REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 februarie 2021)

În anul 2020, exporturile R. Moldova au avut o valoare mai mică cu aproape 11 la sută

În anul 2020, exporturile de mărfuri din R. Moldova au avut o valoare mai mică cu aproape 11 procente decît în anul 2019. Biroul Național de Statistică a informat că exporturile de mărfuri realizate în luna decembrie 2020 au avut o valoare de 218,3 milioane dolari SUA, cu 16,7% mai mică în raport cu luna noiembrie 2020 și similară celei înregistrate în luna decembrie 2019. Potrivit statisticienilor, în anul 2020 exporturile de mărfuri au însumat 2485,2 milioane dolari SUA, valoarea acestora fiind mai mică cu 10,6% față de anul 2019.

 

Președinția suedeză a OSCE va acorda susținere pentru reglementarea conflictului transnistrean

Președinția suedeză a OSCE are ca priorități protejarea ordinii și securității europene, inclusiv dreptul statelor la integritatea teritorială și dreptul de a își determina independent politica de securitate. În acest sens, misiunea OSCE din R. Moldova rămîne a fi vitală în reglementarea finală a conflictului transnistrean. Președintele în exercițiu al OSCE, ministrul de Externe al Suediei, Ann Linde, a declarat ieri seara la sfîrșitul vizitei în R. Moldova, că misiunea OSCE rămîne a fi vitală în reglementarea finală a conflictului transnistrean. „Am primit în cadrul vizitei mesaje clare de sprijin al procesului de soluționare a conflictului. Mai există o serie de provocări, care pot fi depășite prin aplicarea politicii pașilor mici, care să sporească încrederea între cele două părți”, a declarat oficialul suedez.

 

O expoziție a maestrului fotograf Aurel Cepoi a fost vernisată la un muzeu din capitală

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost inaugurată astăzi expoziția de fotografie cu genericul ”Nomad în Iran”, de maestrul fotograf Aurel Cepoi. Evenimentul este prilejuit de apariția albumului ”The Last and the Lost”, care poate fi găsit deja în librării. Directorul instituției gazdă, Tudor Zbîrnea, a afirmat că expoziția cuprinde 27 de lucrări. ”Călătorind prin Iran, autorul a intrat în mediul triburilor nomade de acolo. Nu sînt doar fotografii documentare, ci și artistice”, a specificat Tudor Zbîrnea.

 

Au fost lansate aplicații pentru verificarea primei de asigurare RCA și Carte Verde

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a anunţat despre lansarea instrumentelor online de verificare a calculului primei de asigurare RCA și Carte Verde, cu aplicarea clasei bonus-malus. Potrivit instituției, instrumentele lansate oferă transparență în procesul de calculare a primelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, asigurații avînd posibilitatea de a se informa asupra clasei bonus-malus în care sînt încadrați și cu tariful poliței de asigurare de răspundere civilă auto. „Aplicațiile online sînt accesibile și pot fi utilizate din orice locație sau de pe orice dispozitiv conectat la Internet prin accesarea paginii web a autorității: www.cnpf.md la compartimentul ”Sistem RCA Data””, indică CNPF.

 

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi s-a întîlnit cu Ambasadorul UE, Peter Michalko

În cadrul întrevederii prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, cu Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, au fost abordate evoluțiile recente de pe agenda bilaterală a dialogului RM-UE. Potrivit Executivului, ambasadorul Michalko a relatat despre rezultatele preliminare ale misiunii de formulare a Programului Indicativ Multianual 2021-2027, document de planificare strategică a asistenței europene destinate R. Moldova. Unul din domeniile prioritare în acest sens va constitui sectorul economic. De asemenea, vor fi sprijinite procesele de bună guvernare și supremație a legii, transformare digitală, politicile de mediu, promovarea societății inclusive.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1301 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3252 de teste, fiind confirmate 1301 cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 172 815 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 44 sînt lucrători medicali: medici-15, asistenți medicali-19, personal auxiliar-10. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3160 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 284 în stare extrem de gravă (63 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată). Alte 720 de persoane au fost vindecate. În total, 159 339 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Experți de pe ambele maluri ale Nistrului au discutat organizarea procesului de vaccinare anti-COVID-19

Experții din cadrul grupurilor de lucru pentru ocrotirea sănătății s-au întrunit ieri într-o nouă ședință în format online, în vederea coordonării măsurilor privind organizarea procesului de imunizare anti-COVID-19 pe ambele maluri ale rîului Nistru, informează Biroul politici de reintegrare. Discuțiile au vizat asigurarea condițiilor necesare pentru efectuarea vaccinări anti-COVID-19 și în regiunea transnistreană, repartizarea cantității de doze în funcție de disponibilitatea acestora și monitorizarea procesului de imunizare a populației în stînga Nistrului și municipiul Bender. Experții au confirmat necesitatea vaccinării, în mod concomitent, a populației de pe ambele maluri ale rîului Nistru.

 

Autoritățile locale ar putea majora, din venituri proprii, suma sporurilor salariale

Autoritățile Administrației Publice Locale (APL) ar putea obține dreptul de a majora, din venituri proprii, suma sporurilor salariale pînă la 100% din fondul anual de salarizare. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat de Comisia protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului. Potrivit proiectului, conducerea APL va avea împuternicirea de a stabili sporuri, premii, ajutoare materiale din contul veniturilor proprii, dar și de a majora suma premiilor pînă la 30% din fondul anual de salarizare.

 

Doi minori au comis 3 jafuri și un omor

Doi minori din Hîncești, de 16 și, respectiv 17 ani au consumat băuturi alcoolice împreună, după care au jefuit o femeie din localitate. Potrivit unui comunicat de presă, oferit de IGP, după jaf minorii au omorît, cu cuțitul, un localnic de 45 de ani. După crimă au mai comis 2 jafuri. Ambii sînt reținuți. La fața locului activează ofițerii de investigații și angajații Inspectoratului de Poliție Hncești.