REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 mai 2019)

Termenul de depunere a declarației cu privire la impozitul pe venit expiră astăzi

Joi, 2 mai este ultima zi în care contribuabilii persoane fizice pot depune declarația privind impozitul pe venit pentru perioada fiscală 2018. Pentru recepționarea declarațiilor, Serviciul Fiscal de Stat a extins în ultimele zile orarul de lucru, astfel încît astăzi actele vor putea fi depuse de la ora 08.00 pînă la ora 19.00. Declarația cu privire la impozitul pe venit trebuie să fie depusă de persoanele fizice care sînt rezidenţi ai R. Moldova şi au obligaţii privind achitarea impozitului și persoanele fizice care nu au obligaţii privind achitarea impozitului, dar direcţionează un cuantum procentual din impozitul pe venit calculat la buget.

 

În UTA Gagauz-Yeri a început campania electorală pentru alegerea başcanului

În Unitatea Teritorial-Autonomă Gagauz-Yeri a început, miercuri, 1 mai campania electorală pentru alegerile bașcanului autonomiei care vor avea loc pe 30 iunie curent. Anunțul a fost făcut de Comisia electorală de la Comrat. Actele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă în susținerea candidaților la funcția de bașcan vor putea fi depuse pînă la 25 mai curent. Totodată, înregistrarea candidaților la funcția de bașcan va avea loc pînă la 30 mai.

 

În R. Moldova vor fi deschise 36 de secții de votare pentru alegerile europarlamentare

În R. Moldova vor fi deschise 36 de secții de votare pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, la scrutinul care va avea loc la data de 26 mai 2019. Anunțul a fost făcut de Ambasada României la Chișinău. Potrivit sursei citate, cele mai multe secții de votare - 13 la număr - vor fi deschise la Chișinău. Alte două secții vor funcționa la Bălți. Totodată, cîte o secție de votare va funcționa la Ungheni, Soroca, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Telenești, Hîncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căușeni, Anenii Noi, Bardar, Călărași, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Giurgiulești, Leova și Carabetovca.

 

Salariul minim garantat în sectorul real al economiei a crescut cu 165 de lei

De miercuri, 1 mai, salariul minim garantat în sectorul real al economiei a crescut cu 165 de lei și constituie 2775 lei pe lună, potrivit unei hotărîri aprobate de guvern. Hotărîrea prevede că, începînd cu 1 mai 2019, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real (la întreprinderi, organizații, instituții cu autonomie financiară, indiferent de tipul de proprietate și forma de organizare juridică) se stabilește în mărime de 16,42 lei pe oră sau 2775 lei pe lună, calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore pe lună.”

 

Moldova a ajuns la cel mai mic număr de bovine din ultimii 40 de ani

Sectorul zootehnic din R. Moldova este în scădere. Numărul de de vaci, oi și capre a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 40 de ani. Potrivit Biroului Național de Statistică, în primul trimestru al acestui an, numărul bovinelor este de peste 144 de mii de capete, cu aproape 13 la sută mai puțin decît în aceeași perioadă a anului trecut. Datele mai arată că numărul de vaci înregistrate la întîi aprilie era de 96 de mii, în scădere cu peste 14 procente, faţă de 2018. În același timp, a scăzut și numărul păsărilor cu peste opt la sută.