REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (20 iulie 2020)

684 de persoane au decedat în urma complicațiilor provocate de COVID-19

684 de persoane din Republica Moldova au decedat pînă în prezent din cauza complicațiilor provocate de COVID-19. Duminică au fost confirmate încă 186 de cazuri de infectare, din totalul celor 999 de teste efectuate. În aceste condiții, numărul celor infectați a ajuns la 20980. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, din numărul total de cazuri noi, unul este de import (Federația Rusă). În total, pînă în prezent, 14 376 persoane s-au tratat de COVID-19.

 

Deputații PSRM au semnat o Declarație în susținerea Guvernului

Deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au semnat o Declarație în susținerea Guvernului condus de Ion Chicu. Acțiunea are loc după ce deputații din opoziție au înaintat în plen o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri. Potrivit Serviciului de presă al PSRM, deputații socialiști s-au convocat în ședință pentru a discuta un șir de teme de actualitate și agenda parlamentară pentru următoarea săptămînă. Aceștia au condamnat tentativele de destabilizare a situației în republică și aruncarea țării într-un haos în plină criză pandemică și economică.

 

Mai mulți veterani au protestat în capitală

Mai mulți veterani au venit în dimineața zilei de duminică la un protest în Piața Marii Adunări Naționale din capitală. La manifestație și-au anunțat participarea și mai multe partide politice. Veteranii au afirmat că sînt nemulțumiți de instalarea posturilor ilegale în zona de securitate. Ei au cerut condiții sociale mai bune și indemnizații lunare pentru părinții care și-au pierdut copii pe cîmpul de luptă și pentru văduve și copii orfani. Printre revendicări au fost și micșorarea vîrstei de pensionare, compensații și scutiri la plata serviciilor comunale și la transportul interurban, precum și tratament gratuit. Un protest similar a avut loc joi, 16 iulie și s-a încheiat cu altercații.

 

O locomotivă a trenului de pe rută Ocnița-Bălți a luat foc

O locomotivă a trenului care circula pe rută Ocnița-Bălți a luat foc. Incendiul s-a produs în seara zilei de 17 iulie, în apropierea stației Drochia. Flăcările au distrus secțiunea motorului, iar pasagerii au ieșit singuri din vagoane. În urma arderii, a fost afectată secțiunea motorului locomotivei și cabina mașinistului. Nici o persoană nu a avut de suferit, iar trenul și-a continuat circulația. Circumstanțele și cauza producerii incendiului urmează a fi stabilite.

 

Agenția Medicamentului a autorizat noi medicamente pentru bolnavii de cancer

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a autorizat 129 de medicamente noi, printre care și preparate pentru bolnavii de cancer și un nou tip de insulină pentru diabetici. Printre noile produse aprobate de AMDM, se regăsesc medicamente precum: NovoRapid Penfil, un nou tip de insulină, produs de compania Novo Nordisk, Danemarca; Ogivri, un produs medicamentos indicat bolnavilor de cancer mamar și gastric, un nou tip de anestezic general, produs în Elveția.

 

Amenzile pentru încălcarea măsurilor de sănătate publică ar putea fi micșorate

Amenzile pentru încălcarea măsurilor de sănătate publică ar putea fi micșorate. Un proiect în acest sens a fost aprobat în primă lectură de Legislativ. În urma modificărilor, va fi micșorat cuantumul amenzilor aplicate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie a prevenirii sau combaterii bolilor epidemice, dacă acestea au pus în pericol sănătatea publică. Astfel, amenzile vor fi reduse de la 450-500 unități convenționale, cît constituie în prezent, la 50-150 – pentru persoane fizice și de la 1000-1500 la 300-700 unități convenționale – pentru persoanele juridice.

 

Un minor a furat 18 mii de lei dintr-un automobil

Un minor, în vîrstă de 15 ani, a fost reținut de poliție, fiind suspectat că a furat circa 18 mii de lei dintr-un automobil. El ar fi spart geamul mașinii parcate în faţa porţilor gospodăriei unui locuitor al satului Bălăbănești, raionul Criuleni, de unde a sustras 17 905 de lei. Făptașul și-a recunoscut vinovăția. Potrivit Poliției, tînărul face parte dintr-o familie social vulnerabilă. El este cercetat în stare de libertate. În acest caz a fost inițiată o cauză penală, iar făptașul riscă amendă sau chiar închisoare.