REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 iunie 2022)

Teatrul ”Vasile Alecsandri” va prezenta un spectacol la cea de-a 65-a aniversare

O nouă filă de omagiere a celor 65 de ani de la înființare deschide Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți. ”Miracolul unui teatru” este denumirea spectacolului documentar despre trecutul și prezentul instituției, care va fi prezentat la 22 iunie, în Sala Studio a teatrului. Onorina Burlac-Tănase, directorul general interimar al instituției, a menționat că scenariul este creat din mărturisirile actrițelor și actorilor. Conceptul și regia spectacolului, care invocă texte culese din interviuri, este semnată de producătorul de teatru Mihai Fusu și regizorul Luminița Țîcu.

 

A fost anunțat Cod Galben de vînt puternic

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunțat pentru astăzi Cod Galben de vînt puternic. Potrivit meteorologilor, miercuri, 22 iunie, se prevăd intensificări ale vîntului nord-vestic, în rafale de pînă la 15-20 metri pe secundă. În aceste condiții, salvatorii recomandă să fie evitate locurile unde sînt copaci uscaţi ori obiecte care prezintă risc de prăbuşire sau fire electrice. Potrivit sinopticienilor, în următoarele zile vremea se va răci, temperatura ajungînd ziua pînă la 26 grade Celsius. Noaptea, termometrele vor indica pînă la 16 grade de căldură.

 

Comisia Europeană a apreciat stabilitatea sectorului financiar

Comisia Europeană a salutat fortificarea stabilității sectorului financiar și politicile macroeconomice solide din Republica Moldova. În opinia cu privire la cererea de aderare a Republicii Moldova la UE, Comisia Europeană a remarcat progresele R. Moldova în mai multe domenii, între care fortificarea semnificativă a stabilității sectorului financiar și consolidarea politicilor macroeconomice. Astfel, a fost creată o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE. Avizul recomandă Consiliului European să acorde Republicii Moldova perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene.

 

Tariful pentru colectarea și depozitarea deșeurilor a fost majorat

Tariful pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor din municipiul Chișinău a fost majorat. O decizie în acest sens a fost semnată de primarul capitalei, Ion Ceban, în urma unei solicitări venite din partea Regiei „Autosalubritate”. Potrivit documentului, taxa lunară pentru o persoană fizică la bloc va fi de 17,50 lei, iar pentru case particulare 35 de lei. Tariful va intra în vigoare la data de 1 iulie și a fost aprobat pentru o perioadă de doi ani.

 

Procedurile de înregistrare a șoferilor vor fi simplificate

Procedura de înregistrare dactiloscopică a șoferilor ar putea fi simplificată. O inițiativă în acest sens a fost examinată și aprobată de membrii Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică. Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați, care propun ca datele dactiloscopice să fie preluate de la conducătorii auto doar cu utilizarea live-scanerelor și înregistrate în Sistemul informațional automatizat ”Registrul de stat dactiloscopic”, care va fi gestionat de subdiviziunile teritoriale ale Agenției Servicii Publice.

 

Peste 250 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în ultima săptămînă

Ministerul Sănătății a anunțat că, în perioada 13 – 19 iunie, pe teritoriul țării au fost înregistrate 251 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. În aceeași perioadă, au fost efectuate 12 218 de teste și s-au înregistrat nouă decese. Tot în ultima săptămînă, 259 de persoane și-au administrat prima doză de vaccin anti-COVID, iar 775 și-au făcut boosterul. În total, pînă în prezent 1 065 122 de persoane au fost vaccinate cu schema completă.

 

Serviciul Vamal a deschis zona de control vamal cu statut permanent în cadrul Postului Costești

Serviciul Vamal a deschis zona de control vamal cu statut permanent în cadrul Postului Costești. Potrivit Serviciului Vamal, postul a fost creat în vederea fluidizării traficului prin posturile vamale situate la frontiera moldo-română. Astfel, transportatorii, pentru a preveni formarea rîndurilor în apropierea postului Costești, au posibilitatea să staționeze în zona de control vamal. Totodată, în cadrul zonei de control vamal va fi organizat procesul de facilitare și prioritizare a exportului produselor ușor alterabile.

 

Încă 30 de zile de arest la domiciliu pentru Igor Dodon

Igor Dodon va petrece încă 30 de zile în arest la domiciliu. Decizia a fost luată după solicitarea corespunzătoare a procurorilor. Politicianul, învinuit de corupere pasivă, îmbogățire ilicită, trădare de Patrie și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal, continuă să pledeze nevinovat. El califică dosarul drept unul politic. Dodon a mai precizat că va ataca acestă decizie la Curtea de Apel Chișinău.

 

Maia Sandu a discutat cu prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut marți seară o convorbire telefonică cu Prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte. Oficialii au discutat despre recomandarea Comisiei Europene de a oferi Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE și eforturile pe care trebuie să le întreprindă țara noastră pentru a avansa în parcursul său european. În context, Președintele Maia Sandu a menționat că țara noastră mizează pe susținerea Regatului Țărilor de Jos în cadrul Consiliului European din 23 și 24 iunie.

 

Leul a mai crescut puțin în raport cu dolarul

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american circa 3,5 bani, dar a cedat monedei unice europene aproape 0,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 22 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,2060 lei pentru un dolar (-3,53 bani) și 20,2691 lei pentru un euro (+0,42 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 19,2413 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,2649 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 22 iunie, constituie: 0,6500 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0973 lei pentru 1 leu românesc și 0,3509 lei pentru 1 rublă rusească.