REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 iulie 2020)

Țigări de contrabandă în valoare de 500 mii de euro, depistate de procurori

Țigări de contrabandă în valoare de 500 mii de euro au fost depistate într-un depozit amplasat în apropiere de frontiera cu România. La fața locului se aflau și patru cetățeni ai Republicii Moldova, care au fost supuși percheziționării, iar ca rezultat au fost ridicate aproximativ 11 mii de euro. Cei patru au fost reținuți pentru 72 de ore. Potrivit legislației, pentru contrabandă în proporții deosebit de mari suspecții riscă pînă la 10 ani de închisoare.

 

R. Moldova a depășit pragul de 700 de decese provocate de COVID-19

707 moldoveni și-au pierdut viața pînă în prezent din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus. Cifrele au fost prezentate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale după ce marți în țară au fost înregistrate alte 10 decese. Totodată, numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 21442 de cazuri, marții fiind confirmate încă 327 de cazuri noi, din totalul celor 1733 de teste procesate. În total, pînă în prezent, 14 599 de persoane s-au vindecat de COVID-19.

 

R. Moldova și UE au semnat un acord de împrumut în valoare de 100 milioane de euro

Viceprim-ministrul Serghei Pușcuța, ministru al Finanțelor, și Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, au semnat Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind Asistența macro-financiară în valoare de 100 milioane de euro. Împrumutul va diminua constrîngerile de finanțare externă ale țării și va atenua balanța de plăți și necesitățile bugetului. Împrumutul urmează să fie acordat în două tranșe egale. Durata acordării împrumutului este de maxim 12 luni, iar maturitatea acestuia este de maxim 15 ani.

 

Moldovenii ar putea economisi 820 mln de lei anual dacă ar folosi electrocasnice de clasă energetică înaltă

Republica Moldova ar putea economisi 820 milioane de lei anual, dacă toate electrocasnicele ar fi de clasă energetică înaltă. Acestea sînt datele unei analize efectuate de Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) în ceea ce privește impactul utilizării de către populație a echipamentelor eficiente energetic. Potrivit MEI, utilizarea aparatelor de uz casnic eficiente energetic are avantaje nu doar de ordin financiar, ci și de mediu, iar în timp se va reflecta și asupra reducerii dependenței țării de resursele energetice importate. 

 

Actorul de teatru și film Valeriu Cazacu s-a stins din viață

Cunoscutul actor de teatru și film Valeriu Cazacu, Artist al Poporului, angajat al Teatrului Național ”Satiricus I.L. Caragiale”, s-a stins din viață marți dimineață, la vîrsta de 72 de ani. Valeriu Cazacu s-a născut la 18 februarie 1948, la Mateuți, raionul Rezina. „Deplîngem dispariția marelui actor şi exprimăm adîncă durere şi sincere condoleanțe apropiaților în legătură cu încetarea lui din viață. Dispariția lui Valeriu Cazacu lasă un gol imens în viața noastră teatrală. Istoria şi toți cei care l-au cunoscut îi vor păstra vie amintirea”, transmit reprezentanții Teatrului „Satiricus I. L. Caragiale”.

 

180 de motocicliști au fost documentați pentru condusul în stare de ebrietate

180 de motocicliști au fost documentați de polițiști pentru condusul în stare de ebrietate, iar peste 430 de motociclete au fost ridicate și duse la parcarea specializată. Cifrele au fost prezentate de Inspectoratul Național de Securitate Publică după ce în perioada 1 mai – 20 iulie, pe tot teritoriul țării s-au întreprins măsuri de contracarare a evenimentelor rutiere negative cu implicarea transportului moto. Totodată, în ultimele 6 luni, în țară s-au înregistrat 109 de accidente cu implicarea motocicletelor. În rezultatul acestora, 9 persoane au decedat, iar 106 s-au ales cu traumatisme grave.

 

Parlamentul a redus numărul minim de membri pentru înregistrarea unui partid politic

Parlamentul a redus numărul minim de membri pentru înregistrarea unui partid politic, de la 4 mii la o mie de oameni. Amendamentele la legea cu privire la partidele politice au fost adoptate de Parlament în două lecturi. Modificările adoptate stipulează că "cetăţenii Republicii Moldova vor putea constitui partide politice dacă acestea au cel puţin o mie de membri, precum şi indiferent de reprezentarea lor teritorială. Opoziţia a propus reducerea numărului obligatoriu de membri pentru înregistrarea partidului la 300 de persoane, dar acest amendament nu a fost adoptat.