REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (20 mai 2021)

În lunile septembrie-octombrie, R. Moldova ar putea primi 700 de mii de doze de vaccin BioNTech/Pfizer

Cabinetul de miniștri a decis alocarea, din fondurile de urgență ale Guvernului, a 2,2 milioane de lei pentru familiile personalului medical care a decedat în lupta cu virusul SARS-Cov-2. De indemnizații unice în valoare de 100 de mii de lei vor beneficia 22 de familii. Guvernul în exercițiu a aprobat un proiect de Hotărîre care prevede negocierea de către MSMPS și comandarea unui lot de 700 de mii de doze de vaccin împotriva Covid-19 produs de compania BioNTech/Pfizer. Potrivit documentului, lotul de ser pentru imunizarea populației ar urma să fie livrat R. Moldova în lunile septembrie-octombrie ale acestui an.

 

Mai mulți cetăţeni moldoveni vor fi evacuați din Fîșia Gaza

Cabinetul demisionar de miniștri a votat alocarea mijloacelor financiare necesare pentru evacuarea din Fîșia Gaza a unui grup 31 de cetăţeni din R. Moldova. Proiectul deciziei a fost anunţat de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, care a cerut aprobarea de urgență a hotărîrii. Conform documentului, Ministerul Finanțelor va aloca 150 de mii de lei pentru evacuarea din Fîșia Gaza a șapte femei şi 24 de copii, care sînt cetăţeni ai R. Moldova. În prezent, în Fîșia Gaza se desfășoară operațiuni militare şi lupte care prezintă pericol pentru viața cetățenilor țării noastre.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 138 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 4.854 de teste, fiind confirmate 138 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care două de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 254.213 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, unul este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 1.021 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 124 în stare extrem de gravă. Alte 247 de persoane au fost vindecate. În total, 245.510 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

CEC a amînat discuțiile despre devizul de cheltuieli pentru anticipate

Comisia Electorală Centrală va stabili la o altă ședință devizul final de cheltuieli pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Membrii administrației electorale central au exclus de pe ordinea de zi a ședinței de ieri punctul referitor la stabilirea devizului de cheltuieli al alegerilor parlamentare din 11 iulie. Propunerea a venit după ce președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat că a primit din partea premierului interimar o scrisoare în care se arată că pentru organizarea alegerilor s-a decis alocarea a 70 de milioane de lei din fondul de rezervă. La sfîrșitul lunii aprilie, Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor din 11 iulie, în valoare de 125 de milioane de lei.

 

Economia a început să-şi revină

Banca Mondială a publicat ediția de primăvara a Perspectivelor Economice pentru R. Moldova, care arată că „economia a cîștigat un oarecare avînt pe fondul relaxării restricțiilor COVID-19”. „Afectată de pandemie și de seceta severă, economia s-a contractat în anul 2020, PIB-ul înregistrînd o scădere de 7,0 procente. Factorii principali ce au determinat acest declin al PIB au fost consumul populației, care la fel a scăzut cu 7 la sută. Măsurile de carantină au dus la o stopare a comerțului și a producției industriale, iar seceta severă a afectat agricultura. Nivelul de ocupare a atins minimul ultimilor cinci ani. În anul 2021, economia a început treptat să își revină, însă majoritatea indicatorilor pe termen scurt se mențin încă în zona negativă”, indică documentul.

 

Fondul Ecologic Național va finanța proiecte în suburbiile Chișinăului

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, și primarii comunelor suburbane au purtat discuții referitoare la etapele de finanțare ale proiectelor depuse la Fondul Ecologic Național. Este vorba de obiective deja lansate spre finanțare cum ar fi: rețele de canalizare pentru localitățile Tohatin, Budești și Cruzești cu stație de pompare regională, construcția rețelelor de canalizare în localitatea Budești, măsuri contra alunecărilor de teren în comuna Tohatin, reconstrucția instalațiilor de epurare a canalizării din orașul Cricova. Potrivit lui Ion Ceban, au fost analizate și proiectele care urmează să fie lansate în suburbiile Chișinăului și metodele prin care aceste dosare vor fi depuse spre finanțare de la Fondul Ecologic Național.

 

Aproape 6000 de locuințe au fost achiziționate prin intermediul Programului „Prima Casă"

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă" au fost procurate pînă în prezent 5956 de locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 3,05 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,52 miliarde de lei. Potrivit Ministerului finanțelor, din numărul total 4094 sînt familii, iar 1862 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31,4 ani. De asemenea, din numărul total al beneficiarilor, 1066 de persoane beneficiază de compensații din bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 2570 – în cadrul programului Prima Casă 3, 890 – în cadrul programului Prima Casă 4, iar 17 – în cadrul programului Prima Casă 5.

 

Eurovision: Natalia Gordienko va urca astăzi pe scena de la Rotterdam

Astăzi va avea loc cea de-a doua semifinală a concursului Eurovision, iar pe scena de la Rotterdam va urca şi reprezentanta ţării noastre, Natalia Gordienko cu piesa "Sugar". Casele de pariuri îi prezic locul 25. Alături de Moldova, vor concura alte 16 ţări. Doar zece vor ajunge în marea finală de sîmbătă. Natalia Gordienko va fi a şaptea care va evolua pe scenă. Într-un mesaj pe Facebook, artista menţionează că moldovenii cu traiul în R. Moldova nu pot vota pentru reprezentata ţării noastre şi îi roagă pe fanii ei din întreaga lume să o susțină cu un vot, ca să ajungă în marea finală.

 

Ploile nu contenesc nici în următoarele zile

Ploile nu vor conteni pînă în weekend. Chiar și așa, săptămîna viitoare precipitațiile vor reveni, însă nu vor fi la fel de abundente, iar indicele termic va crește. Potrivit prognozelor, joi și vineri va ploua pe întreg teritoriul țării. Indicele termic va ajunge la cel mult +21 de grade ziua, iar noaptea nu va fi mai mic de +7 grade. Conform meteorologilor, vineri presiunea atmosferică va fi scăzută. Așadar, persoanele sensibile la schimbările meteorologice pot simți disconfort.

 

Leul s-a mai depreciat puțin față de dolar și față de euro

Pe parcursul unei zile, leul moldovenesc a cedat dolarului american 0,3 bani, dar monedei unice europene – 0,08 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 20 mai un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,7647 lei pentru un dolar (+0,28 bani) și 21,6862 lei pentru un euro (+0,08 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,7619 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,6854 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 20 mai, constituie: 0,6476 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,4009 lei pentru 1 leu românesc și 0,2410 lei pentru 1 rublă rusească.