REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 octombrie 2021)

Deputați din mai multe țări vor vizita Legislativul de la Chișinău

În următoarele două săptămîni, Legislativul va primi în vizită delegații ale mai multor comisii parlamentare din străinătate. În perioada 19-21 octombrie 2021, Parlamentul va găzdui vizita delegației Comisiei afaceri externe, apărare și securitate din cadrul Senatului Parlamentului Republicii Cehe. Pe parcursul zilei de 22 octombrie, la Chișinău vor sosi membrii Comisiilor pentru politică externă și Comisiilor pentru afaceri europene ale Senatului și Camerei Deputaților din Parlamentul României. În perioada 26-31 octombrie 2021, o vizită de lucru vor întreprinde președinții Comitetelor pentru afaceri externe din cadrul Parlamentelor Țărilor Baltice.

 

Meteorologii anunţă o săptămînă cu vreme instabilă

Săptămîna care a început se anunţă a fi cu vreme instabilă, cînd temperaturile tomnatice vor fi înlocuite de cele de vară, iar zilele însorite vor deveni ploioase. Conform meteorologilor, marţi, 19 octombrie, termometrele vor indica între 10-15 grade Celsius, ziua, şi 1-6 grade, noaptea. De miercuri, vremea se încălzește, ziua temperatura ridicîndu-se pînă la 23 grade Celsius. Tendința de încălzire se va menţine pînă duminică, 24 octombrie, cînd brusc se va răci, iar ziua se vor înregistra maxime de 12 grade Celsius. Sîmbătă şi duminică, în toată ţara se aşteaptă ploi.

 

Vacanța de toamnă a elevilor a fost prelungită

Ministerul Educației și Cercetării a decis prelungirea vacanței de toamnă a elevilor, care va dura nouă zile, în perioada 23-31 octombrie. Hotărîrea a fost luată pentru a preveni răspîndirea virusului Covid-19, asigurarea profilaxiei și securității în instituțiile de învățămînt. Totodată, Ministerul Educației atenționează conducătorii instituțiilor de învățămînt să stabilească, în perioada vacanței de toamnă, un regim flexibil sau special de muncă, cu atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituțiilor.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1 370 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost confirmate 1 370 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, sînt internate 2 552 de persoane, dintre care 235 în stare extrem de gravă și 31 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. În același timp, în tratament la domiciliu se află 8 979 de persoane, iar 16 213 sînt sub supraveghere la domiciliu. Alte 1 219 persoane au fost vindecate. În total, 297 796 de bolnavi au fost tratați de COVID-19. Totodată, au fost înregistrate alte 32 de decese. Noul coronavirus a răpit și viața unui medic cardiolog din cadrul IMSP Spitalul Clinic Bălți.

 

30% din victimele traficului de ființe umane sînt copii

În ultimii cinci ani, aproximativ 1300 de victime ale traficului de ființe umane au fost identificate la nivel național, dintre acestea peste 30 al sută sînt copii. Datele sînt parte a unui raport făcut public de Centrul Internațional „La Strada”, în cadrul unei conferințe de presă organizată în contextul Zilei Europene pentru combaterea traficului de ființe umane. Directorul Executiv a CI „La Strada”, Elena Botezatu, a menționat că cercetările arată că numărul real al victimelor traficului ar fi de peste 20 de ori mai mare.

 

Șeful statului l-a invitat pe Dmitri Kozak la Chișinău

Președinția Republicii Moldova confirmă că săptămîna trecută a expediat în adresa lui Dmitri Kozak, șeful-adjunct al Administrației prezidențiale a Federației Ruse, invitația de a efectua o vizită la Chișinău. Oficiul lui Dmitri Kozak a revenit cu informația că în săptămîna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.

 

Încă o demisie la Procuratura Generală

Adjunctul procurorului general suspendat din funcție, Mircea Roșioru, și-a prezentat demisia. În cererea de demisie depusă ar fi invocate motive personale. Demisia lui Mircea Roșioru vine după plecarea din funcție a unui alt adjunct al procurorului general, Iurie Perevoznic. Al treilea adjunct al procurorului general, Ruslan Popov, la fel suspendat din funcție, se află în arest la domiciliu, fiind cercetat pentru îmbogățire ilicită.

 

Moneda națională continuă aprecierea față de euro

Moneda națională își continuă aprecierea față de euro. Astfel, marți, 19 octombrie, moneda unică europeană va fi cu trei bani mai ieftină și va costa 20 de lei și 05 bani. Dolarul își va păstra cotația de 17 lei și 29 de bani. Penru rubla rusească, BNM a stabilit un preț de 24 de bani. Leul românesc va rămîne la nivelul de 4 lei și 05 bani. Aceeași tendință o va avea și hrivna ucraineană, care își păstrează valoarea de 65 de bani.