REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 iulie 2021)

Chișinăul va găzdui Campionatul European de fotbal pe plajă

În perioada 28 iulie - 1 august, pe arena de fotbal pe plajă din Parcul La Izvor, din Chișinău, se va desfășura Campionatul European Euro Beach Soccer League, Divizia B. Federația Moldovenească de Fotbal a anunțat că turneul urma să aibă loc anul trecut, însă a fost amînat din cauza pandemiei COVID-19. Conform condițiilor de desfășurare a competiției, primele șapte naționale din clasamentul final se vor califica la turneul de promovare în eșalonul superior, care va fi găzduit de stațiunea Figuiera Da Foz (Portugalia) în perioada 9-12 septembrie.

 

Este restricţionat traficul pe traseul Frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – Frontiera cu Ucraina

Administrația de Stat a Drumurilor a atenționat participanții la trafic despre restricționarea circulației rutiere pe drumul M1 Frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina pe perioada de execuție a lucrărilor de reparație a podului. Aceste lucrări vor demara la data de 19 iulie și vor fi finalizate către sfîrșitul lunii iunie a anului 2022. Traficul rutier va fi deviat pe drumurile R4 R6 – Goian – Criuleni – M1 și G72 R6 – Braniște – Criuleni.

 

Chișinăul a împlinit 585 de ani

Capitala R. Moldova, orașul Chișinău, a împlinit la 17 iulie 585 de ani de la prima atestare documentară. Potrivit ”Calendarului Național”, Chișinăul a fost atestat ca așezare rurală la 17 iulie 1436 (Chișinăul lui Acbaș). A doua mențiune documentară, în ordine cronologică, datează din 1466, în documentul de proprietate, eliberat de Ștefan cel Mare, prin care confirmă unchiului său Vlaicu Pîrcălab de Cetatea Albă, o seliște, cu întreaga moșie și cu moară.

 

Alte 43 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2.584 de teste, fiind confirmate 43 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate la 257.946 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, niciunul nu este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internate 187 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 54 în stare extrem de gravă. Alte 52 de persoane au fost vindecate. În total, 250.913 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Nouă persoane au chemat ambulanța după ce au făcut insolații

În perioada 12-16 iulie la Departamentul Dispecerizare al IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate nouă solicitări pentru acordarea asistenței medicale urgente persoanelor care au suportat insolații. Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a anunțat că de la începutul actualului sezon estival, medici de pe ambulanță au înregistrat 61 de apeluri pe motivul urgențelor generate de agenții termici, dintre care 46 de cazuri de insolație și 15 sincope cauzate de temperaturile înalte.

 

Universitatea de Medicină va începe admiterea la 19 iulie

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va demara concursul de admitere la studii superioare, pentru anul universitar 2021-2022, la 19 iulie. În acest an, Planul de admitere cu finanțare de la bugetul de stat constituie 455 de locuri, inclusiv 25 de locuri pentru absolvenții instituțiilor de învățămînt din stînga Nistrului. Planul de admitere prevede și 430 de locuri în bază de contract: Medicină – 200 de locuri, Stomatologie – 90, Farmacie – 80, Sănătate publică – 15, Optometrie – 15, Asistență medicală generală – 20, Tehnologie radiologică – 10 locuri.

 

A fost lansată a doua etapă a campaniei turistice #NeamPornit

Agenţia de Investiţii a lansat cea de-a doua etapă a campaniei #NeamPornit 2021. Acţiunea își propune să promoveze obiectivele turistice mai puțin cunoscute și să încurajeze cetățenii să călătorească în ținutul natal. Agenția de Investiții a venit cu un șir de inițiative care să ofere continuitate promovării și explorării destinațiilor turistice cu experiențele inedite pe care le poate oferi țara noastră, atît în rîndul locuitorilor acesteia, cît și în afara ei.

 

Reţelele de distribuţie a gazelor se vor extinde în sudul ţării

Cel puțin 174 de consumatori noi din localitățile deservite de întreprinderea „Cahul-Gaz” se vor racorda la rețeaua de distribuție a gazelor după finalizarea lucrărilor de extindere a acesteia. Potrivit Serviciului relații publice al SA „Moldovagaz”, doar în satul Gotești, raionul Cantemir, se vor așeza peste 1,4 kilometri de conductă de gaz de presiune medie și joasă, cu potențialul de a conecta cel puțin 29 de gospodării noi. Peste 50 de consumatori noi ai gazelor naturale vor apărea și în satul Baurci-Moldoveni, raionul Cahul, unde, conform planului, vor fi construiți aproximativ 2,2 km din rețea.

 

Primăria capitalei va monitoriza electronic transportul public

Consiliul Municipal Chișinău a acceptat donarea din partea PNUD Moldova a unui sistem de monitorizare GIS. Șeful interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache, a solicitat consilierilor aprobarea acestei donații întrucît echipamentul va face posibilă evidențierea parcărilor din Chișinău dar și “monitorizarea întregului transport public”. “Programul computerizat va permite vizualizarea a tot ceea ce este disponibil pe sectorul de drumuri în municipiul Chișinău, inclusiv mobilierul stradal”, a spus oficialul.

 

Leul s-a apreciat puțin față de dolar și față de euro

Pe parcursul zilelor de odihnă leul moldovenesc a mai cîștigat de la dolarul american aproape 4 bani, iar de la moneda unică europeană – circa 8 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 19 iulie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,9632 lei pentru un dolar (-3,64 bani) și 21,1993 lei pentru un euro (-7,63 bani), în timp ce în perioada 16-18 iulie acesta a fost egal cu 17,9990 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,2746 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 19 iulie, constituie: 0,6598 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3020 lei pentru 1 leu românesc și 0,2423 lei pentru 1 rublă rusească.