REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 iulie 2022)

BEI va acorda un împrumut de 150 mln de euro pentru reabilitarea drumurilor

Republica Moldova va beneficia de un împrumut de 150 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru implementarea proiectului „Moldova Drumuri IV”. Este vorba de reabilitarea, modernizarea și extinderea a trei sectoare de drum. De asemenea, urmează să fie elaborat studiul de fezabilitate și documentația de proiect pentru alte nouă sectoare de drum. Contractul de finanțare cu BEI presupune și un grant de 10 mln de euro, acordat din sursele Programului „Emerging Advisory and Technical Assistance Facility for Eastern Partnership Investment in Connectivity”.

 

Codul galben de pericol de incendiu a fost prelungit pînă pe 23 iulie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit pînă pe 23 iulie Codul galben de pericol excepţional de incendiu. Conform meteorologilor, pînă la această dată, în ţară se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu al fîșiilor forestiere și al culturilor agricole. Salvatorii şi silvicultorii avertizează că este posibilă aprinderea terenurilor agricole, a depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti. Serviciile respective cer populaţiei să evite utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată.

 

Două localităţi din raionul Nisporeni vor extinde reţeaua de canalizare

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru și Primăria orașului Nisporeni au semnat un contract de finanțare pentru un proiect de sanitaţie în raionul omonim. Proiectul „Apeduct Prut – Nisporeni. Evacuarea apelor reziduale ale oraşului Nisporeni (etapele II și III) și comunei Vărzărești” va fi implementat pe o durată de 23 luni, începînd cu iulie curent, și prevede protejarea şi îmbunătăţirea calităţii mediului prin extinderea şi reabilitarea sistemului de canalizare în orașul Nisporeni și comuna sus-numită. În cadrul proiectului vor fi construite 42,6 km de rețele de canalizare și 3200 fose septice individuale conservate.

 

Chișinăul a împlinit 586 de ani de la prima atestare documentară

Capitala Republicii Moldova, orașul Chișinău, a împlinit ieri 586 de ani de la prima atestare documentară. Prima menţiune documentară a Chişinăului ca localitate datează din 17 iulie 1436 (Chișinăul lui Acbaș). A doua mențiune documentară, în ordine cronologică, datează din 1466, în documentul de proprietate, eliberat de Ștefan cel Mare, prin care confirmă unchiului său Vlaicu Pîrcălab de Cetatea Albă, o seliște, cu întreaga moșie și cu moară.

 

Un angajat al Comitetului Executiv din UTA Gagauz-Yeri a fost reținut pentru trucarea licitațiilor

Un angajat al Comitetului Executiv al UTA Gagauz-Yeri a fost reținut pentru trucarea licitațiilor. Potrivit Procuraturii Anticorupție, pe acest caz, ofițerii au fost efectuat percheziții și ridicări de bunuri în patru locații de pe teritoriul autonomiei, în cadrul unui dosar penal inițiat pentru abuz în serviciu. Conform probelor, funcționarul ar fi desfășurat fictiv licitații la care participau persoane juridice administrate, de facto, tot de către acesta. În urma acțiunilor ilegale, au fost procurate pentru necesitățile Comitetului Executiv al UTA Gagauz-Yeri mai multe bunuri la un preț mai mare decît cel de piață, fiind prejudiciat bugetul entității cu cîteva sute de mii de lei.

 

Natalia Gavrilița se va întîlni la Washington cu diaspora

Premierul Natalia Gavrilița a invitat concetățeni din SUA la o discuție în seara zilei de 19 iulie. Întîlnirea urmează să aibă loc la misiunea diplomatică moldoveană din Washington. La întrunire vor participa și deputații PAS Adrian Baluțel, Ana Calinici, Artur Mija, Marina Morozova și Petru Frunze. Gavrilița întreprinde o vizită de lucru în SUA în perioada 14-21 iulie. Ea participă la o reuniune a liderilor guvernamentali și oamenilor de afaceri și de știință, care discută unele dintre cele mai complexe schimbări cu care se confruntă omenirea în prezent.

 

Va fi înființată Agenția Feroviară

În Republica Moldova ar urma să fie înființată o nouă agenție de stat. Este vorba despre Agenția Feroviară care va fi subordonată Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Agenția va avea misiunea de a asigura implementarea politicilor statului în domeniul transportului feroviar și supravegherea respectării de către persoanele fizice și juridice a cadrului normativ în acest domeniu pentru asigurarea siguranței traficului feroviar, a calității și inofensivității serviciilor de transport feroviar. Necesitatea constituirii Agenției este condiționată de angajamentele prevăzute în cadrul Acordului de finanțare dintre R. Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

 

Începe sesiunea suplimentară din cadrul examenului de bacalaureat

În perioada 18-22 iulie în R. Moldova se desfășoară sesiunea suplimentară din cadrul examenului național de bacalaureat. La sesiune s-au înscris peste 3700 de candidați, care vor susține probele de examen în 14 centre instituite în acest sens. În data de 18 iulie 2022 candidații susțin proba la limba și literatura română (pentru alolingvi), în 19 iulie 2022 vor susține proba la limba de instruire, în 20 iulie – la limba străină, în 21 iulie – la disciplina de profil, iar în 22 iulie candidații vor susține examenul la disciplina la solicitare.

 

Leul a crescut față de dolar, dar a slăbit în raport cu euro

Pe parcursul zilelor de odihnă leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american mai mult de 1 ban, dar a cedat monedei unice europene mai mult de 6 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 18 iulie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,3042 lei pentru un dolar (-1,21 bani) și 19,4133 lei pentru un euro (+6,31 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 19,3163 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,3502 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 18 iulie, constituie: 0,6535 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 3,9300 lei pentru 1 leu românesc și 0,3330 lei pentru 1 rublă rusească.