REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (24 mai 2021)

Canotorul Serghei Tarnovschi s-a calificat la Jocurile Olimpice

Canotorul Serghei Tarnovschi s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Comitetul Național Olimpic a anunțat calificarea sportivului moldovean, de origine ucraineană, la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Tarnovschi a cîștigat cursa de canoe sprint 1000 de metri la turneul de calificare, desfășurat în Federația Rusă. El a înregistrat rezultatul 4:14.86, fiind urmat, la 33 de secunde distanță, de canotorul rus Ilia Shtokalov 4:15.33.

 

În capitală va fi permis accesul suporterilor în tribune

În capitală, accesul spectatorilor în tribune la competițiile sportive, în sălile sportive și pe terenurile de sport în aer liber va fi permis la capacitatea de 50% a acestora, cu respectarea măsurilor de prevenire a COVID-19. O hotărîre în acest sens a fost emisă de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău. Membrii comisie au decis stabilirea gradului de alertă în capitală „Cod Portocaliu”, însă portul măștilor, inclusiv în exterior rămîne obligatoriu. Autoritățile municipale au mai anunțat că va fi deschis accesul în toate instituțiile de asistență medicală primară pentru vaccinarea împotriva noului coronavirus.

 

Un pian a fost oferit Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”

Un pian de marca „Petrof” a fost oferit Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Cu acest prilej a avut loc un concert muzical de prezentare a pianului publicului meloman. Potrivit Ministerului culturii, pianul a fost oferit de întreprinderea Premier Energy Moldova și grupul Emma Capital, cu susținerea Ambasadei Republicii Cehe în R. Moldova. Regalul muzical de prezentare a pianului a fost susținut de către valoroși artiști ai Filarmonicii, care au încîntat publicul cu ariile unor celebre piese clasice: Capela Corală Academică „Doina”, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale și maestrul Eugen Doga.

 

Alte 75 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1.964 de teste, fiind confirmate 75 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 254.676 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, unul este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 732 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 109 în stare extrem de gravă. Alte 238 de persoane au fost vindecate. În total, 246.570 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Reprezentantul special al OSCE vizitează Moldova

Reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Suediei pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, vizitează R. Moldova în perioada 23-25 mai pentru a examina situația în procesul de reglementare transnistreană și, împreună cu părțile, identifica pași pentru avansarea reglementării. Mayr-Harting va avea întrevederi cu președintele R. Moldova, Maia Sandu, prim-ministrul interimar și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, viceprim-ministrul în exercițiu pentru reintegrare, Olga Cebotari, precum și cu liderii partidelor politice. La Tiraspol, Reprezentantul special se va întîlni cu liderul regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski și reprezentantul politic, Vitali Ignatiev.

 

Dosarul tinerei care și-a ucis mama a fost expediat în judecată

Dosarul tinerei din Comrat, care la finele anului trecut și-a ucis mama cu o deosebită cruzime, a fost expediat în judecată. Procurorii au dispus efectuarea expertizei psihiatrice a inculpatei, comisia de specialitate recunoscînd-o iresponsabilă. În aceste condiții, procurorii au întocmit ordonanța privind trimiterea cauzei în judecată pentru aplicarea măsurilor de constrîngere cu caracter medical, tînăra fiind internată în Spitalul Clinic de Psihiatrie din capitală. Instanța de judecată urmează să verifice și să aprecieze argumentele și probele prezentate de procurori și să decidă asupra internării inculpatei într-o instituție psihiatrică cu supraveghere obișnuită sau riguroasă.

 

La Grădina Botanică au fost lansate lucrările de creare a „Aleii ONU”

În Grădina Botanică din Chișinău au fost lansate lucrările de construcție şi amenajare a „Aleii ONU”, creată cu prilejul marcării a 75 de ani de la fondarea Organizației Națiunilor Unite (ONU). Inițiativa aparține Grădinii Botanice și este susținută de Ministerul agriculturii prin alocarea mijloacelor financiare necesare din Fondul Ecologic Național. Aleea ONU va fi amplasată în apropiere de intrarea centrală a parcului și va substitui aleea din mesteacăn, ce a suferit în urma ninsorilor abundente din perioada 19-21 aprilie 2017, precum și în urma secetei hidrologice din ultimii doi ani. Pe această alee vor fi plantați în special stejari.

 

Crește numărul traversărilor frontierei a mijloacelor de transport cu numere de înmatriculare neutre

În luna mai s-a atestat o creștere esențială a automobilelor care traversează frontiera de stat cu plăci de înmatriculare neutre, acestea fiind de 103 traversări în raport cu 78 a autovehiculelor deținătoare de numere ale regiunii transnistrene. Pentru a avea acces în traficul rutier internațional, proprietarii de autovehicule din regiunea transnistreană urmează să obțină plăci de înmatriculare de model neutru sau național, cu perfectarea corespunzătoare a setului documentar. Prestarea serviciilor de documentare cu plăcuțe de model neutru are loc în orașele Tiraspol şi Rîbnița, unde activează în prezent puncte de înmatriculare a mijloacelor de transport.

 

Au fost constituite 38 de consilii electorale de nivelul al doilea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constituit 38 de consilii electorale de nivelul al doilea pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021. Administrația electorală a aprobat componența nominală a consiliilor electorale ale circumscripțiilor electorale, constituite conform prevederilor legale de membri desemnați de instanțele de judecată, consiliile raionale/municipale, precum şi de către partide şi alte organizații social-politice reprezentate în Parlament. CEC a mai stabilit pentru fiecare concurent electoral la alegerile parlamentare anticipate din data de 11 iulie 2021 un număr de maxim 615 persoane de încredere, repartizate pe fiecare circumscripție electorală.

 

Prețurile producătorilor din industrie s-au majorat

Producătorii industriali au majorat în luna aprilie 2021 prețurile, cele mai mari creșteri înregistrînd-se în industria prelucrătoare. Biroul Național de Statistică relatează, că în luna aprilie 2021, prețurile producătorului în industrie s-au majorat față de martie curent cu 0,6%, față de aprilie 2020 – cu 7,0%, iar față de luna decembrie 2020 – cu 4,5%. În industria extractivă, în luna aprilie 2021, prețurile producătorului s-au majorat față de martie curent cu 1,5%, față de aprilie 2020 – cu 5,4%, iar față de decembrie 2020 – cu 2,7%.