REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 iulie 2022)

Drumarii au raportat despre reabilitarea drumurilor

Conducerea Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) a avut o conferință cu reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Comisiei Europene (CE) și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Părţile au examinat progresul lucrărilor de reabilitare a drumurilor. Raportarea a inclus atît progresul lucrărilor, cît și impedimentele raportate de către antreprenori pe următoarele contracte: Reabilitarea drumului R1 Chișinău – Ungheni – Sculeni, km 74+177 – km 96+200; 1 Construcția drumului R1, ocolirea sat. Bahmut, km 68+250 – km 74+177; Construcția drumului M3, ocolirea sat. Slobozia Mare, km 0+000 – km; Reabilitarea drumului M3, Chișinău – Giurgiulești, lot1: km 96+800 – km 151+200, lot2: km 151+200 – km 171+290 și km 179+650 – km 190+750.

 

Consiliul European a majorat cotele la export pentru unele produse moldovenești

Consiliul European a aprobat majorarea, pentru un an, a cotelor la export pentru unele produse agricole moldovenești, a anunţat Ministerul economiei. „Producătorii din domeniul agricol din Moldova vor putea exporta pe piața Uniunii Europene pe parcursul unui an, cantități substanțial mai mari de produse agricole, fără achitarea taxelor vamale. Consiliul European a adoptat decizia de a susține poziția Parlamentului European privind măsurile de liberalizare temporară a comerțului dintre UE și R. Moldova”, conform sursei citate. Cotele de export au fost majorate după cum urmează: Prune – de la 15 000 la 40 000 de tone (+25 000 tone); Struguri – de la 20 000 la 58 000 de tone (+38 000 tone); Mere - de la 40 000 la 80 000 de tone (dublare); Suc de struguri – de la 500 la 1 000 tone (dublare); Cireșe – de la 1 500 la 3 000 de tone (dublare); Roșii – de la 2 000 la 4 000 de tone (dublare); Usturoi – de la 220 la 440 de tone (dublare).

 

UE a donat șase mașini prestatorilor de servicii sociale

Șase mașini au fost donate prestatorilor de servicii sociale pentru a acorda asistență și suport familiilor din mai multe regiuni ale țării. Proiectul prevede oferirea serviciilor de către echipele mobile din localitățile Chișinău, Bălți și Strășeni. Totodată, vor fi acordate servicii de intervenție timpurie în orașul Criuleni, servicii de spălătorie socială în raionul Glodeni și servicii de asistență în Centrul social din localitatea Selemet, raionul Cimișlia. Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană și cofinanțat de fundația Soros Moldova, iar beneficiari sun șase ONG-uri naționale.

 

Consiliul Concurenţei a sancţionat întreprinderea Avia Invest

Societatea „Avia Invest” SRL a fost amendată de Consiliul Concurenței cu 17,48 milioane de lei (circa 900 de mii de euro) pentru preluarea indirectă a controlului asupra întreprinderii „Aeroport Handling” SRL, fără notificarea Consiliului. În cadrul investigației, Consiliul Concurenței a analizat relațiile dintre întreprinderile „Avia Invest” SRL (întreprindere care din 2013 administrează complexul patrimonial al Aeroportului Internațional Chișinău) și „Aeroport Handling” SRL (prestează servicii de handling la sol la Aeroportul Internațional Chișinău). „A fost constatat că între întreprinderile vizate a avut loc o operațiune de concentrare economică ce nu a fost notificată Consiliului Concurenței, și care a constat în preluarea controlului indirect de către „Avia Invest” SRL asupra întreprinderii „Aeroport Handling” SRL”, indică Consiliul Concurenţei.

 

Pericol de incendiu şi scurgere scăzută

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit pînă pe 22 iulie inclusiv Codul galben de pericol excepţional de incendiu. Conform meteorologilor, pînă la această dată, în ţară se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu al fîșiilor forestiere și al culturilor agricole. La rîndul lor, salvatorii şi silvicultorii avertizează că este posibilă aprinderea terenurilor agricole, a depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti. De asemenea, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pînă la 19 iulie inclusiv avertizare hidrologică de scurgere scăzută, în bazinele Prutului, Nistrului, precum şi în rîurile mici din ţară.

 

UE a donat un lot de recirculatoare bactericide pentru transportul public

Uniunea Europeană a donat primăriei capitalei primul lot de recirculatoare bactericide, care vor spori siguranța călătoriilor în transportul public din Chișinău. Dispozitivele au fost achiziționate în cadrul proiectului UE „MOVE IT like Lublin” pentru modernizarea sistemului de transport public al municipiului. Recirculatoarele bactericide vor absorbi aerul din transportul public, îl vor purifica printr-o lampă bactericidă și îl vor elimina într-o formă pură. Recirculatoarele urmează a fi instalate la o înălțime de 2 metri.

 

Franţa și PNUD vor susţine serviciile publice pentru comunități

Ministerul francez al Afacerilor Externe și Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova au semnat un acord de finanțare în valoare de o sută de mii de euro pentru a îmbunătăți furnizarea de servicii publice locale, cum ar fi aprovizionarea cu apă, canalizarea și gestionarea deșeurilor, în mai multe localități partenere care găzduiesc refugiați din Ucraina. De asemenea, se va acorda sprijin pentru aplicarea soluțiilor energetice la scară mică, cum ar fi panouri solare pentru instituții publice sau stații de încărcare a energiei electrice etc. Instituțiile partenere franceze vor oferi consiliere și oportunități de învățare autorităților publice locale din Moldova.

 

Primăria Hîncești a fost vizitată de către o delegație de oameni de afaceri din Turcia

Primăria municipiului Hîncești a fost vizitată de către o delegație de oameni de afaceri din Turcia. Potrivit Primăriei, scopul vizitei este investiții în sectorul turismului, producerea medicamentelor și altor proiecte legate de produsele agricole cum ar fi floarea soarelui, grîu și porumb. Reprezentaței delagației au efectuat o vizită în zona parcului industrial unde este posibilă construcția unor fabrici și Conacul Manuc Bei.

 

Leul a slăbit față de dolar și de euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cedat dolarului american aproape 1 ban, iar monedei unice europene - mai mult de 20 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 19 iulie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,3134 lei pentru un dolar (+0,91 bani) și 19,6157 lei pentru un euro (+20,24 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 19,3042 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,4133 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 19 iulie, constituie: 0,6536 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 3,9716 lei pentru 1 leu românesc și 0,3379 lei pentru 1 rublă rusească.