REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 decembrie 2017)

Primăria a pregătit adăposturi pentru oamenii străzii

Oamenii fără domiciliu stabil se vor putea adăposti în cinci corturi dotate cu paturi. Tot acolo oamenii vor putea beneficia de prînz cald și ceai gratuit, au anunțat autoritățile statului.

Adăposturile vor fi oferite de Direcția situații excepționale și Direcția asistență socială din Chișinău, iar alimentația de voluntari.

"Vom încerca să acoperim un număr cît de mare de persoane fără adăpost. Să-i găzduim, să-i alimentăm și să-i asanăm", a spus directorul adjunct al Direcției Generale Asistență Socială, Irina Banova.

În corturile instalate de autorități, persoanele fără adăpost vor putea rămîne și în timpul nopții.Centrul de triere din strada Haltei adăpostește, în acest moment, peste 80 de oameni.

 

Curtea de Apel a menținut decizia în cazul lui Platon

Curtea de Apel a menţinut sentinţa de condamnare a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, care a fost condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul fraudelor de la BEM.

Conform sentinţei, Platon nu va putea ocupa funcţii timp de cinci ani în sectorul bancar şi urmează să fie deţinut în penitenciar de tip închis. Totodată, i-au fost sechestrate bunuri în valoare de 800 de mii de lei, printre care două apartamente şi acţiuni de la compania ASITO.

 

A fost instituit controlul vamal comun la frontiera moldo-ucraineană

Din 19 decembrie a început controlul comun la punctul de trecere a frontierei moldo-ucrainene Palanca-Maiaki. La inaugurare au participat reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră şi ai Serviciului de Grăniceri din Ucraina, precum și ambasadori din ambele state.

În vamă verificările persoanelor, maşinilor şi mărfurilor vor fi efectuate în comun de vameşi moldoveni şi ucraineni, conform cerinţelor europene.

Proiectul a fost finanțat de UE şi Guvern și realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

 

Transgaz România a fost înregistrată la Chișinău

Transgaz România a trecut Prutul. Compania și-a deschis o reprezentanță la Chișinău

Agenția Servicii Publice a înregistrat luni, 18 decembrie, în Registrul de stat al persoanelor juridice Societatea cu Răspundere Limitată ”EuroTransgaz”, care este reprezentanța SA Transgaz România în Republica Moldova.

Potrivit documentului, printre principalele obiective de activitate ale noului agent economic sînt producerea, transportul, distribuția, stocarea și furnizarea gazelor naturale, transporturi prin conducte, depozitări, precum și activități de consultanță pentru afaceri și management.

Noua întreprindere este reprezentanța Societății pe Acțiuni Transgaz din România, care participă la realizarea proiectului de interconexiune de gaze naturale dintre Republica Moldova și România, inclusiv prin extinderea gazoductului Iași – Ungheni pînă la Chișinău.

 

Prim-ministru Pavel Filip s-a întîlnit cu Secretarul General al INTERPOL

Colaborarea împotriva criminalității transnaționale a fost subiectul discuțiilor dintre Prim-ministrul Pavel Filip și Secretarul General al INTERPOL Jürgen Stock, care s-au întîlnit luni, 18 decembrie la Chișinău.

Potrivit unui comunicat al INTERPOL, cei doi oficiali au discutat sferele cooperării curente în vederea intensificării capacității organelor de ocrotire a ordinii de drept, pentru identificarea, investigarea și abordarea amenințărilor de securitate cu care se confruntă țara și regiunea.

“Moldova trebuie felicitată pentru angajamentul său de cooperare în domeniul aplicării legii și pentru colaborarea cu omologii săi la nivel global prin intermediul rețelei Interpol, pentru a face ca lumea digitală să devină mai sigură” a declarat Secretarul Stock.