REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 septembrie 2020)

Fermierii au amînat semănatul grîului de toamnă cu aproape o lună

Fermierii moldoveni au amînat semănatul grîului de toamnă cu aproape o lună. Nu a plouat consistent de mai bine de un an, iar solul este uscat pînă la o adîncime de aproape doi metri, spun agricultorii. În aceste condiţii, fermierii aşteaptă ploile pentru a putea începe lucrările. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că seceta din acest an este cea mai drastică din ultimii 70 de ani.

 

Moldova Fruct participă la o expoziţie de profil din Moscova

Producători și exportatori de fructe, membri ai Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, participă în perioada 22-25 septembrie la una dintre cele mai mari expoziții se specialitate din spațiul Comunităţii Statelor Independente (CSI) - WorldFood Moscow, desfăşurată în capitala Federaţiei Ruse. Participarea la acest eveniment este organizată la inițiativa Moldova Fruct în parteneriat cu Agenția de Investiții. „Este a noua participare a Asociației, sub brandul „Moldova - un gust deosebit”, la această expoziție.

 

Şcoli din şase raioane au fost renovate cu susţinerea Băncii Mondiale

Şase instituţii de învăţămînt din diferite raioane ale ţării au fost reconstruite în cadrul Proiectului „Reforma Învățămîntului în Moldova” (PRIM) gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova. Este vorba despre Liceul teoretic (LT) „Ștefan Holban” - Cărpineni, Hîncești; LT „Andrei Vartic” – Ialoveni; LT „Mihai Eminescu” - Cimișlia; LT „Axentii Doljnenco” - Vulcănești; Gimnaziul „Mihai Eminescu” - Telenești și unul din blocurile LT „Mihai Eminescu” din Strășeni.

 

Un bărbat a murit în urma unui accident cu implicarea mai multor automobile

Șoferul unei mașini de taxi a decedat, iar alți doi conducători auto au fost transportați la spital în urma unui accident rutier cu implicarea a patru unități de transport produs ieri după amiază pe strada Nicolae Milescu Spătaru din sectorul Ciocana al capitalei. Potrivit poliției, accidentul a avut loc în jurul orei 14.00. La fața locului, polițiștii au stabilit că patru autoturisme s-au tamponat.

 

A fost vernisată o expoziție de fotografie dedicată edificiilor de cult

În contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului, care se desfășoară în R. Moldova în perioada 21 septembrie-4 octombrie, o expoziție de fotografie cu genericul ”Spațiul sacru al satului” a fost inaugurată astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Potrivit curatorului expoziției, protoiereului mitrofor Manole Brihuneț, doctor în studiul artelor și culturologie, expoziția propune spre perceperea publicului patrimoniul reprezentat de edificiile de cult, monumente importante, în care veacuri la rînd comunitățile tradiționale și-au exprimat credința și afirmat educația în spiritul valorilor sociale consacrate.

 

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA

Dialogul s-a axat pe evoluțiile macrofinanciare și necesitatea continuării reformelor în sectorul bancar al R. Moldova. Totodată, părțile au pus în discuție perspectivele semnării unui nou acord cu FMI și importanța acestuia pentru dezvoltarea economică a R. Moldova. În acest sens, oficialul SUA a subliniat însemnătatea menținerii independenței băncii centrale, care este un element-cheie pentru asigurarea stabilității financiare. Aceasta este primordială pentru siguranța și reziliența sectorului bancar, în beneficiul cetățenilor, a remarcat Dereck J. Hogan.

 

Ministrul de externe Oleg Țulea a avut o întrevedere cu șeful Misiunii de observare pentru alegerile prezidențiale

Ministrul de externe Oleg Țulea s-a întîlnit cu Corien Jonker, șeful Misiunii de observare pentru alegerile prezidențiale și au discutat referitor la organizarea alegerilor prezidențiale în străinătate, în conformitate cu atribuțiile care îi revin MAEIE conform Codului Electoral. Au fost examinate principalele activități desfășurate pînă în prezent atît la nivelul ministerului, cît și la nivelul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.

 

Peste 14 000 de persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 14 057 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 6 821 traversări persoane, dintre care 3 364 treceri la frontiera moldo-română, 1 571 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 886 treceri aeriene. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) au fost: PTF Aeroportul Internaţional Chişinău – 1 886 traversări persoane; PTF Leușeni – 1 638 traversări persoane; PTF Giurgiulești-Galați – 809 traversări personae. La trecerea frontierei nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19 (febră, tuse, rinoree).

 

A fost lansată testarea rapidă la hepatitele virale B și C

Autoritățile anunță despre lansarea screening-ului la hepatitele virale B și C, cu Teste Rapide de Diagnostic, pentru persoanele expuse unui risc sporit de infectare. Medicii de familie vor efectua screening-ul contingentelor, iar persoanele cu rezultat pozitiv vor fi referite la medicul gastroenterolog, hepatolog sau infecționist pentru investigații în scopul confirmării sau infirmării diagnosticului, inițierii, monitorizării și evaluări tratamentului antiviral.

 

Radu Albot s-a calificat în sferturi de finală

Cel mai bun jucător de tenis moldovean Radu Albot, care face pereche cu pakistanezul Aisam-ul-Haq Qureshi, a ajuns în sferturile de finală ale probei de dublu în cadrul turneului internațional de tenis Rothenbaum din seria ATP 500, desfășurat anual pe terenurile de zgură de la Hamburg (Germania). În sferturile de finală vor întîlni perechea croată Ivan Dodig/Mate Pavić.