REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (20 iunie 2022)
Circulația transportului de mare tonaj pe drumurile naționale va fi restricționată
Autovehiculele cu o greutate mai mare de 20 de tone au interdicția de a circula pe unele trasee naționale în zilele cînd temperatura aerului depășește 30 de grade Celsius. Potrivit Inspectoratului General de Poliție, restricţiile nu vizează transportul de călători, maşinile care transportă produse alimentare, materiale pentru prevenirea sau lichidarea situațiilor excepționale. Pe trasee sînt instalate indicatoare rutiere prin care şoferii sînt atenţionaţi despre interdicţie, iar cei care nu vor respecta cerințele, riscă amendă de pînă la 4 500 de lei.
Femeile vor beneficia de consultații gratuite oferite de echipe mobile de medici
Echipele mobile de medici specialişti continuă să ofere gratuit în perioada 20-24 iunie servicii de screening al glandei mamare în localitățile rurale ale raioanelor Leova și Cantemir. Potrivit Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, consultațiile profilactice sînt acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al CNAM. Săptămîna trecută au fost examinate prin mamografie digitală mobilă peste 200 de femei. CNAM a anunțat că serviciile de screening pulmonar prin radiografie digitală mobilă vor fi reluate din data de 27 iunie, iar cele stomatologice pentru copiii din localitățile rurale – de la 1 septembrie.
Serviciul Vamal a încasat peste 653,5 milioane de lei
În perioada 13 - 19 iunie, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat peste 653,5 milioane de lei (circa 32 mln de euro), mai mult cu 15,1% față de sarcina bugetară stabilită pentru acest interval. Potrivit Serviciului Vamal, persoanele fizice au introdus bunuri a căror valoare în vamă depășește limita neimpozabilă, fiind încasate plăți în valoare de peste 17,1 milioane lei, ceea ce reprezintă 2,6 % din totalul sumei încasate pentru perioada respectivă. Banii colectați de la contribuabili sînt vărsați direct în bugetul de stat și redistribuiți pentru salarii, dezvoltarea infrastructurii și proiecte sociale.
Un bărbat din Rezina și-a pierdut viața într-un bazin acvatic
Un bărbat în vîrstă de 50 de ani din localitatea Cinișeuți, Rezina și-a pierdut viața într-un bazin acvatic. Potrivit IGSU, în seara zilei de 19 iunie angajații IGSU din raionul Rezina au fost solicitați pentru a interveni la efectuarea lucrărilor subacvatice într-un lac din apropierea localității Cinișeuți. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 17:27. Conform primelor informații, un bărbat în vîrstă de 50 de ani a intrat în apa unui bazin acvatic pentru a se scălda și nu s-a mai întors. În urma acțiunilor întreprinse, corpul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit și scos la mal. Circumstanțele cazului urmează a fi stabilite.
O stație de tratare a apelor reziduale a fost construită la o vinărie din Ialoveni
Aproximativ două milioane de euro au fost acordate din fondurile Uniunii Europene pentru construirea primei stații de tratare a apelor reziduale din Republica Moldova în cadrul unei vinării, din localitatea Puhoi, raionul Ialoveni, iar inaugurarea staţiei a avut loc la finele săptămînii trecute. Investiția a fost efectuată prin intermediul Băncii Europene de Investiții, banii fiind oferiți sub formă de împrumut în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”. Stația de epurare are o capacitate de prelucrare a apelor uzate de 180 metri cubi pe zi.
Victoria Covali este noul șef al întreprinderii „Spații Verzi”
Victoria Covali a fost numită în funcția de șef al întreprinderii municipale „Spații Verzi”. Anunțul a fost făcut astăzi de către primarul capitalei Ion Ceban, în timpul ședinței operative a serviciilor municipal. Edilul a prezentat echipei noua conducere a întreprinderii și i-a urat succes în activitatea sa ulterioară. „Doamna Victoria este un profesionist în domeniu și sper că datorită suportului ei vom atinge rezultate pozitive în activitatea instituției”, a spus Ceban.
Un cont bancar de peste un milion de lei a fost sechestrat de ARBI
Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracționale (ARBI) a CNA a aplicat sechestru pe un cont bancar, în valoare de circa un milion de lei (circa 49 mii de euro), săptămîna trecută. Potrivit CNA, tot în această perioadă, Direcţia analitică a CNA a finalizat nouă analize operaționale, a inițiat 20 de analize operaționale noi, iar alte 127 de analize operaționale și strategice sînt în procedură; Direcţia legislaţie și expertiză anticorupție a recepționat 29 de proiecte de acte normative pentru expertizare, 11 rapoarte de expertiză și șase avize au fost remise autorilor, iar în cancelaria Centrului au fost înregistrate 1250 de materiale.
Mai mulți deputați participă la sesiunea de vară a APCE
Delegația Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei care are loc în perioada 20-24 iunie, la Strasbourg. Potrivit serviciului de presă al Legislativului, din componența delegației fac parte șeful delegației naționale la APCE, vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Ion Groza, precum și vicepreședinții Parlamentului, Mihail Popșoi și Vlad Batrîncea. Pe agenda sesiunii APCE sînt incluse dezbateri pe marginea mai multor subiecte de actualitate, printre care despre consecințele umanitare ale războiului din Ucraina.
Victimele războiului de pe Nistru au fost comemorate la Căuşeni
Victimele războiului de pe Nistru, care a izbucnit în primăvara anului 1992, au fost comemorate ieri la Căuşeni, într-un cadru solemn. Programul a inclus depuneri de flori la Monumentul Voluntarilor din centrul oraşului, precum şi o reuniune omagială şi de educare patriotică, la Casa raională de cultură. Participanţii la evenimentele din 1992 califică ziua de 19 iunie drept cea mai sîngeroasă pentru că atunci s-au dat luptele pe străzile oraşului Tighina, înregistrîndu-se cele mai numeroase victime printre militari, precum şi în rîndul populației civile.
S-a desfășurat reuniunea Comitetului de Asociere între R. Moldova și UE
Cea de-a 6-a reuniune a Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană s-a desfășurat la Bruxelles, fiind co-prezidată de către secretarul de stat Vladimir Cuc și directorul pentru statele Parteneriatului Estic, Rusia, Asia Centrală și OSCE în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă Luc Devigne. În cadrul Comitetului care a fost organizat în format hibrid cu prezență fizică și în format de teleconferință au participat reprezentanți ai peste 25 autorități naționale din Republica Moldova, precum și funcționari din cadrul Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă. Discuțiile au fost structurate pe compartimente tematice precum dialogul politic, reforme și drepturile omului, cooperarea în sfera politicii externe și de securitate, justiția liberă și securitatea, cooperarea economică și cooperarea sectorială.
Leul s-a devalorizat în raport cu dolarul și cu euro
Pe parcursul zilelor de odihnă leul moldovenesc a cedat dolarului american aproape 6 bani, iar monedei unice europene – circa 28 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 20 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,2454 lei pentru un dolar (+5,62 bani) și 20,2462 lei pentru un euro (+27,78 bani), în timp ce în perioada 17-19 iunie acesta a fost egal cu 19,1892 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,9684 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 20 iunie, constituie: 0,6515 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0928 lei pentru 1 leu românesc și 0,3361 lei pentru 1 rublă rusească.