REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 decembrie 2021)

Averea nejustificată a fostului deputat Sergiu Sîrbu va fi confiscată

Autoritatea Națională de Integritate a emis act de constatare pe numele fostului deputat din Parlamentul R. Moldova, Sergiu Sîrbu. În cadrul controlului, inspectorul de integritate a constatat prezența unei diferențe substanțiale, în mărime de peste 1,9 milioane de lei și deținerea nejustificată în acestei sume. Diferența substanțială a fost stabilită pentru anii 2016-2019, pe durata exercutării funcției de demnitate publică, fiind identificată în conturile bancare deținute în instituțiile financiare din țară, care au fost depuși sub formă de numerar.

 

În Chișinău a fost dat startul Sărbătorilor de Iarnă

Primăria municipiului Chișinău a dat startul sărbătorilor de iarnă după ce au fost aprinse luminițele de pe Bradul de Crăciun, amplasat în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului", în preajma Porților Sfinte. Împreună cu aprinderea luminilor în scuarul Catedralei Mitropolitane, s-au aprins luminițele de sărbătoare și în alte 36 de locații din capitală. Este al doilea an consecutiv în care principalul Brad de Crăciun al Chișinăului este amplasat în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului", în preajma Porților Sfinte.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 659 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 6158 de teste, fiind confirmate 659 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, două sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 364 433 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 14 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 1 184 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 134 în stare extrem de gravă și 11 de pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 568 de pacienți au fost vindecați. În total, 348 276 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

O expoziție de filatelie a fost inaugurată la un muzeu din capitală

Asociația Filateliștilor, Maximafiliștilor și Cartofiliștilor din R. Moldova, în colaborare cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei”, au inaugurat expoziția filatelică aniversară cu genericul ”30 de ani de la prima expoziție filatelică Chișinău-Sibiu”. În cadrul evenimentului, președintele Asociației Filateliștilor, Maximafiliștilor și Cartofiliștilor, Constantin Gh. Ciobanu a menționat că evenimentul are drept scop de a promova valorile general-umane, vizitatorilor fiindu-le prezentat un segment mai puțin cunoscut din arealul cultural autohton.

 

Fiscul a încasat 42 de miliarde de lei

Încasările la Bugetul public național administrate de Serviciul Fiscal de Stat (SFS) au constituit în 11 luni ale anului curent 42,0 miliarde de lei, ceea ce denotă o creștere cu peste 6,1 miliarde de lei sau cu 17,3% în raport cu perioada similară a anului precedent. Potrivit SFS, la Bugetul de stat, în 11 luni ale anului 2021 s-au încasat 17,7 miliarde de lei, ceea ce constituie cu 2,7 miliarde de lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, sau o creștere de 18,1%. La Bugetele locale s-au înregistrat încasări în sumă de 4,7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă cu 963,9 milioane de lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent.

 

Nicu Popescu participă la reuniunea Consiliul Ministerial al OSCE

Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, participă la lucrările celei de-a 28-a reuniuni anuale a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care se desfășoară în perioada 1-3 decembrie, în orașul Stockholm, Regatul Suediei, statul care deține președinția în exercițiu a organizației. Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, în cadrul reuniunii, miniștrii de externe ai celor 57 de state participante la OSCE vor efectua un schimb de opinii pe chestiuni de actualitate de pe agenda organizației pe cele trei dimensiuni: politico-militară, economică și mediu ambiant, și umanitară.

 

Colegiul Agroindustrial din Rîşcani va fi renovat cu ajutorul UE

Circa 350 de mii de euro vor fi investiți în reabilitarea Colegiului Agroindustrial din Rîșcani. Lucrările au început cu plantarea a două hectare de levănțică și două hectare de salvie. Totodată, laboratorul instituției urmează a fi dotat cu mobilier, utilaje moderne, tehnică IT și o instalație de extragere a uleiurilor eterice. Investiția este realizată în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, implementat de Guvernul R. Moldova cu suportul Uniunii Europene, prin intermediul Băncii Europene de Investiții.

 

CCI a lansat un proiect în susținerea învățămîntului tehnic dual

Camera de Comerț și Industrie (CCI) cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a lansat proiectul ”Consolidarea cooperării partenerilor în învățămînt profesional tehnic dual pentru gestionarea consecințelor pandemiei de COVID - 19”. Proiectul prevede oferirea granturilor de promovare pentru aproximativ 20 de consorții/ parteneriate între agenții economici și instituțiile de învățămînt din Moldova, care implementează învățămîntul profesional tehnic (ÎPT) dual, selectate în bază de concurs. Valoarea totală a schemei de granturi este de 500 mii de euro.

 

Pe străzile capitalei vor circula 5 troleibuze decorate cu luminițe multicolore

Primăria municipiului Chișinău informează că pe străzile capitalei vor circula 5 troleibuze decorate cu luminițe multicolore, în spiritul sărbătorilor de iarnă. Unitățile vor circula pe rutele nr. 4, nr. 10, nr. 22, nr. 24 și nr. 30, pentru a aduce magia Crăciunului și a Anului Nou în toate sectoarele orașului. În seara de Revelion vor fi puse în circulație, suplimentar, 2 troleibuze de epocă (retro), cu decorațiuni în spiritul sărbătorilor, care vor face un tur special prin tot orașul.

 

Leul se apreciază faţă de euro

Leul moldovenesc se apreciază faţă de moneda unică europeană. Banca Naţională a stabilit pentru joi, 2 decembrie, un curs de 20 de lei şi 7 bani pentru un euro, cu 4 bani mai puţin decît ieri. În schimb, dolarul american cîştigă teren şi poate fi cumpărat cu 17 lei şi 73 de bani, cu un ban mai mult faţă de miercuri. Leul românesc şi hrivna ucraineană se depreciază cu un ban şi vor costa 4 lei şi 5 bani şi, respectiv, 64 de bani. În schimb, rubla rusească va fi cotată cu un ban mai mult decît ieri şi va putea fi cumpărată cu 24 de bani.