REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 mai 2022)

Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova are un nou președinte

Cel XXVII-lea Congres al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, care a avut loc la Centrul Expozițional ”Constantin Brîncuși” din capitală, a ales în fruntea organizației un nou președinte. Este vorba de artistul plastic și criticul de artă Florina Breazu, care în perioada 2020-2022 a deținut funcția de vicepreședinte al UAP. În buletinul de vot a fost înscrisă o singură candidatură. Pentru Florina Breazu și-au exprimat votul 140 de membri, din cei 148 prezenți la congres.

 

Moldova a transmis Ucrainei un nou lot de ajutor umanitar

Al doilea lot de ajutor umanitar pentru Ucraina a fost transmis de Guvernul Republicii Moldova. Opt camioane cu produse alimentare și non-alimentare au plecat de la Palanca spre orașul Odesa. Lotul include medicamente, consumabile, echipament medical, seturi de bucătărie și produse igienice, corturi, articole de igienă, apă, dar și produse alimentare nealterabile precum paste făinoase, făină, orez, conserve și hrană pentru copii. Primul lot a fost transmis la 2 aprilie.

 

Ziua Ușilor Deschise la Parlament

Parlamentul organizează luni, 23 mai, Ziua Ușilor Deschise. Evenimentul va avea loc în contextul marcării a 31 de ani de la înființarea instituției. Cetățenii vor putea vedea sălile în care se iau decizii, printre care sala de ședințe plenare și sala Europa. În traseu mai sînt incluse muzeul Parlamentului, sala pentru conferințe de presă, precum și o expoziție special amenajată pentru public, dedicată celor 31 de ani ai Legislativului.

 

Alertă falsă cu bombă la Soroca

Un bărbat în vîrstă de 34 de ani a telefonat în seara zilei de duminică la 112 și a anunțat că a amplasat obiecte explozibile în sediul Inspectoratului de Poliție Soroca și al Spitalului Raional Soroca. La fața locului, nu au fost depistate obiecte suspecte sau explozive. Făptașul a fost escortat la Inspectoratul de Poliție Soroca și riscă amendă sau chiar închisoare de pînă la 2 ani.

 

Noi condiții de export spre Turcia pentru produsele de origine vegetală

Autoritățile din Republica Moldova au anunţat despre noi condiții de export spre Turcia pentru produsele agricole de origine vegetală. Agenții economici care intenționează să efectueze export cu produse agricole de origine vegetală în Turcia, începînd cu data de 1 iunie curent, vor fi obligați să prezinte certificatele fitosanitare originale, cu semnătura olografă și ștampila umedă, emise de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

 

Maia Sandu s-a întîlnit cu o delegație a Congresului SUA

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu o delegație a Congresului SUA, aflată în vizită de lucru la Chișinău. În cadrul discuției au fost abordate subiecte referitoare la evoluțiile de securitate din țară și din regiune, impactul economic major al războiului din Ucraina pentru R. Moldova și relațiile bilaterale moldo-americane. Membrii Congresului au dat asigurări că SUA vor fi alături de Moldova în atenuarea consecințelor războiului, în recuperarea economică și în asigurarea securității energetice.

 

BNM a pus în circulație o monedă în cinstea lui Mihai Dolgan

Banca Națională a Moldovei (BNM) a pus în circulație, ca mijloc de plată și în scop numismatic, o monedă comemorativă consacrată aniversării a 80-a de la nașterea lui Mihai Dolgan - compozitor, instrumentist, interpret de muzică ușoară, fondator al formației legendare „Noroc”, conducător al ansamblului vocal – instrumental „Contemporanul”, laureat al numeroaselor premii naționale și internaționale, „Artist Emerit”, „Artist al Poporului”, deținător al „Ordinului Republicii”. Moneda din argint are valoarea nominală de 50 lei, un tiraj de 500 unități și va completa seria „Personalități”.

 

Un lot de lapte praf – retras din comerț

ANSA a retras din comerț un lot de lapte praf neconform, în urma notificării sistemului de alertă european în domeniul alimentar. Este vorba despre produsul ”Amestec de lapte praf cu prebiotici pentru copii – de la naștere, cu pregătire rapidă”, importat din Polonia. Persoanele care au achiziționat aceste produse sînt rugate să nu le admită în alimentația copiilor și sînt în drept să le returneze unităților de comerț de unde au fost procurate.

 

Doi elevi, laureați ai unui concurs din SUA, au fost distinși cu diplome de onoare

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acordat Diplome de Onoare pentru Cosmin Ciorbă, elev în clasa a 11-a la Liceul „Ion Creangă”, și Andrei Copaci, elev în clasa a 12-a la Liceul „Prometeu-Prim” din capitală. Diplomele le-au fost oferite pentru locul III, cu care s-au întors recent de la „Regeneron ISEF”, un Concurs internațional de științe și inginerie din SUA.

 

Euro se scumpește cu 13 bani

La început de săptămînă, moneda unică europeană se scumpește cu 13 bani și va costa 20 de lei și 29 de bani. Dolarul se apreciază cu un ban, pînă la nivelul de 19 lei și 16 bani. Tot cu un ban se scumpește și rubla rusească, pentru care Banca Națională a stabilit un curs valutar oficial de 31 de bani. Leul românesc va costa 4 lei și 10 bani, în creștere cu trei bani. Hrivna ucraineană rămîne la valoarea de 65 de bani.

 

Mai multe persoane au fost învățate cum să acorde primul ajutor în situații excepționale

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a desfășurat primul curs pilot de instruire în domeniul acordării primului ajutor pentru populația civilă. În cadrul cursului, au fost instruite 20 de persoane. Potrivit IGSU, acestea au fost învățate cum să acționeze în situații de urgențe cardiovasculare, traumatologice, neurologice și pediatrice şi cum să aplice măsurile primare de stabilizare a victimei. Specialiștii IGSU au organizat lecții teoretice și practice cu utilizarea inventarului specializat.