de implementare a 18 proiecte în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova. Potrivit lui Igor Malai, șef de direcție la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, este necesară continuitatea proiectelor implementate în regiune. În toamnă va fi lansat un nou concurs de proiecte în contextul implementării politicii privind dezvoltarea urbană.
Se desfășoară admiterea la Academia Militară a Forțelor Armate ”Alexandru cel Bun”
Academia Militară a Forțelor Armate ”Alexandru cel Bun” desfășoară pînă la 27 iulie curent, concursul de admitere la studii superioare de licenţă. Potrivit comandantului (rector) al AMFA, colonel Anatolie Bucuci, în acest an, instituția oferă un număr total de 100 de locuri la specialitățile: Conducerea subunităţilor de infanterie, Conducerea subunităţilor de artilerie și Conducerea subunităţilor de comunicaţii şi informatică. Durata studiilor în Academia Militară ”Alexandru cel Bun este de 3 ani, frecvenţa la zi. Studiile, cazarea, echipamentul şi alimentarea sînt oferite gratuit.