REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 mai 2020)

Șoferul care a provocat accidentul din 17 mai va sta o lună în arest

Magistrații au admis demersul Procuraturii municipiului Chișinău de arestare pentru 30 de zile a tînărului care a provocat accidentul rutier din noaptea de sîmbătă spre duminică din centrul capitalei. Potrivit Procuraturii Generale, acesta a fost pus sub învinuire pentru ”încălcarea regulilor de securitate a circulației de către persoana care conduce mijlocul de transport, soldată cu decesul a două persoane”. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă de la 6 la 10 ani de închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

 

Cca 1350 de absolvenţi vor obţine nota 10 din oficiu la examenul de limbă străină

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Şarov, a semnat ordinul prin care este acordată nota „10” (zece) din oficiu la proba de examen la limba străină din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea 2020, elevilor care au susținut, pe parcursul învățămîntului general, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine. Conform ordinului, 1349 de elevi vor obține în acest an nota 10 din oficiu la proba de examen la limba străină din cadrul examenului național de bacalaureat.

 

Mai multe şcoli din ţară vor fi reconstruite şi amenajate cu susţinerea Băncii Mondiale

Şase școli din ţară vor fi reconstruite pînă la finele anului curent, iar altele - dotate cu tehnică pentru învățămîntul la distanță. Acest lucru se va realiza în cadrul Proiectului „Reforma Învățămîntului în Moldova” (PRIM), gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și finanțat de Banca Mondială. Astfel, ministerul de resort în comun cu Banca Mondială au dispus redirecționarea unor investiții pentru a asigura instituțiile de învățămînt din țară cu tehnica necesară asigurării procesului educațional la distanță.

 

Pentru agențiile de turism a fost extins termenul de rambursare a banilor clienților

Agenţiile de turism ar putea avea la dispoziţie un termen extins de rambursare a banilor clienţilor, în urma rezilierii contractelor. Este vorba de instituirea unui moratoriu de 540 de zile, perioadă în care companiile de turism nu vor trebui să restituie banii pentru pachetele turistice, procurate pînă la declararea stării de urgenţă. Un proiect de lege în acest sens a fost votat la şedinţa Guvernului de ieri şi urmează să fie dezbătut la Parlament. Măsura vine să prevină falimentarea firmelor care au transferat banii partenerilor de peste hotare.

 

Admiterea în clasa I-a, la prima etapă, va avea loc conform districtului

Cererile de înscriere în clasa întîi vor fi respinse în cazul în care se solicită înscrierea în altă şcoală decît prevede districtul şcolar sau dacă copilul nu a atins vîrsta de şcolarizare. Precizările în cauză făcută de către Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei. Angela Cutasevici a menţionat că înscrierea în clasa întîi se va realiza în regim online, în baza cererii de înscriere, a buletinului de identitate al părintelui sau al reprezentantului legal al copilului şi a certificatului de naştere al copilului.

 

Va fi creat un birou al veteranilor

Premierul Ion Chicu a anunțat că în cadrul Cancelariei de Stat va fi creat un Birou al veteranilor. Acest birou va fi coordonat direct de șeful Guvernului și se va ocupa de gestionarea politicilor de suport pentru veterani. Chicu a invitat reprezentanții veteranilor să participe la activitatea acestui birou, pentru asigurarea unui suport real. Potrivit premierului, protestul de duminică nu a demonstrat grija față de veterani, ci revendicări politice.

 

Un muncitor a căzut de la înălțime, pe un șantier de construcții

Un muncitor a căzut de la înălțime, pe un șantier de construcții din Chișinău. S-au întîmplat în data de 18 mai, în jurul orei 16.20 pe strada Nicolae Costin din sectorul Buiucani al capitalei. Ofițerul de presă de la poliția capitalei, Natalia Stati, a declarat că bărbatul de 64 de ani a căzut de la etajul șase al unui bloc locativ aflat în construcție. În urma căderii, victima a decedat pe loc. Bărbatul muncea legal pe acel șantier.

 

Moratoriul controalelor de stat a fost prelungit

Guvernul a prelungit moratoriul controalelor de stat pînă în data de 30 iunie 2020 cu posibila extindere a acestui termen cu încă maxim trei luni, în funcție de evoluția situației COVID-19. Executivul a ma decis să extindă și termenul de prezentare a situațiilor financiare individuale și a situațiilor financiare consolidate pentru anul 2019 de către entitățile economice pînă la 30 iunie 2020. Potrivit Guvernului, aceste măsuri vin să susțină agenții economici în situația de criză economică provocată de restricțiile impuse de pandemie.

 

Leul înregistrează o ușoară scădere

Cotațiile valutare oficiale pentru marți, 19 mai, prezintă un leu moldovenesc în ușoară scădere în raport cu toate principalele valute de referință. Valutele urcă nesemnificativ, astfel încît toate și-au păstrat cotațiile de luni. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru marți, 19 mai, un dolar american este cotat cu 17,80 lei, un euro – cu 19,25 lei, o hrivnă ucraineană – cu 67 de bani, un leu românesc – cu 3,98 lei moldovenești , o rublă rusească – cu 24 de bani.

 

Chișinăul va acoperi contribuția autorităților găgăuze pentru modernizarea liceului din Comrat

Ministerul Educației a anunțat că va oferi bani în locul autorităților locale găgăuze pentru construcția unui bloc de studii la singurul liceu în limba română din Comrat. Lucrările sînt finanțate în cea mai mare parte dintr-un program de asistență românesc, iar Adunarea Populară a decis recent că nu se pot cheltui cele 5,6 milioane de lei – cît este partea autorității publice locale, în proiect. „Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Comrat este singurul cu predare în limba română din municipiu.