REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 decembrie 2019)

Miliardarul Nathaniel Rothschild a renunțat la Aeroportul Internațional Chișinău

NR Investments Ltd, firma offshore deţinută de baronul britanic Nathaniel Rothschild, renunță la cele 95% la sută din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău. Despre transmiterea Aeroportului Internațional Chișinău unei companii ce aparține clanului Rothschild s-a aflat la 19 august 2019. Miliardarul Nathaniel Philip Victor James Rothschild este beneficiarul exclusiv al NR Investments Ltd – companie investițională în sfera imobiliară, înregistrată în Guernsey (Insulele Channel). Prin acest offshore au fost achiziționate 95% din compania Avia Invest, care în a. 2013 a luat aeroportul în concesie pentru 49 ani, în cadrul unui program de parteneriat public-privat.

 

La Chișinău a fost inaugurat Tîrgul de Crăciun

Tîrgul de Crăciun a fost inaugurat în centrul capitalei în seara de sîmbătă, 21 decembrie. Locuitorii și oaspeții Chișinăului îl vor putea vizita pînă la 10 ianuarie. Tîrgul este amplasat în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, și nu pe strada 31 august cum a fost în anii precedenți. La deschiderea acestuia, vizitatorii au avut parte de un concert susținut de Orchestra Națională de muzică populară „Lăutarii” și Alex Calancea Tradiționalul tîrg de Crăciun poate fi vizitat zilnic, de la ora 12.00 pînă la ora 22.00.

 

Săptămîna începe cu ploi

Săptămîna va începe cu ploi, pe întreg teritoriul ţării, şi temperaturi ridicate pentru această perioadă, chiar dacă solstiţiul de iarnă produs în dimineaţa zilei de duminică, 22 decembrie, semnifică începutul iernii astronomice, iar înainte de sărbători este aşteptată ninsoare. Potrivit meteorologilor, luni, 23 decembrie, se vor menţine valorile termice din weekend, încadrîndu-se între 8-13 grade Celsius, ziua, şi 3-8 grade, noaptea. De marţi, 24 decembrie, mercurul termometrelor va coborî cu cîteva grade, dar va rămîne în spaţiul indiciilor pozitive.

 

Igor Dodon a avut o întrevedere cu președinții diasporei moldovenești din circa 20 regiuni ale Rusiei

La Sankt Petersburg, Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu președinții diasporei moldovenești din circa 20 regiuni ale Federației Ruse. În cadrul dialogului Igor Dodon a relatat despre discuțiile pe care le-a avut cu diverși oficiali în cadrul actualei vizite în Rusia. Șeful statului a subliniat că prin eforturile comune ale conducerii Moldovei și Rusiei, s-a reușit să se obțină mai multe rezultate bune pentru țara noastră precum eliberarea de către Federația Rusă a 16 000 de autorizații de transport pentru anul viilor, extinderea listei categoriilor de mărfuri care sînt exportate pe piața rusă fără taxe vamale pentru încă 5 categorii de produse precum și extinderea listei exportatorilor de fructe și legume pe piața rusă - de la 130 la peste 350 de companii moldovenești.

 

Euro se va ieftini, iar dolarul se va scumpi

La începutul săptămînii, euro se va ieftini, iar dolarul se va scumpi în raport cu leul moldovenesc. Potrivit ratelor oficiale de schimb valutar, euro va costa luni, 23 decembrie, 19 lei și 17 bani. Dolarul se va aprecia cu doi bani, pînă la valoarea de 17 lei și 27 de bani. După o lungă perioadă de stabilitate, la începutul săptămînii hrivna ucraineană se va scumpi cu un ban și va avea un preț oficial de 73 de bani. Pe de altă parte însă, leul românesc se va ieftini cu un ban. Ca rezultat, prețul acestuia va fi de 4 lei și 01 bani. Rubla rusească își va menține valoarea de 27 de bani.

 

Producătorii din R. Moldova vor putea exporta în UE mai multe fructe, fără taxe vamale

Cantităţi mai mari de prune, struguri şi cireşe vor putea exporta fermierii din R. Moldova în Uniunea Europeană, fără a plăti taxe vamale. Acest lucru a devenit posibil după ce Consiliul UE a aprobat decizia privind obţinerea condiţiilor preferenţiale suplimentare pentru exporturile pe piaţa Uniunii Europene. Astfel, ţara noastră va beneficia de cote tarifare suplimentare, fără taxe vamale pentru exportul strugurilor de masă și prune, cu o creștere de 50% față de volumul actual, precum și o nouă cotă fără taxe vamale pentru cireșe (de 1500 tone). Totodată, producătorii din UE vor avea mai multe posibilităţi pentru export, deoarece Uniunea Europeană va oferi acces suplimentar, fără taxe vamale, pe piața din R. Moldova.

 

Doi soți din Soroca au decedat în incendiu

Două persoane, soț și soție, din localitatea Slobozia-Cremene, raionul Soroca și-au pierdut viața după ce în locuința lor a izbucnit un incendiu. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), apelul la Serviciul112 a fost înregistrat la ora 12:24. La fața locului s-au deplasat trei echipaje de pompieri. În timpul intervenției, salvatorii au depistat cadavrele a doi soți, un bărbat în vîrstă de 67 de ani și o femeie de 72 de ani.

 

Două persoane au decedat în urma unui accident

În seara zilei de ieri, 22 decembrie 2019, un accident a avut loc pe traseu la ieșirea din localitatea Vatra spre localitatea Cojușna. La fața locului, pentru lucrări de deblocare și descarcerare au fost îndreptate 3 echipaje de salvatori și pompieri. Potrivit datelor preliminare accidentul s-a produs în urma impactului a două autovehicule. În urma impactului, trei persoane au avut nevoie de descarcerare. În urma accidentului un bărbat și o femeie au decedat în drum spre spital.