REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 noiembrie 2021)

În municipiul Bălți rezultatul preliminar al votări arată că Marina Tauber se află pe primul loc

Rezultatele preliminare ale numărării voturilor în municipiul Bălți arată că reprezentantul Partidului Politic Șor, Marina Tauber are cel mai mare număr de voturi acumulate la alegerile de ieri pentru funcția de primar. Comisia Electorală Centrală a anunțat că organele electorale ierarhic inferioare au încheiat procesul de numărare a voturilor și au prezentat rezultatele preliminare ale alegerilor locale noi pentru funcția de primar în municipiul Bălți și alte 14 localități din țară. În municipiul Bălți, unde au participat 11 candidați la postul de primar, Marina Tauber a acumulat cel mai mare număr de voturi - 15 918 (47,93%), pe locul secund se află candidatul independent Nicolai Grigorișin – 6 951 de voturi iar pe locul al treilea Alexandr Nesterovschi cu 4 677 voturi.

 

Din 12 decembrie îşi va relua circulația trenul Chişinău-București

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” aduce la cunoștința călătorilor că, începînd cu data de 12 decembrie 2021, se va relua circulația trenului Chișinău-București. Pînă pe 31 decembrie trenul va circula de două ori pe săptămînă, cu plecare din Chișinău în zilele de joi și duminică, iar din București în zilele de luni și vineri. Potrivit instituţiei, începînd cu 2 ianuarie 2022, trenul va circula de trei ori pe săptămînă, cu plecare din Chișinău în zilele de marți, joi și duminică, iar din București - în zilele de luni, miercuri și vineri.

 

ANRE a ajustat prețul provizoriu la energia electrică

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat pentru Termoelectrica SA tariful provizoriu pentru energia termică livrată consumatorilor, ce constituie 1 772 lei/Gcal (fără TVA) și prețul provizoriu pentru energia electrică produsă în mărime de 237 bani/kWh (fără TVA), cu punerea în aplicare de la 1 noiembrie current. Aceste aprobări au avut loc în corespundere cu Dispoziția nr. 5 din 19 noiembrie 2021 a Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova, au precizat surse de la Termoelectrica.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 371 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 3 452 de teste, fiind confirmate 371 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, 1 este asociat cu contact peste hotare. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 358 202 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 1 este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 1 458 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 167 în stare extrem de gravă și 23 de pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 767 de pacienți au fost vindecați. În total, 340 293 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru și Film ”ClassFest” a ajuns la cea de-a X-a ediție

Tineri cineaști din 11 țări vor participa la cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru și Film „ClassFest”, secțiunea Cinematografie, care se va desfășura în perioada 22-30 noiembrie la Chișinău. Evenimentul este organizat de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Svetlana Tîrțău, decanul Facultății Artă Teatrală, Coregrafică și Mutimedia a AMTAP, directorul artistic al Festivalului, a menționat că acesta este o acțiune artistică internațională, unică în R. Moldova, care promovează tinerii cineaști, încurajează schimbul de experiență și relațiile profesionale între studenții.

 

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită oficială la București

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, va efectua marți, 23 noiembrie, o vizită oficială în România, la invitația omologului său de la București. La Palatul Cotroceni, Președintele Maia Sandu va fi întîmpinată de Președintele României, Klaus Werner Iohannis. După ceremonia oficială de primire și discuțiile cu participarea delegațiilor, cei doi lideri vor susține o conferință de presă comună. De asemenea, Președintele Maia Sandu va avea întrevederi cu Prim-ministrul interimar al României, Florin Cîțu, cu Președinta Senatului, Anca Dana Dragu, și cu Președintele interimar al Camerei Deputaților, Sorin Mihai Grindeanu.

 

Orașul Călărași a fost iluminat modern datorită unui proiect al Uniunii Europene

Circa 17 mii de locuitori din orașul Călărași beneficiază de un sistem modern de iluminare stradală, dirijat online, datorită unui proiect susţinut de Uniunea Europeană. Evenimentul de lansare oficială a iluminatului public stradal în localitate a avut loc în contextul Săptămînii Europene a Diplomației pentru Climă și a Săptămînii Europene a Energiei Durabile 2021. Lungimea rețelei de iluminat stradal constituie 25 de kilometri și asigură economisirea energiei, dar şi reducerea costurilor de întreținere şi exploatare.

 

Peste 700 de femei din mediul rural vor beneficia de sprijin pentru dezvoltarea unei afaceri

Femeile antreprenoare din mediul rural, în special din grupurile defavorizate, inclusiv din regiunea de est a R. Moldova și UTA Găgăuzia, vor fi susținute să inițieze sau să dezvolte o afacere, în contextul unei noi realități economice, provocate de criza pandemică COVID-19. Acest sprijin va fi realizat printr-un nou proiect „Antreprenoriatul feminin pentru Abilitarea femeilor” (WE4WE - „Women Entrepreneurs for Women Empowerment”), lansat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Platforma Națională a Femeilor din Moldova (PNFM), în parteneriat cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) cu sprijinul financiar al Suediei.

 

La Ankara se vor desfășura Zilele Culturii Moldovenești

Ministerul Culturii, împreună cu Ambasada R. Moldova la Ankara și Ministerul Culturii și Turismului al Republicii Turcia, organizează în perioada 23-28 noiembrie Zilele Culturii moldovenești, prilejuite aniversării a 30-a de la proclamarea Independenței R. Moldova. Evenimentul va avea loc la Ankara și cuprinde mai multe acțiuni culturale, printre care spectacole de muzică și dans popular.

 

Peste 170 de infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului

Un număr de 177 de infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 133 cazuri suspecții fiind identificați, a anunțat departamentul de interne de la Tiraspol. Potrivit sursei citate, în ultima săptămînă s-au înregistrat două cazuri de omor, 28 de cazuri de furt și două infracțiuni ce ţin de traficul de droguri. De asemenea, au fost reținute nouă persoane anunțate în căutare. În cursul săptămînii trecute, pe traseele din stînga Nistrului, agenții de patrulare au întocmit 1 326 de procese-verbale, dintre care 18 pentru condus în stare de ebrietate.