REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 mai 2021)

MECC: 67% din școli activează cu prezența fizică a elevilor

La data de 14 mai, urmare a deciziilor Comisiilor teritoriale în sănătate publică și organelor locale de specialitate în domeniul învățămîntului, 835 (67,34%) de instituții activează cu prezența fizică a elevilor în clase, iar 31 (2,50 la sută) de școli activează exclusiv online. Totodată, la data de 14 mai, din cauza creșterii cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19, o clasă a fost plasată în carantină și desfășoară studiile la distanță. „În instituțiile de învățămînt primar, gimnazial și liceal, numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 este de 32, iar 430 au fost plasați în regim de autoizolare. 36 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus și 31 se află în autoizolare”, indică ministerul.

 

Irina Vlah a întreprins o vizită de lucru în raionele Vulcănești și Ciadîr-Lunga

Bașcanul s-a întîlnit cu primarii și consilierii locali din localitățile Carbolia, Etulia, Cișmichioi și orașele Vulcănești și Ciadîr-Lunga. În cadrul discuțiilor Irina Vlah a prezentat aleșilor locali informații referitoare la evoluția pandemiei COVID-19 în 2020 și în primele luni ale anului 2021, măsurile întreprinse de autoritățile autonomiei pentru a asigura sistemul de sănătate cu tot necesarul pentru tratarea pacienților infectați cu virusul nou. În perioada anului 2020 autoritățile autonomiei au direcționat pentru necesitățile sistemului de sănătate 17,6 milioane lei, suplimentar la cele planificate.

 

Șeful diplomației moldovene a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean

În cadrul vizitei în capitala Ucrainei, prim-ministrul interimar, ministrul în exercițiu al Afacerilor externe Aureliu Ciocoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba. Oficialii au apreciat dinamizarea dialogului politic bilateral, care, în condițiile de carantină și în pofida restricțiilor existente, a înregistrat o dezvoltare continuă. În acest sens, a fost confirmată disponibilitatea ambelor părți pentru valorificarea deplină a potențialului de cooperare din ambele țări în spiritul bunei vecinătăți. Miniștrii de externe au convenit asupra organizării consultărilor privind construirea podului Cosăuți-Yampol și a infrastructurii adiacente acestuia, precum și încheierea acordului privind recunoașterea certificatelor de vaccinare.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 109 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2.293 de teste, fiind confirmate 109 cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 253.954 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, două sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 1.242 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 148 în stare extrem de gravă. Alte 174 de persoane au fost vindecate. În total, 245.031 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Au fost evaluate rezultatele ODIMM în 14 ani de activitate

Rezultatele înregistrate în 14 ani de activitate de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), creată la inițiativa Ministerului economiei au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă. “În 14 ani de activitate, ODIMM și-a consolidat rolul de cea mai importantă instituție de suport pentru întreprinderile mici și mijlocii”, a declarat Mihail Lupașcu, secretar de stat la Ministerul Economiei. În 14 ani de activitate, peste 150 de mii de persoane au beneficiat de serviciile ODIMM, fiind create aproximativ 11 mii de locuri de muncă.

 

R. Moldova, Georgia și Ucraina vor intensifica cooperarea în domeniul integrării europene

Ministrul în exercițiu al Afacerilor externe Aureliu Ciocoi, a participat la reuniunea trilaterală dedicată cooperării între R. Moldova, Georgia și Ucraina în domeniul integrării europene și Parteneriatului Estic. În cadrul evenimentului a fost semnat memorandumul de înțelegere între cele trei ministere de externe privind cooperarea in domeniul integrării europene. Memorandumul stabilește o serie de obiective de cooperare a țărilor asociate cu UE și oferă bază normativa pentru întreprinderea demersurilor diplomatice comune, consultări trilaterale, acțiuni de comunicare publică.

 

R. Moldova a primit prima tranșă de motorină oferită de România

Circa 1.200 de tone de motorină, din ajutorul umanitar de 6000 de tone oferit de România pentru agricultorii moldoveni afectați de secetă, au fost predate autorităților din R. Moldova. La eveniment au participat Gheorghe Alecsei, președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale din România, ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță, și ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju. Acest ajutor umanitar face parte din pachetul de sprijin pentru cetățenii R. Moldova anunțat de președintele României, Klaus Iohannis.

 

Reparația traseului Hîncești-Giurgiulești va fi finalizată în 2023

Conducerea Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) a evaluat împreună cu antreprenorul din Turcia implementarea contractului privind reabilitarea a 83 km din drumul național R34 Hîncești – Leova – Cahul – Giurgiulești. Părțile au estimat că proiectul va fi finalizat la începutul anului 2023. Potrivit ASD, în prezent, pe tronsonul ce traversează raioanele Hîncești, Leova și Cantemir sînt efectuate lucrări la terasamente, de defrișare, forare pentru piloți și pregătire a șantierului. Contractul are o valoare totală de peste 56 de milioane de euro, bani acordați prin împrumut de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

 

Primăria Chișinău scoate la licitație încă 13 locații pentru amplasarea chioșcurilor

Primăria municipiului Chișinău va scoate la licitație 13 locații pentru amplasarea chioșcurilor. Patru dintre acestea au fost adjudecate anterior, însă agenții economici nu au virat banii în bugetul municipal. Viceprimarul Inga Ionesii a anunțat că municipalitatea va scoate repetat la licitație patru locații pentru amplasarea chioșcurilor ambulante pentru alimentația publică, deoarece agenții economici care le-au adjudecat nu au virat banii în bugetul municipal. Comisia de profil urmează să se convoace din nou pentru a aproba comunicatul informativ și a stabili data desfășurării următoarei licitații, care ar putea fi pe 11 iunie.

 

Un nou lot de ajutor din partea Germaniei

R. Moldova a primit 1,6 milioane de mănuși medicale și 300.000 de măști de protecție de tip FFP2, în sumă totală de 537,500 de euro, livrate țării noastre cu suportul financiar al Guvernului Republicii Federale Germania și Uniunii Europene în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății. Secretarul de stat al Ministerului sănătății, Igor Curov, a mulțumit partenerilor externi pentru suport. „Pandemia COVID-19 este în continuare un test de rezistență pentru sistemul de sănătate din R. Moldova. Consolidarea sistemului medical, pentru a face față pandemiei, este o prioritate pentru minister. Ne exprimăm gratitudinea pentru echipamentele medicale oferite de Germania, Uniunea Europeană și OMS, partenerii strategici în lupta cu infecția COVID-19, care vor fi distribuite tuturor instituțiilor medicale din țară”, a spus Curov.

 

15 mln de dolari pentru gestionarea secetei în sudul țării

Ministerul agriculturii, Agenția Austriacă de Dezvoltare (ADA) și Agenția Federală de Mediu Austria au semnat un Memorandum de înțelegere. Acesta prevede elaborarea în comun a unui un proiect de gestionare a secetei în sudul R. Moldova şi urmează să fie propus spre finanțare din Fondul Verde pentru Climă. Părțile au inițiat elaborarea în comun a proiectului „Soluții de adaptare la schimbările climatice în regiunea de sud a Moldovei prin măsuri de adaptare bazate pe ecosistem”, cu o valoare estimativă de circa 15 milioane de dolari. Scopul proiectului este de a reduce riscurile asociate schimbărilor climatice pentru comunitățile rurale vulnerabile din regiunea de sud a R. Moldova.