REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 iunie 2020)

Premierul Ion Chicu a avut o discuție cu șeful Delegației UE în R. Moldova

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o întîlnire cu Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova. În cadrul ședinței a fost abordată evoluția situației economice în RM și în UE, în contextul impactului restricțiilor epidemiologice impuse anterior. A fost făcut un schimb de informație referitoare la progresele în implementarea Acordului de Asociere RM – UE și s-au discutat planurile Guvernului pe această dimensiune.

 

R. Moldova marchează cea de-a 30 aniversare de la adoptarea Declarației de Suveranitate

R. Moldova sărbătorește astăzi cea de-a 30-a aniversare de la adoptarea Declarației Suveranității sale. Declarația de Suveranitate a fost votată acum 30 de ani, pe 23 iunie 1990, de către deputații Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Potrivit istoricilor, Declarația a fost adoptată într-un context istoric complex, marcat de o paradă a suveranităților, proces care a cuprins întreg spațiul sovietic. Estonia a fost prima țară din fosta URSS care și-a declarat suveranitatea în noiembrie 1988.

 

UE va acorda suport pentru îmbunătățirea managementului Fondului Ecologic Național din Moldova

Ministerul agriculturii va beneficia de suportul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în cadrul proiectului EU4ENVIRONMENT, pentru îmbunătățirea managementului Fondului Ecologic Național (FEN). Activităţile proiectului au fost coordonate de MADRM și OCDE, în cursul unei şedinţe online. Potrivit MADRM, părţile au coordonat activitățile pe termen scurt, în cea de-a doua jumătate a anului 2020, și pe termen lung – pentru anii 2021-2022, prezentînd concomitent progresul în implementarea activităților EU4Environment orientate spre consolidarea capacităților FEN.

 

Ploile au făcut ravagii în mai multe raioane ale țării

Ploile din ultimele zile au distrus mai mute grădini și au inundat gospodării din raioanele Edineț, Leova, Hîncești, Rezina, au spălat mai multe porțiuni de drum la Ialoveni. Conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI s-a întrunit în ședință în contextul monitorizării situației din țară în urma ploilor torențiale înregistrate în zilele de odihnă, dar și al evaluării nivelului de creștere a apei în rîurile Prut și Nistru. În acest sens, șefii subdiviziunilor teritoriale ale IGSU au raportat despre starea lucrurilor din teritoriu. De asemenea, în contextul avertizării Serviciului Hidrometeorologic de Stat privind creșterea nivelului apei în rîurile Prut și Nistru conducerea IGSU a dispus monitorizarea strictă pe toate segmentele de măsurare pe ambele rîuri.

 

De astăzi va fi reluată activitatea Punctului de înmatriculare a automobilelor din or. Rîbnița

Punctul de înmatriculare a automobilelor din or. Rîbniţa își reia activitatea din 23 iunie 2020, care a fost suspendată la 20 martie a.c., pe perioada stării de urgență. Cu respectarea normelor epidemiologice, în cadrul subdiviziunii teritoriale vor activa trei angajați ai Agenției Servicii Publice. Punctul de înmatriculare a automobilelor de la Tiraspol a fost redeschis la 03 iunie curent. Cele două puncte de înmatriculare a automobilelor din regiunea transnistreană și-au început activitatea la 01 septembrie 2018 și pînă în prezent au luat la evidență 3749 de autovehicule cu plăci de model neutru.

 

Leul moldovenesc s-a mai devalorizat puțin în raport cu dolarul

Pe parcursul unei zile, leul a mai cedat dolarului american aproape 5 bani, iar monedei unice europene - circa 7,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 23 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,3147 lei pentru un dolar (+4,69 bani) și 19,4194 lei pentru un euro (+7,35 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,2678 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,3459 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 23 iunie, constituie: 0,6491 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0105 lei pentru 1 leu românesc și 0,2492 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Decizia de a deschide grădinițele va fi luată în funcție de evoluția situației epidemiologice

Primăria municipiului Chișinău informează că decizia finală privind redeschiderea instituțiilor de educație timpurie (IET) din oraș, în condițiile pandemiei provocate de infecția COVID-19, va fi luată de Comisia Națională de Sănătate Publică, în funcție de evoluția situației epidemiologice și după analiza situației în domeniu, bazată pe riscuri. A fost elaborată și o instrucțiune privind reluarea activității IET din municipiu, a reglementărilor-cadru speciale pentru redeschiderea instituțiilor și raportul de autoevaluare privind pregătirea IET pentru funcționare.

 

O nouă linie de troleibuz va fi proiectată pe strada Columna

O nouă linie de troleibuz va fi proiectată pe strada Columna din capitală, care va uni strada Gavril Bănulescu-Bodoni cu strada V. Alecsandri. Viceprimarul Victor Chironda a declarat că proiectul pentru construcția respectivei linii a fost expediat pentru efectuarea unor modificări de reactualizare a volumului de lucrări la Institutul municipal de proiectări „Chișinăuproiect”. Chironda a declarat că se interconectează liniile, acolo unde este posibil, pentru a face rute care să meargă pe alt traseu sau pentru a direcționa troleibuzele atunci cînd se blochează străzile.

 

Peste 4.000 de persoane au intrat în țară

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 6 738 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 4 008 traversări persoane, dintre care 2 734 treceri la frontiera moldo-română, 892 treceri la frontiera cu Ucraina și 382 treceri aeriene. În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 6 738 de persoane și completate 4 008 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.