REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (21 iunie 2022)

Țările UE sînt invitate să acorde Ucrainei și Moldovei statut de țară candidat pentru aderare

Președintele Consiliului European, Charles Michel, va invita săptămîna aceasta cele 27 de ţări membre ale UE să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Chestiunea, în conformitate cu recomandarea Comisiei Europene, va fi prezentată la summitul liderilor europeni care va avea loc joi şi vineri (23-24 iunie) la Bruxelles, unde o decizie favorabilă va trebui adoptată cu unanimitate. "A sosit momentul să recunoaştem că viitorul Ucrainei, Moldovei şi Georgiei se află în UE ", a scris Charles Michel în scrisoarea de invitaţie la summit, comunicată luni seară.

 

În sudul ţării a fost anunțat Cod Galben de caniculă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunțat pentru astăzi în sudul țării Cod Galben de caniculă. Potrivit meteorologilor, pe 21 iunie, după orele amiezii, în jumătatea de sud a Republicii Moldova temperatura maximă a aerului va atinge valori de +33°C. În context, medicii atenționează, în special persoanele în vîrstă, femeile însărcinate, copiii şi pacienții cu maladii cardiovasculare şi respiratorii, alergicii să evite expunerea la soare, să opteze pentru haine deschise, de preferat din pînză naturală, să-şi acopere capul şi să aibă grijă de hidratare.

 

Muzicieni din șase țări vor participa la Festivalul Internațional ”Nopțile Pianistice”

Dirijori, instrumentişti și soliști din Republica Moldova, Austria, Franţa, Polonia, România și Ucraina vor evolua în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de pian și orchestră „Nopţile pianistice din Moldova - Marea Neagră”, care se va desfăşura la Chişinău şi Tiraspol, începînd de astăzi pînă pe 5 iulie. Evenimentul este organizat de Alianța Franceză din Moldova, cu sprijinul Ambasadei Franței la Chișinău. Acesta va fi dedicat anul acesta aniversării a 30 de ani a Alianței Franceze din Moldova. În total vor fi organizate cinci concerte la Chișinău, dar și la Tiraspol.

 

Maia Sandu a discutat despre parcursul european al R. Moldova cu fostul Cancelar german, Angela Merkel

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit ieri la telefon cu fostul cancelar german, Angela Merkel. Potrivit Serviciului de presă al Președinției, discuția s-a referit la parcursul european al țării noastre, precum și la opinia Comisiei Europene, prin care statelor membre ale UE li se recomandă ca, la Consiliul European din 23 și 24 iunie, să acorde Moldovei statutul de candidat pentru aderarea la UE. În context, interlocutoarele au vorbit despre procesul de reforme din țara noastră, inclusiv în domeniile menționate în opinia Comisiei, care sînt esențiale pentru avansarea procesului de euro-integrare.

 

În zilele de odihnă, peste 1800 de șoferi au încălcat regulile de circulație

În zilele de odihnă, peste 1800 de șoferi au fost sancționați după ce au încălcat regulile de circulație. Potrivit Inspectoratului General de Poliție, 31 de conducători auto se aflau în stare de ebrietate la volan, 880 de șoferi au depășit limita de viteză, iar alți 266 nu au respectat indicatoarele de semnalizare rutieră și de acordare a priorității de trecere. Totodată, 56 de conducători auto nu au acordat prioritate pietonilor, iar 47 de persoane au primit amenzi pentru că au traversat strada în locuri interzise.

 

Cristian Guţu a devenit campion european la karate

Moldoveanul Cristian Guţu a devenit campion european la karate la categoria Kumite Cadeţi. La Praga el a repurtat 5 victorii în categoria de greutate 57 kg. Un alt sportiv moldovean, Alexandr Capmoale s-a clasat pe locul 7 în categoria de greutate 52 kg. Karate (versiunea olimpică WKF) face parte din programul Jocurilor Europene de la Cracovia din 2023.

 

Mai mult de 8000 de locuințe au fost cumpărate prin programul Prima Casă

De la lansarea Programului guvernamental „Prima Casă” și pînă în prezent, prin intermediul lui au fost procurate 8005 locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 4,38 miliarde lei, iar suma totală a garanțiilor active constituie 2,11 miliarde lei. Din cei 8005 de beneficiari, 5496 sînt familii, iar 2509 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31,5 ani. Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul Programului este de 60,88 m.p., în timp ce valoarea medie a locuințelor procurate este de aproximativ 640 mii lei.

 

Lucrăririle de reabilitare a drumului R34 Hîncești-Leova-Cahul-Giurgiulești, executate în proporție de 17%

Reprezentanții Administrației de stat a drumurilor au discutat cu antreprenorul responsabil de reabilitărea a 83 km ai drumului național R34 Hîncești-Leova-Cahul-Giurgiulești. Proiectul de construcție a drumului R34 cu o lungime de 83 km include reconstrucția sistemului rutier deja existent, reabilitarea a 9 poduri și a 57 de podețe tubulare, amenajarea stațiilor de așteptare a transportului public. Lucrările de reabilitare a drumului înregistrează la etapa actuală un progres de execuție de 17%. Autoritățile au exprimat îngrijorarea privind progresul lent al lucrărilor.

 

Președinția a anunțat concursuri publice pentru cîteva funcții vacante

Instituția prezidențială din R. Moldova a lansat concursuri pentru ocuparea a trei posturi vacante. Este vorba de posturile de șef al Direcției informare și comunicare cu mass-media; consultant principal în Direcția petiții și audiență și consultant principal în Direcția politică internă. La toate cele trei posturi concursul pentru ocuparea funcţiei publice va include proba scrisă şi interviul.

 

Leul a crescut puțin în raport cu dolarul, dar a slăbit și mai mult față de euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc cîștigat de la dolarul american circa 0,5 bani, dar a cedat monedei unice europene aproape 2 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 21 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,2413 lei pentru un dolar (-0,41 bani) și 20,2649 lei pentru un euro (+1,87 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 19,2454 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,2462 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 21 iunie, constituie: 0,6516 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0980 lei pentru 1 leu românesc și 0,3458 lei pentru 1 rublă rusească.