REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (24 iunie 2021)

Astăzi este marcată Ziua națională a Iei

Ziua Universală a Iei este sărbătorită anual la 24 iunie, de sărbătoarea Sînzienelor, sau Drăgaica. Această sărbătoare a fost instituită în 2013, la propunerea comunității „La Blouse Roumaine”. Ia este o cămașă populară femeiască, cusută din pînză naturală de bumbac, in sau borangic, și brodată cu ornamente tradiționale. Motivele sînt stilizate, geometrice sau inspirate de natură. De obicei sînt dungi verticale brodate – numite „rîuri”, sau dungi oblice sau ”ie cu stele”.

 

În străinătate vor fi deschise 150 de secții de votare

Comisia Electorală Centrală (CEC) a organizat consultări suplimentare cu factori de decizie din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Potrivit CEC, avînd la bază devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 întocmit în baza evaluării necesităților pentru 150 secții de votare, CEC a transmis spre avizare finală MAEIE o listă, la fel, cu 150 secții de votare. MAEIE a comunicat despre îndeplinirea condiției ce vizează obținerea acordului autorităților competente ale statelor străine, precum și a confirmat posibilitatea asigurării din punct de vedere logistic a procesului de votare.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 92 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 5.323 de teste, fiind confirmate 92 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care două de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 256.324 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, niciunul nu este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 151 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 41 în stare extrem de gravă. Alte 62 de persoane au fost vindecate. În total, 249.312 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Salvatorii atenționează asupra măsurilor de precauție pe vreme caniculară

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a atenționat populația să ia măsuri de prevenție în perioada caniculară. Pompierii îndeamnă oamenii să respecte regulile antiincendiare și să nu aprindă resturile menajere și vegetația uscată. Salvatorii s-au adresat în mod special persoanelor care aleg să meargă în spații de agrement. “Solicităm oamenilor să nu aprindă ruguri, mangaluri şi să opteze pentru spații destinate special acestor activități”, indică IGSU. De asemenea, în vederea evitării tragediilor în preajma bazinelor acvatice, salvatorii atenționează populația să excludă scăldatul în locuri neautorizate.

 

ANTA va recepționa cererile pentru obținerea cartelei tahograf

Agenția Națională Transport Auto (ANTA) a anunțat că din 24 iunie va recepționa și accepta spre procesare cererile pentru perfectarea și obținerea cartelei tahograf a conducătorului auto. Potrivit instituției, recepționarea se va face a doua zi după ce au fost finalizate cursurile de calificare și susținută proba cu calificativul “admis” pentru perfectarea și eliberarea certificatului de competență profesională a șoferilor, la Centrele de instruire, perfecționare şi atestare profesională, cu condiția că ultimii prezintă în termenii stabiliți informația către Agenție.

 

CEC a lansat un Centru de Apel pentru anticipate

Administrația electorală centrală a lansat Centrul de Apel pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, cu numărul unic de telefon (+373) 22 880101. Potrivit Comisiei Electorale Centrale /CEC/, la acest număr alegătorii vor putea solicita informații privind arondarea la secții de votare, procedura de vot și altele. Acest call centru va funcționa în perioada 23 iunie – 13 iulie 2021. Operatorii Centrului de Apel vor acorda asistență persoanelor responsabile de gestionarea listelor electorale din cadrul autorităților publice locale, dar şi membrilor organelor electorale inferioare pentru aplicarea uniformă a procedurilor de gestionare a Registrului de stat al alegătorilor.

 

În anul 2020 s-au născut mai puțini copii decît în 2019

Biroul Național de Statistică informează că, în anul 2020, numărul născuților-vii a fost de 30730 de persoane, fiind în descreștere cu 1693 de copii (sau cu 5,2%) față de anul 2019. Anul trecut s-au născut mai mulți băieți decît fete, astfel, din totalul numărul copiilor născuți-vii, 52,4% au fost băieți. Conform statutului juridic, în anul 2020 ponderea copiilor născuți în cadrul căsătoriei a fost de 80,2% (sau 24 642 de copii), iar fiecare al cincilea copil s-a născut în afara căsătoriei (6 088 de persoane sau 19,8%).

 

Trei moldoveni au decedat într-un accident în România

Trei cetățeni ai R. Moldova au decedat ieri într-un accident produs în orașul Huedin, județul Cluj, România. Aceștia se aflau într-un autoturism, iar la momentul impactului la volan se afla un bărbat de 29 de ani. În interior erau alți trei pasageri, o femeie de 30 de ani și doi minori de circa 6, respectiv 10 ani. De cealaltă parte, conducătorul camionului implicat în accident este un bărbat în vîrstă de 46 de ani, din orașul Aleșd, județul Bihor. Accidentul s-a soldat cu decesul a trei cetățeni ai R. Moldova – 2 adulți și un minor, un bărbat în vîrstă de 28 de ani, o femeie în vîrstă de 29 de ani și un copil în vîrstă de 6 ani.

 

Leul s-a depreciat și mai mult față de dolar și față de euro

Pe parcursul unei zile, leul moldovenesc a cedat dolarului american 0,7 bani, iar monedei unice europene – aproape 10 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 24 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,9777 lei pentru un dolar (+0,74 bani) și 21,4716 lei pentru un euro (+9,87 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,9703 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,3729 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 24 iunie, constituie: 0,6591 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3585 lei pentru 1 leu românesc și 0,2472 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Pînă în toamnă în suburbiile capitalei vor fi repartizate 58 de autobuze

Pînă în toamna anului 2021 Primăria capitalei va repartiza în localitățile din componența Chișinăului 58 de autobuze cu parcurs. Despre aceasta a anunțat edilul capitalei, Ion Ceban, menționînd că responsabilii de la Direcția Transport au finalizat procedura de încheiere a contractelor. Este vorba despre 18 autobuze MAN și Volvo și alte 40 de autobuze VDL cu parcurs.

Nistor Grigore 25.06.2021 - 13:44

La Blouse Roumaine, ziua națională în Romînia și Basarabia. Aceeași sărbătoare, aceeași țară!