REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 iulie 2021)

Peste 15% din populația țării a fost imunizată împotriva COVID-19

În R. Moldova au fost administrate 894.622 de doze de vaccin, ceea ce reprezintă o rată de imunizare de 15,1%, fără însă a contabiliza și persoanele imunizate în afara țării. Rapelul a fost administrat la 388.877 de oameni. Datele au fost prezentate de conducerea Ministerului sănătății. Secretarul de stat al MSMPS, Denis Cernelea, a declarat că, în ultima săptămînă, în R. Moldova au fost confirmate 478 de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19, față de 494 săptămîna precedentă, dintre care 28 de cazuri de import. 192 de cazuri, sau circa 40 la sută, au fost confirmate în raioanele din stînga Nistrului.

 

22 mii de doze de vaccin au fost distribuite în regiunea transnistreană

Din loturile de ajutoare umanitare oferite R. Moldova și din achizițiile efectuate din resurse bugetare, în perioada 16 iunie-21 iulie 2021, au fost redistribuite pentru administrare în regiunea transnistreană, 22 mii de doze de vaccin împotriva COVID-19. Astfel, în stînga Nistrului au ajuns 15 mii de doze de Janssen Ad26COV2.S, cinci mii de doze Sinopharm și două mii de doze de Astra Zeneca. Loturile de vaccin transmise au fost însoțite de seringi pentru administrarea acestora, cu titlu gratuit și contra plată pentru vaccinările de rutină conform Programului de imunizări aprobat.

 

Specialiștii cer construcția în R. Moldova a unei fabrici de reciclare a e-deșeurilor

Asociația patronală din domeniul colectării și prelucrării deșeurilor susține construcția în R. Moldova a unei fabrici de reciclare a e-deșeurilor. Asta după ce, potrivit unor studii, în țara noastră sînt generate anual zece mii de tone de e-deșeuri, iar o parte din acestea ajung la gunoi, cauzînd eliminarea în aer, apă și sol, a unor substanțe chimice periculoase. Potrivit lui Vitalie Rusu, președintele Asociației nominalizate, „construcția unui asemenea obiect în Moldova ne-ar ajuta enorm. Oamenii mai ușor o să înțeleagă necesitatea reciclării acestor tipuri de deșeuri atunci cînd vor putea „pe viu” să vadă cum funcționează acest sistem și vor înțelege beneficiile lui”.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 141 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 5.565 de teste, fiind confirmate 141 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, inclusiv patru de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în țară au fost înregistrate 258.237 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, două sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 285 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 50 în stare extrem de gravă. Alți 92 de pacienți au fost vindecați. În total, 251.125 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Primăria capitalei a stabilit locurile unde se vor desfășura tîrgurile agricole

Primăria municipiului Chișinău informează că, în prezent, în sectoarele capitalei sînt stabilite 17 amplasamente pentru desfășurarea tîrgurilor agricole de weekend, unde producătorii locali își pot comercializa producția proprie. După discuțiile avute cu pretorii de sector și cu Direcția generală economie, comerț și turism, primăria a stabilit încă două amplasamente suplimentare la cele 15 anunțate: unul în sectorul Centru, pe str. N. Testemițanu, 30 (în parcare) și altul în sectorul Ciocana, pe bd. Mircea cel Bătrîn, 1. De asemenea, au fost aprobate nouă locații pentru tîrguri permanente cu produse autohtone în două sectoare ale orașului.

 

„Apă-Canal Chișinău” aplică noi metode de comunicare a volumului de apă consumat de locuitori

SA „Apă-Canal Chișinău” permite comunicarea indicatorilor contoarelor de apă prin mesaj sau apel telephonic. Instituția a anunțat că peste 450 de consumatori au transmis furnizorului de apă datele de la contoarele de apă potabilă prin intermediul platformelor Viber, WhatsApp, dar și prin SMS sau apeluri telefonice. „În acest mod, consumatorii vor plăti efectiv consumul real din luna respectivă. Indicii transmiși de consumatori vor constitui baza de calcul a emiterii facturii. În situația în care datele nu sînt transmise în condițiile și în termenele indicate în factură, facturarea se va realiza pe baza consumului lunar estimativ al serviciului de alimentare cu apă”, a precizat SA „Apă-Canal Chișinău”.

 

În 2021, nouă persoane au murit în accidente cu implicarea motocicletelor

De la începutul acestui an, pe teritoriul țării s-au produs 98 de accidente rutiere cu implicarea transportului moto. În rezultatul acestora, nouă persoane au decedat, iar 101 s-au ales cu traumatisme grave. Potrivit datelor Inspectoratului Național de Securitate Publică, principalele cauze ale accidentelor sînt starea de ebrietate, viteza de deplasare și starea tehnică a motocicletelor. Din cauza abaterilor depistate de către polițiștii de patrulare, la parcările speciale au fost duse peste 650 de motociclete.

 

Moldova a primit 46 de frigidere pentru păstrarea și depozitarea vaccinurilor

R. Moldova a recepționat un lot de 46 de frigidere, livrate gratuit prin intermediul platformei COVAX. Acestea urmează să fie distribuite în Centrele de Sănătate Publică din țară. Lotul are o valoare totală de peste 34.000 de euro și reprezintă un suport tehnic pentru combaterea pandemiei de COVID-19 în țara noastră, precum și implementarea Planului Național de Imunizare. Mai exact, e vorba de 30 de frigidere pentru depozitarea vaccinurilor la temperaturi de – 15 °C/ – 25 °C și șase frigidere pentru păstrarea dozelor la temperaturi de +2 °C/ +8 °C.

 

Leul s-a depreciat și mai mult față de dolar și față de euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cedat dolarului american aproape 3 bani, iar monedei unice europene - 1,3 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 22 iulie un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,0042 lei pentru un dolar (+2,78 bani) și 21,1936 lei pentru un euro (+1,3 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,9764 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,1806 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 22 iulie, constituie: 0,6609 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3029 lei pentru 1 leu românesc și 0,2422 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Chișinăul va fi dotat cu încă 100 de autobuze pînă în luna decembrie

Parcul de autobuze al municipiului Chișinău urmează să fie dotat cu încă 100 de autobuze noi, care urmează să fie aduse la Chișinău pînă în luna decembrie, curent. Totodată ruta 22 de troleibuz urmează să fie completată cu trolebuze noi articulate după darea în exploatare a străzii Ion Creangă. Despre aceasta a anunțat primarul capitalei, Ion Ceban. Potrivit primarului, într-un an de zile parcul de troleibuze a fost dotat cu peste 60 de troleibuze, inclusiv 10 troleibuze articulate. „Am semnat contractul pentru cele 100 de autobuze noi, care urmează să vină la Chișinău pînă în luna decembrie. Și mai avem 58 de autobuze cu parcurs pe care le vom aduce în curînd. În total Chișinăul este dotat cu 210 unități noi de transport timp de un an”, a spus Ion Ceban.