REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (24 septembrie 2020)

Executivul a votat pentru modificarea unui acord de finanţare din partea UE

Membrii Executivului au votat pentru inițierea negocierilor şi aprobarea semnării Addendumului nr.1 la Acordul de finanțare dintre Guvernul R. Moldova şi Uniunea Europeană privind dezvoltarea zonelor rurale. Proiectul Addendumului nr.1 la Acordul de finanțare reprezintă un tratat interguvernamental, iar Acordul supus amendării prevede acordarea asistenţei financiare (grant) de 63,83 milioane de euro. Scopul Addendumului constă în prelungirea cu 12 luni a termenului de implementare operaţională a Acordului. De asemenea, sînt introduse şi unele modificări de ordin tehnic cum ar fi actualizare de nume.

 

În R. Moldova va avea loc Nocturna Bibliotecilor

Asociaţia Bibliotecarilor din R. Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației Culturii și Cercetării, Irex Europe și Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, organizează în perioada 25-26 septembrie Campania Nocturna Bibliotecilor 2020. Președintele Asociației Bibliotecarilor din R. Moldova, Elena Pintilei, a menționat că, fiind confruntați cu dilemele generate de pandemie, „am fost cu toții martorii unui fenomen de proporții, sinonim cu o pandemie informațională”.

 

R. Moldova va primi asistență nerambursabilă în valoare de 9 milioane euro din partea Comisiei Europene

Guvernul a aprobat inițierea negocierilor și semnarea Acordului de finanțare dintre Guvernul R. Moldova și Comisia Europeană privind realizarea proiectului „UE4Moldova: Facilitatea de sprijin a răspunsului sistemului de sănătate la situația de urgență COVID și realizarea reformelor conform Acordului de Asociere". Potrivit Vicepremierului Serghei Pușcuța, acordul prevede oferirea asistenței nerambursabile în valoare de 9 milioane euro din partea Comisiei Europene și are drept scop acordarea suportului pentru a răspunde crizei provocate de pandemia COVID-19.

 

Pe străzile Bănulescu-Bodoni și Pușkin din capitală va fi modernizat iluminatul public

Lucrările de amenajare de pe străzile Bănulescu-Bodoni și Pușkin vor fi gata în luna octombrie. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat pe rețelele de socializare, că lucrările de amenajare a trotuarelor pe străzile Bănulescu-Bodoni și Pușkin vor fi finalizate în luna octombrie. Primarul a specificat că atît pe strada Bănulescu Bodoni, cît și pe strada Pușkin, au fost defrişaţi arborii care prezentau pericol pentru securitatea pietonilor şi va urma modernizarea iluminatul public.

 

A fost modificat regulamentul privind subvenționarea producătorilor agricoli afectați de calamitățile naturale

Mai multe modificări au fost operate la Regulamentul privind modul de subvenționare a dobînzilor la creditele bancare contractate în perioada 1 mai 2020 – 31 decembrie 2020. Aceste modificări au fost aprobate printr-un Ordin al Ministerului Finanțelor, publicat ieri în Monitorul Oficial. Astfel, beneficiari de subvenționare a dobînzilor sînt producătorii agricoli afectați de calamitățile naturale care au contractat credite bancare, indiferent de data contractării acestora. Achitarea subvenției se efectuează pentru dobînzile achitate începînd cu 1 mai 2020 și pînă în luna decembrie 2020 inclusiv.

 

Accidentele în transportul aerian, feroviar și naval vor fi investigate de un birou de investigații specializat

Îmbunătățirea siguranței în transportul aerian, feroviar și naval, prevenirea producerii accidentelor, dar și asigurarea unui nivel înalt de calitate a investigațiilor sînt obiectivele proiectului de lege, elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii, care, ieri a fost aprobat prin Hotărîre de Guvern. În afară de reglementări în domeniul investigării tehnice a accidentelor în transporturi, proiectul mai prevede crearea Biroului de Investigare – autoritate administrativă centrală, în subordinea Guvernului, specializată atît pe investigații, cît și pe emiterea recomandărilor de siguranță.

 

Ambasada Ungariei la Chișinău a donat echipament tehnic Universității de Stat din Comrat

La Ambasada Ungariei în R. Moldova a avut loc ceremonia oficială de transmitere a echipamentului tehnic Universității de Stat din Comrat. La eveniment au participat Sándor Szabó, Ambasadorul Ungariei la Chișinău și Irina Vlah, Guvernatorul UTA Găgăuzia. Potrivit unui comunicat de presă al ambasadei, echipamentul include șase calculatoare, monitoare și tastaturi, și vine să ajute corpul didactic în procesul de predare în format online.

 

A fost aprobat Regulamentul privind recunoașterea grupurilor de producători agricoli

Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de recunoaștere a grupurilor de producători agricoli. Documentul va stabili procedura de creare și funcționare a comisiei de recunoaștere a grupurilor de producători agricoli, precum şi procedura de recunoaștere a grupurilor de producători agricoli. Calitatea de grup de producători agricoli recunoscut se obține prin emiterea de către ministerul de resort a avizului de recunoaștere. Tot MADRM va controla executarea prezentei hotărîri.

 

Locuitorii municipiului Chișinău își pot exprima viziunile despre viitorul orașului

Primăria capitalei solicită opinia locuitorilor pentru elaborarea Strategiei de dezvoltare a municipiului Chișinău. Potrivit unui comunicat de presă remis de municipalitate, locuitorii municipiului Chișinău, inclusiv cei din suburbii, sînt chemați să completeze un chestionar în care vor răspunde la șapte categorii de întrebări. Chestiunile din sondaj se referă la: gradul de satisfacție față de infrastructura socială; categoriile de servicii din localitate care nu convin oamenilor, etc.

 

Peste 160 de mii de angajați nu au lucrat deloc în trimestrul doi

Impactul pandemiei de COVID-19 asupra situației pe piața muncii din R. Moldova a fost unul critic. Numărul persoanelor care au avut un loc de muncă, dar care nu au lucrat deloc în trimestrul II, s-a cifrat la peste 160 de mii, fiind în creștere de opt ori în comparație cu trimestrul II al anului trecut. Datele au fost publicate de BNS. În distribuția pe sexe, bărbaților le revin peste 45 la sută din totalul persoanelor care au avut un loc de muncă, dar care nu au lucrat din cauza pandemiei, iar femeilor, respectiv, 54,9%.