REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (25 iulie 2019)

Ministerul Finanțelor a anunțat că tichetele de masă nu vor fi anulate

Ministerul Finanțelor a precizat că tichetele de masă nu vor fi anulate, ci doar se propune a fi schimbat tratamentul fiscal aplicat acestora. Mai exact, tichetele de masă vor fi supuse impozitării în regim general, prin achitarea contribuțiilor de asigurări sociale, primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a impozitului pe venit. Într-un comunicat de presă, Ministerul Finanțelor a specificat că tichetele de masă reprezintă salarii care nu contribuie la plăți medicale, sociale și pensii.

 

Autorităţile UTA Gagauz-Yeri au alocat finanţare suplimentară pentru şcolile din autonomie

Instituţiile de învăţămînt preuniversitar din UTA Gagauz-Yeri vor primi din bugetul autonomiei încă opt milioane de lei, conform unei decizii a comitetului executiv de la Comrat. Potrivit viceguvernatorului UTA Gagauz-Yeri, Olesea Tanasoglo, din bugetul regiunii au fost suplimentar alocaţi 8,14 mln de lei, ce vor fi distribuiţi şcolilor, gimnaziilor şi liceelor. Banii vor fi valorificaţi pentru reparaţii capitale şi cosmetice, necesare pentru a corespunde normelor sanitar-igienice ale clădirilor.

 

Plasticieni din 12 țări au participat la o expoziție internațională

Artiști plastici din R. Moldova, Belarus, Benin, Elveția, Finlanda, Franța, India, Polonia, România, Rusia, Suedia și Ucraina și-au prezentat lucrările la expoziția internațională ”ArtVin”, care a fost vernisată la o vinărie din raionul Ștefan Vodă. Evenimentul a avut loc în cadrul Simpozionului Internațional de Artă Contemporană, care își desfășoară lucrările în perioada 18-26 iulie în R. Moldova.

 

Dolarul se va scumpi, iar euro se va ieftini

Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru joi, 25 iulie, un curs valutar oficial de 19 lei și 55 de bani pentru un euro. În același timp dolarul se va scumpi cu un ban, pînă la cotația de 17 lei și 53 de bani. Leul românesc se va deprecia cu un ban. Ca rezultat, acesta va avea un preț oficial de 4 lei și 14 bani. Hrivna ucraineană va costa în continuare 68 de bani. Aceeași tendință o va avea și rubla rusească, care va rămîne la valoarea de 27 de bani.

 

La Cahul a fost lansată Campania Națională DAR – Dialog Agricol Regional

Campania Națională DAR – Dialog Agricol Regional, derulată în cadrul proiectului „Parteneriat pentru dezvoltarea durabilă a mediului rural din România și R. Moldova”, a fost lansată marţi, 23 iulie, la Cahul. Acţiunea este organizată de Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP) în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republica Moldova (MADRM) și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România (MADR).

 

Cinci persoane au fost rănite de o grenadă detonată în satul Hirova

Un bărbat de 57 de ani a denotat o grenadă în satul Hirova, raionul Călărași. Cinci persoane au fost rănite. Explozia s-a produs miercuri, 24 iulie, în jurul orei 13.00. Ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției, Mariana Beţivu, a declarat că bărbatul a detonat grenada în preajma casei sale și a făcut-o din motive de gelozie. În urma deflagrației, la spital au fost duși bărbatul care a detonat grenada, soția sa, în vîrstă de 38 de ani, o femeie de 61 de ani, un tînăr de 24 de ani și o fată de 17 ani. Autorul exploziei este în stare gravă.