REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (24 decembrie 2020)

Primele 44 de ambulanțe cumpărate de țara noastră din Turcia au ajuns la Chișinău

Prima tranșă de 44 ambulanțe de tip B și C procurate din Republica Turcia sînt recepționate de țara noastră. Acestea urmează a fi atribuite Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, noile ambulanțe sînt dotate cu cele mai performante echipamente medicale. Acestea au fost achiziționate de la operatorul economic nerezident “DAS Ozel Saglik Ambulance” (Turkey), care urmează să livreze în tranșe alte 122 ambulanțe.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1282 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3874 de teste, fiind confirmate 1282 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care șase de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 138 213 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, în ultimele patru săptămîni s-a înregistrat o scădere cu 14 la sută a numărului de infectați. Din numărul total de cazuri, 84 sînt lucrători medicali: medici-23, asistenți medicali-44, personal auxiliar-17. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3463 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 261 în stare extrem de gravă (50 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Hotărîrea privind acordul pentru reforma climatului investițional a intrat în vigoare

Monitorul Oficial de miercuri, 23 decembrie, a făcut publică Hotărîrea Cabinetului de miniștri cu privire la aprobarea semnării Acordului de cooperare dintre Guvernul R. Moldova și Corporația Financiară Internațională în vederea realizării proiectului „Reforma climatului investițional în Republica Moldova, faza II”. Acordul are ca scop sporirea competitivității pe piață a sectorului privat şi exporturilor agricole prin deschiderea pieței Uniunii Europene pentru produse de origine animală (carne de pasăre, ouă, lapte şi produse lactate) şi consolidarea capacităților de export în sectorul horticol.

 

Cca 70 de afaceri create de migranți vor primi finanțare nerambursabilă

Șaizeci şi şase de companii din 24 de raioane ale țării au fost selectate pentru finanțare nerambursabilă de către Comitetul de supraveghere al Programului de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1). Întreprinderile cîștigătoare vor beneficia de granturi de pînă la 250 de mii de lei fiecare, creînd peste două sute de locuri de muncă. Companiile selectate spre finanțare vor dezvolta afaceri în domenii cum ar fi: cultivarea cerealelor și viței-de-vie, baciferilor, florilor, plantelor aromatice, înființarea plantațiilor de cătină albă, livezilor de nuci, apicultură, creșterea animalelor și păsărilor.

 

Monitorul Oficial a publicat decizia de majorare a indemnizației unice la nașterea copilului

Din anul 2021, mărimea indemnizației unice la nașterea copilului va crește cu 1160 de lei și va constitui 9459 de lei, în prezent fiind de 8299 lei. Decizia Guvernului pentru modificarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire și plată a indemnizațiilor adresate familiilor cu copii a fost publicată în Monitorul Oficial de joi, 24 decembrie. De asemenea, va fi majorată indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului, pînă la vîrsta de doi ani.

 

Mai multe destinații turistice din municipiul Chișinău vor avea ghiduri audio

Administrația municipiul Chișinău a anunțat despre finalizarea primei etape a unui proiect din cadrul Acordului de Colaborare între Primăria capitalei și Asociația Națională pentru Turism Receptor, care presupune un plan de acțiuni pentru dezvoltarea turismului în municipiul Chișinău. Este vorba de finalizarea ghidurilor turistice audio despre monumente arhitectonice din centrul istoric al Chișinăului cum ar fi: Sala cu Orgă, Scuarul Catedralei, Arcul de Triumf, Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu”, dar și alte destinații.

 

Hotărîrea de alocare a suportului unic în mărime de o mie de lei a fost publicată în Monitorul Oficial

Beneficiarii de pensii şi alocații sociale de stat a căror cuantum lunar nu depășește patru mii de lei vor primi în aprilie 2021 cîte un suport financiar unic în mărime de o mie de lei. Hotărîrea Guvernului în acest sens a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial. De acest suport bănesc vor beneficia circa 690 mii de persoane. Potrivit Executivului, pentru aceasta, din contul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale au fost alocate în jur de 696,9 milioane de lei.

 

Congresul la care va fi ales președintele FMF va avea loc la finele lunii ianuarie

Comitetul Executiv al Federației Moldovenești de Fotbal /FMF/ a decis organizarea celui de al XIX-lea Congres al FMF la data de 22 ianuarie 2021. Comitetul executiv al FMF, format din 20 de membri, a decis formarea Comisiei de lucru pentru organizarea Congresului. Aceasta, condusă de secretarul general al FMF, va înregistra actele candidaților la funcția de președinte, vicepreședinți şi membri ai Comitetului Executiv al FMF, va înregistra delegațiile şi alte persoane invitate la Congres.

 

Majoritatea clădirilor publice din trei raioane sînt inaccesibile pentru persoanele cu mobilitate redusă

Doar o clădire de menire publică (raionul Călărași) este accesibilă, alte 112 sînt parțial accesibile, iar restul de 356 de clădiri sînt inaccesibile pentru persoanele cu mobilitate redusă. Acestea sînt date ale studiului „Analiza condițiilor de accesibilitatea a clădirilor publice din raioanele Fălești, Călărași și Cahul” realizat în cadrul unui proiect implementat de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități (AOPD) și finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Potrivit profilului clădirilor auditate, 33 de instituții de învățămînt sînt parțial accesibile și 96 sînt inaccesibile; 19 instituții medicale sînt parțial accesibile și 47 sînt inaccesibile.

 

O expoziție de ceramică decorativ-artistică a fost vernisată la un muzeu din capitală

O expoziție de ceramică decorativ-artistică „Poveste de Crăciun. Creații ale ceramiștilor Andrei și Victoria Sclifos”, a fost vernisată la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Directorul muzeului, Petru Vicol a menționat că expoziția cuprinde peste 200 de piese. ”Este o expoziție excepțională din piese de ceramică decorativ-artistică a familiei Andrei și Victoria Sclifos. Sînt piese de mare valoare, care în timp vor deveni opere de artă și vor completa colecțiile muzeelor din țară și de peste hotare, precum și colecțiile private”, a opinat Petru Vicol.